Roses.- elBulli1846 (Cala Montjoi) ha obert les portes aquest dijous matí per primera vegada al públic per donar la benvinguda als primers visitants, en una emocionant jornada marcada per una enorme expectació.
S’inaugura així un museu que neix amb l’objectiu principal d’obrir camins i compartir el llegat d’elBulli, promoure l’actitud innovadora i generar contingut de qualitat per a l’educació i l’autoaprenentatge de la restauració gastronòmica.
Després de rebre la visita aquest cap de setmana passat de sis-cents bullinians (cuiners i personal que va treballar al restaurant) que van viatjar expressament per a una visita en primícia des dels seus països d’origen (Guatemala, Mèxic, Bolívia, Veneçuela, Portugal, Itàlia i Bèlgica, entre d’altres), s’ha donat el tret de sortida a la temporada 2023 que s’allargarà tres mesos (fins al 16 de setembre) i que, la resta de l’any, reprendrà tots els projectes que duu a terme elBullifoundation, entre els quals hi ha la Bullipedia i elBulliDNA.
Per Ferran Adrià, ànima mater del projecte i qui va convertir elBulli en el millor restaurant del món, elBulli1846 pretén salvaguardar el llegat d’elBulli i, sobretot, que les persones que no van venir (però també les que van venir) puguin comprendre quin pas i com ho van fer perquè elBulli fos elBulli.
“elBulli va implicar una revolució que va canviar el panorama gastronòmic mundial. I la importància del que aquí es va viure radica en que va ser un canvi de paradigma. Fins aquell moment, qualsevol innovació a la cuina sortia de França, amb elBulli vam obrir un nou camí i ara hi ha cuina creativa a diferents països“, explicava Ferran Adrià mentre oferia la benvinguda als primers visitats a elBulli1846. Uns visitants que han confessat sentir-se “impressionats per como s’ha aconseguit guardar tot el material d’aquella època, com els llibres de reserves“, i que alhora es consideren uns privilegiats per poder “trepitjar un lloc mític de la història de la gastronomia que ho va canviar tot“.
Aquesta emoció que confessaven sentir els assistents a la primera jornada de portes obertes del museu és justament un dels objectius que s’havien marcat Adrià i el seu equip. “Qui vingui a elBulli1846 s’emportarà coneixement però també emoció“, ha sentenciat el que va ser el millor cuiner del món.
elBulli1846
elBulli1846, abraça un espai de prop de quatre mil metres quadrats (2500m² exteriors i 1300m² a l’interior) a través dels quals es proposa un recorregut, que indueix a reflexionar sobre la gastronomia i la innovació, rendir homenatge a tots els Bullinians, explicar la història d’elBulli com a empresa, així com tots els projectes que duu a terme elBullifoundation, entre els quals hi ha la Bullipedia i elBulliDNA.
Al llarg de seixanta-nou instal·lacions, artístiques, conceptuals i audiovisuals, el museu posa a disposició del visitant tots els recursos per entendre per què elBulli va ser elBulli i va canviar el paradigma de la gastronomia mundial. A més, explica, amb diversos dels projectes que lidera la fundació, perquè elBulli continua sent viu i com, més enllà del passat, mira cap al futur per continuar fent història.
Què és cuinar?, Com va començar la cuina?, què és crear?, quins processos intermedis intervenen en el dia a dia de la restauració gastronòmica?, elBulli1846 convida a reflexionar sobre el coneixement i la innovació. En accedir a l’edifici històric que va albergar elBullirestaurante durant cinquanta anys (i que s’ha conservat íntegrament), el visitant llegirà, “crear és no copiar” una frase que dóna sentit a tot allò que trobareu dins de l’icònic espai que allotjava el restaurant més influent del món.
Edifici històric
La sala és un altre dels escenaris de la visita, amb tots els elements originals –estovalles, vaixelles i cristalleries originals– al mateix lloc i que permetrà tornar a viure un servei al menjador d’elBulli. Igual que la cuina on Ferran Adrià, Juli Soler i l’equip creatiu, van concebre les 1846 elaboracions finals que es degusten, que permetrà comprendre millor el sistema de planificació, organització i funcionament d’un restaurant gastronòmic i on s’han recreat vint-i-vuit plats icònics d’elBulli.
El visitant podrà descobrir què va aprendre elBulli d’altres disciplines i com van retroalimentar la capacitat innovadora amb la visita a l’edifici dedicat a les relacions interdisciplinàries. S’hi trobaran els esquemes, les llibretes i els mapes per crear, el món de l’art o el viatge crucial de Ferran Adrià al Japó, etc. El recorregut finalitza amb elBulliDNA, una de les instal·lacions més disruptives visualment parlant –té forma de roca i s’integra al paisatge del Cap de Creus– on, de juny a setembre, mostrarà tots els projectes i labs que s’han dut a terme des de 2011 fins avui. I la resta de l’any, serà l’espai concebut per a la investigació que es duu a terme a elBulli1846.
elBulli1846 disposa d´aparcament propi, tot i que promou l´accés al recinte mitjançant un minibús exclusiu del museu, des de Roses, per reduir l´impacte de la mobilitat generada per les visites particulars amb cotxe.
Sobre elBullifoundation
elBullifoundation és una fundació privada, d’estructura familiar, promoguda per Ferran Adrià i Juli Soler. Constituïda el 7 de febrer de 2013, neix de la necessitat de transformació d’elBullirestaurante, amb una visió de futur que se sustenta en la voluntat de protegir el llegat i l’esperit d’elBulli: Salvaguardar el llegat d’elBulli, compartir la seva experiència en gestió i innovació i generar contingut de qualitat per a la restauració gastronòmica.
Aquest museu no hauria estat possible, sense el suport i l’ajuda dels àngels: Telefónica, CaixaBank, Lavazza i Grifols. Gràcies al seu suport, s’ha pogut treballar en la creació i conceptualització d’aquest museu que conté tot un sentiment i una època molt important per a tots els amants de la gastronomia.