Es presenta a Palafrugell “La meva història de guerra”, de Joan Pericot Garcia

Palafrugell

El divendres 14 de juny es presentarà al Museu del Suro el llibre La meva història de guerra, de Joan Pericot Garcia. Publicada pel Memorial Democràtic i el Departament de Justícia, Drets i Memòria, aquesta obra reprodueix el text original mecanografiat per l’autor i custodiat per l’Arxiu Municipal de Palafrugell (AMP) dins el fons documental Joan Pericot Garcia.

Es tracta, doncs, de la publicació d’una obra inèdita que narra l’experiència de l’autor en la batalla de l’Ebre, la retirada amb l’exèrcit republicà, l’ingrés en un camp de concentració a la Catalunya Nord i el retorn a l’Estat. La qualitat del text i el seu valor com a testimoni de la Guerra de 1936-1939 van ser decisius per convertir el text original en un llibre.
Jordi Font Agulló i Lluís Serrano Jiménez s’han encarregat de fer-ne l’edició i són els autors de l’estudi introductori. El volum també inclou un prefaci de Gemma Ubasart González, consellera de Justícia, Drets i Memòria, i un postfaci de Joaquim Nadal i Farreras, que explica el procés de publicar-lo.

Joan Pericot Garcia
Joan Pericot Garcia (Girona, 1907-1987), d’arrels torroellenques, va passar la infantesa a la ciutat de Girona. A set anys la família es va traslladar a viure a Barcelona, on va cursar el batxillerat, estudis de dibuix i pintura i d’arquitectura.
Des dels anys 1930 va col·laborar professionalment amb l’arquitecte i cunyat seu Joan Baca. A partir de l’encàrrec de reformar la finca la Marineda (1931) va descobrir Calella de Palafrugell. Pericot va dissenyar el passeig del Canadell, la plaça de l’església, el nou campanar, la millora dels accessos a les platges, les plaques de ceràmica amb els noms dels carrers i els fanals artístics, entre més projectes.
Pericot es va dedicar professionalment a l’arquitectura, i en els moments de lleure també a la pintura. També va escriure molts articles, sonets i auques, a més de les seves memòries d’infància i de la guerra.
Interessat en el món de l’havanera, va ser col·laborador de Frederic Sirés i Ernest Morató en el llibre Calella de Palafrugell i les havaneres (1966). Va ser un dels fundadors de l’Associació d’Amics i Veïns de Calella.

Tags: arxius, camps de concentració, cultura, Guerra Civil, historia, llibres, memòria històrica, novetat editorial, Palafrugell, presentacio, segle XX, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Santa Cristina, punt de trobada dels caçadors de la província de Girona
Notícia següent
Tancament de l’accés motoritzat al massís del Montgrí per prevenció d’incendis forestals

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes