La Bisbal d’Empordà.- Endesa, seguint la política de sensibilització mediambiental en matèria de protecció de l’avifauna, ha adequat una línia elèctrica al Baix Empordà amb l’objectiu de preservar espècies d’aus protegides i amenaçades.
L’actuació, que ha suposat una inversió superior als 7.000 euros, aportats íntegrament per la Companyia, ha consistit amb la reforma de 3 suports ubicats al terme municipal d’Ullastret però que repercuteixen a bona part de la comarca.
La reforma ha consistit a instal·lar en tres torres elèctriques de 25 kV diferents elements de protecció, com fundes aïllants, just abans i després de la cadena d’aïlladors i en tots els ponts per tal de redueixen el risc elèctric en el moment en què una au aterra en un suport o n’aixeca el vol, ja que a l’estendre les ales hi pot haver contacte amb un cable i produir-se un arc elèctric. A més, també s’han substituït les tradicionals creuetes al capdamunt de la torre per unes amb un nou disseny i estructura que protegeixen més els ocells. Tota l’actuació s’ha executat mitjançant treballs en tensió, és a dir, que s’ha dut a terme sense desconnectar la línia en cap moment, de manera que no s’ha interromput el servei als clients que alimenta.
En aquest sentit, tot i que els treballs estan encaminats a protegir l’avifauna, la seva execució també comporta una millora en la seguretat global de la línia i beneficia, per tant, la totalitat dels clients que en depenen, ja que un impacte d’un ocell al cable pot provocar una interrupció del servei. En aquest cas, l’adequació dels tres suports comporta una millora de tota la infraestructura –de 43,3 quilòmetres de longitud– que alimenta 2.123 clients repartits entre les poblacions d’Ullastret, Forallac, Palau-sator, Pals, la Bisbal d’Empordà, Palafrugell, Corçà i Regencós, Les reformes, a més d’augmentar la fiabilitat del subministrament dels vuit municipis, són un pas essencial per tal de reforçar la xarxa elèctrica de la comarca i augmentar-ne la seva seguretat i resiliència.
Només a la demarcació de Girona, Endesa va invertir l’any passat més de 211.000 euros en adequar 64 suports repartits entre totes les seves comarques. Concretament, al Baix Empordà es va actuar en 21 torres, amb una inversió de gairebé 70.000 euros. Aquesta iniciativa, sostinguda en el temps, redueix, d’una banda, el risc elèctric per als ocells i, de l’altra, millora la qualitat i la continuïtat del servei als clients, ja que sovint qualsevol incident amb l’avifauna comporta una interrupció en el subministrament.
Totes aquestes actuacions es fan seguint un ordre de prioritat tècnic basat en criteris de conservació d’espècies, de manera que es garanteix l’adaptació de manera urgent d’aquells suports que poden tenir un major impacte sobre l’avifauna. Així mateix, s’estudia cas a cas quins són els elements i les modificacions més adients per a minimitzar les interaccions amb l’entorn.