Els menjadors escolars catalans han malbaratat 100.000 tones de menjar en 10 anys, segons un estudi

Barcelona (ACN).- Els menjadors escolars catalans han malbaratat 100.000 tones de menjar en 10 anys, segons l’estudi “100 milions de Quilograms” que ha dut a terme l’empresa del sector Campos Estela.

L’informe assegura que cada dia un infant que utilitza aquest servei llença una mitjana de 120 grams diaris, és a dir, 21 quilos anuals. La firma calcula que a Catalunya hi ha prop de mig milió de persones fent ús del menjador escolar, de la qual cosa n’extreu que cada any es podrien estar malbaratant 10.000 tones d’aliments, amb un cost de 36 milions d’euros.
Martí Garcia, director general de Campos Estela i responsable del projecte contra el malbaratament als centres educatius “Pesa i Pensa”, ha considerat que aquesta situació es dona “per tota una combinació de factors“, com ara la relació dels nens amb el menjar, allò a que s’han acostumat a casa o els gustos personals, entre d’altres.
A l’informe també es fa palès que el cost del malbaratament no és únicament econòmic, atès que el sistema alimentari és el responsable del 26% de les emissions d’efecte hivernacle.
En el marc del propòsit de reduir a la meitat el malbaratament alimentari l’any 2030, el Parlament de Catalunya va aprovar el 2020 una llei que, entre d’altres punts, obliga les empreses alimentàries, les entitats d’iniciativa social i altres organitzacions sense ànim de lucre dedicades a la distribució d’aliments a disposar d’un pla de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris i aplicar-lo.
El projecte “Pesa i Pensa” situa els infants com a protagonistes fent-los separar les restes d’aliments en recipients per pesar cada fracció i registrar els resultats. La informació permet observar tendències o detectar quins menús generen més malbaratament. Segons l’empresa, el curs 2017-2018 les escoles participants del projecte van aconseguir reduir un 75% el malbaratament.
Des de la seva implantació, “Pesa i Pensa” s’ha aplicat a una quarantena de centres educatius de primària i una trentena d’entitats en l’àmbit educatiu a les demarcacions de Barcelona, Girona i Lleida. El 2019 es va començar a implantar també a cases de colònies.

Tags: agenda 2030, alimentació, canvi climàtic, Catalunya, distribució, escoles, infants, informe, malbaratament alimentari, medi ambient, menjador escolar, prevenció, societat
Notícia anterior
El Consell Comarcal anuncia l’impuls de la xarxa agroalimentària del Baix Empordà amb voluntat d’adherir-hi més empreses i millorar-ne la coordinació
Notícia següent
L’Ajuntament de Sant Feliu canvia els focus dels dos pavellons d’esports de la ciutat per reduir-ne el consum energètic

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes