Empordà.- La quarta edició de la Setmana del Turisme Industrial va viure ahir un dels seus moments culminants amb la celebració de les nou rutes del #BusACegues, uns itineraris dissenyats per la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC) perquè tothom pugui descobrir i gaudir les nombroses possibilitats que el Turisme Industrial ofereix a Catalunya.
Els itineraris i les destinacions són secrets i es van anar desvetllant durant els diferents trajectes: “L’Oli i la pedra” (amb sortida des d’Igualada); “Arròs i l’olivera” (Tarragona i Reus); “Els vins i la mar” (Girona); “La llum de Catalunya” (Balaguer); “Temps de pell” (Granollers); “Gaudí i l’aigua” (Terrassa); “Obrers burgesia i fàbriques” (Terrassa); “Aigua i arquitectura” (Cornellà); i “Cinema i tèxtil” (Barcelona).
L’Empordà va ser el protagonista indiscutible de la ruta 3, “Els vins i la mar”, que amb sortida des de l’estació d’autobusos de Girona va permetre als participants conèixer el Celler Espelt de Vilajuïga, amb una magnífica visita guiada i posterior tast de vins a càrrec de Vanesa Martín. La següent parada de la ruta va ser a la fàbrica de Salaons Solés de L’Escala, una empresa fundada l’any 1888 i dedicada a la salaó de peix blau que, al llarg de cinc generacions, ha anat preservant els secrets i la tradició d’una acurada elaboració artesanal.
Després d’una pausa per dinar, la tercera i última parada de la ruta “El vi i la mar” va portar els participants al Museu de l’Anxova i la Sal de L’Escala, on van poder gaudir d’una extensa visita guiada. Inaugurat l’any 2006 en un antic escorxador de principis del segle XX, el museu mostra la història de la pesca des del segle XVI fins a l’actualitat amb una especial incidència a la salaó d’anxoves, una indústria que al llarg dels segles ha sigut el motor de la vila i l’ha fet famosa arreu del món.