Els dinou ports esportius de la Costa Brava estrenen una nova guia digital (econautic.cat) que té com a objectiu promoure les bones pràctiques dels navegants i de les activitats nàutiques.
La guia EcoNàutic també es pot trobar en paper i es distribuirà a les instal·lacions dels ports per fomentar la cultura del mar entre els usuaris de les activitats nàutiques. L’objectiu principal del llibre és fomentar la navegació recreativa “amb respecte en una època marcada per la crisi climàtica i la degradació ambiental amb bones pràctiques per a una navegació sostenible ambientalment i respectuosa amb els altres usuaris i l’entorn“. Els dinou ports gironins formen part de l’Associació Catalana de Ports Esportius i Turístics (Ports de Catalunya-ACPET), que també difon l’ECONàutic entre els 47 ports associats dels 53 que existeixen a Catalunya.
Els ports esportius gironins i catalans han editat una guia digital formada per 23 fitxes amb il·lustracions en què es donen consells sobre comportament responsable quan els navegants es troben dins del port i també quan naveguen a mar obert. “La idea és fomentar la navegació i les activitats aquàtiques de manera entenadora i que els usuaris siguins conscients de què es pot fer i que no“, explica Eugeni Figa, director del Club Nàutic Estartit. En la guia també es destaca que és un repte conjunt de l’administració i els ajuntaments el fet de “protegir els ecosistemes marins, conservar la biodiversitat i garantir la salut dels oceans són pilars fonamentals per a la pesca sostenible, el turisme nàutic i la preservació de paisatges costaners únics“.
Maribel Vela, gerent del Club Nàutic Sant Feliu, recorda que els dirigents dels ports gironins sempre s’ha esforçat per divulgar i aplicar les mesures addients per al respecte del medi ambient, tal com va passar l’estiu passat amb el consum d’aigua, l’adaptació de les instal·lacions a la sostenibilitat i el procés de transició energètica. Consells com que abans de fondejar cal tenir el respecte per una planta com la posidònia, que una espècia protegida, és un dels exemples pedagògics més evidents. “No només a l’estiu sinó durant l’any, fem activitats de consciència del medi ambient i del respecte de la cultura del mar“, exposa Vela.
Consell i mesures d’estalvi
Entre els consells de la guia, que espera fer-se arribar a més de 100.000 usuaris nàutics directes, proposen fer un consum d’electricitat amb seny per evitar sobrecàrregues i risc d’incendi, fer un ús racional de l’aigua, reduir el soroll, practicar una bona veïnatge tant als ports com al mar, mantenir les embarcacions en bon estat per evitar abocar combustible i olis al medi marí, navegar “tranquils” mantenint una velocitat moderada, mantenir una distància de seguretat amb les altres embarcacions i estar atents amb els banyistes , apropar-se als espais de fondeig adequadament reduint la velocitat o reduir els sòlids i líquids i evitar llançar residus al mar. Es recorda que una sola gota de combustible pot contaminar fins a 25 litres daigua.
“És molt important el diàleg amb els ajuntaments i promoure les inversions de millora al litoral. Les males accions ens afecten a tots i per això és vital el diàleg i resoldre en comú l’època de saturació turística com passa a l’agost. La visió ha de ser de futur, conjunta i positiva pel bé del medi ambient a les cales, però també a les platges, les zones de descans dels banyistes i a la natura dels voltants per donar la millor imatge possible“, manifesta Rai Roca, gerent del Club Nàutic l’Escala.