Els productors de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona ha tancat la collita d’enguany amb 83.500 tones de fruita recollida. Es tracta d’una quantitat que es manté en la mitjana d’anys anteriors però que a la vegada és la que té més diversitat en les varietats de poma produïdes.
En el cas de la Golden Delicious i Granny Smith han crescut de forma moderada en comparació amb l’any passat. Per contra, les varietats Red Delicious i Royal Gala han baixat en comparació amb la previsió inicial. Les tres empreses productores, Girona Fruits, Giropoma Costa Brava i Fructícola Empordà han destacat que la campanya s’ha caracteritzat pel gran nombre de fruits que han quallat però això ha suposat que tinguessin un calibre més moderat.
Les empreses de la IGP Poma de Girona han celebrat aquest dijous l’assemblea anual de socis on s’ha exposat el balanç definitiu de la collita d’enguany. El president de Poma de Girona, Jaume Armengol, ha remarcat que la campanya d’enllà és important perquè s’ha “reestructurat” la producció a nivell de varietats que es cullen en les tres empreses que formen la indicació protegida.
Això ha fet que les varietats Red Delicious hagin davallat una mica però per contra hagi crescut la producció de les Golden Delicious i la varietat de Granny Smith manté el seu creixement sostingut en comparació amb els últims anys. Aquesta reestructuració és una “aposta decidida” de la IGP per produir de forma controlada noves varietats i, d’aquesta manera, satisfer les demandes dels consumidors.
En l’acte celebrat aquest dijous els productors també han distingit el cuiner i divulgador Pep Nogué amb el premi que dona anualment la IGP. Els productors reconeixen la “defensa constant” dels productes locals i els valors que es transmeten. A més, asseguren que Nogué sempre treballa per protegir dels denominacions d’origen protegides i les indicacions geogràfiques protegides en la gastronomia i com a elements de cohesió del territori.
El premi va començar a donar-se el 2021 i en la primera edició va ser pel cardiòleg Ramon Brugada, qui havia defensat el consum de productes locals per donar suport a l’economia local i protegir el medi ambient. El guardó també ha distingit els germans Roca per la promoció dels productes de proximitat en les seves receptes.