Els preus s’apugen set dècimes a l’abril a Girona per l’alça de la roba, l’electricitat i els allotjaments turístics

Girona (ACN)

Els preus s’han apujat set dècimes a les comarques gironines arran dels encariments que han registrat la roba i el calçat, el paquet format per l’electricitat i els carburants i els allotjaments turístics.

Segons l’estadística que periòdicament publica l’INE, durant el darrer mes el vestit ha registrat un augment de fins al 9,2% arran del canvi de temporada. A aquí també s’hi suma la llum (+1,3%) i el preu de les habitacions en hotels, apartaments i parcel·les de càmping després de la Setmana Santa (+6,7%). Els aliments també repunten i s’apugen un 0,8% després de mesos moderant-se; ara, omplir la nevera és un 3,5% més car que fa un any. Tot això contribueix a què l’IPC interanual vagi a l’alça i tanqui l’abril al 3,1%.
L’Índex de Preus al Consum (IPC) tanca l’abril a l’alça a les comarques gironines. Segons recullen les dades que periòdicament fa públiques l’Institut Nacional d’Estadística (INE), durant el darrer mes a la demarcació els preus s’han encarit set dècimes de mitjana (0,7%).
Com ja és habitual, al darrere d’aquest percentatge hi ha dues realitats. Per una banda, aquells serveis o productes que formen part del cistell del dia a dia i que s’apugen; i per l’altra, també aquells que davallen (i que aquest abril, de fet, són molt pocs).
Aquest abril del 2024, el primer grup –el de les alces– ve marcat sobretot per l’encariment de la roba i el calçat. El canvi de temporada es fa notar als preus que marquen les etiquetes, que de mitjana s’han apujat un 9,2%.
A això també s’hi suma l’entrada en temporada turística després de les vacances de Setmana Santa. Els preus dels allotjaments (aquí s’hi inclouen tant hotels com càmpings i apartaments) també s’apugen, i ara reservar una estada a la Costa Brava, al Pirineu gironí o bé a l’interior de la demarcació és un 6,7% més car.

En paral·lel, aquest abril també ve marcat per un nou increment de dos grups que formen part de la despesa del dia a dia. Per una banda, el paquet format per la llum i els carburants, que s’apuja un 1,3% (i que en comparació amb ara fa un any, s’ha encarit un 4,1%).
I per altra banda, després d’alguns mesos moderant-se, tant els aliments com les begudes ara també s’encareixen. Aquest abril el menjar s’ha apujat un 0,8%, cosa que fa que anar al supermercat i omplir la nevera sigui un 3,5% més car que l’any passat.
No són, però, els únics productes i serveis que s’apugen. Perquè, en major o menor mesura, el darrer mes ha vingut marcat per increments generalitzats. A tall d’exemple, també s’encareixen el transport (+0,7%), la restauració (+0,2%) o els lloguers (+0,2%).
A l’altra banda de la balança, si bé són pocs, també hi ha aquells grups que baixen preus. Aquí s’hi troben l’oci la cultura (-1,3%), els telèfons mòbils (-1%) i els vehicles (-0,1%).

L’interanual s’apuja fins al 3,1%
A l’hora de decantar la balança, la inflació continua fent-se palesa. De fet, a les comarques gironines l’IPC interanual remunta tres dècimes i tanca l’abril al 3,1%. Es torna, d’aquesta manera, a registres similars als de finals del 2023 i principis d’aquest any 2024.
És veritat que s’està molt per sota dels registres que l’IPC interanual va viure ara fa dos anys (en què aquest percentatge havia arribat a catapultar-se més enllà del 10%). Però també és cert que d’ençà de l’estiu del 2023, i exceptuant un lleuger parèntesi al febrer, aquest índex ha anat a l’alça. I que aquí també s’hi sumen els increments anteriors que havia anat registrant.

Tags: activitats econòmiques, balanç, Comarques gironines, economia, encariment, energia, estadística, hidrocarburs, IPC, preus, roba, sector turistic, serveis, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Santa Cristina i Sant Feliu celebraran el 63è Aplec de Pedralta
Notícia següent
La superfície agrària ecològica a Catalunya bat un nou rècord el 2023 i supera les 283.000 ha, un 4% més que el 2022

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes