• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

Exposició “1000 anys de ceràmica catalana. Celebrant els 40 anys de l’Associació Catalana de Ceràmica” a la Fundació Mascort

11 de Juny de 2021

Torroella de Montgrí.- Amb l’exposició “1000 anys de ceràmica catalana. Celebrant els 40 anys de l’Associació Catalana de Ceràmica”, la Fundació Mascort i l’Associació Catalana de Ceràmica han organitzat una mostra que té com a objectiu posar en valor l’estudi i la difusió de la ceràmica del nostre territori, així com també volen commemorar el quarantè aniversari de la creació de l’ACdC (1980-2020).

Una vegada més, la Casa Galibern, seu de la Fundació Mascort, omple les seves sales de ceràmica, però aquest cop d’una manera molt especial i única, ja que, gràcies a la col·laboració amb l’ACdC, el visitant podrà gaudir a l’observar unes 300 peces ceràmiques d’arreu de Catalunya que no només formen part de la Col·lecció Mascort, sinó que també recullen obres d’altres col·leccions particulars i institucions museístiques, com el Museu d’Història de Barcelona, el Museu del Disseny de Barcelona, el Museu de Mataró, els Museus de Martorell, el Museu del Càntir o la Fundació La Fontana, entre altres.
El president de l’ACdC, Alfons Romero, i el doctor en Història, Josep A. Cerdà, són els comissaris de la mostra i autors del catàleg, que volen incentivar l’interès per l’estudi de la ceràmica catalana, la seva divulgació, valorització artística i, si s’escau, fomentar-ne el col·leccionisme i la literatura present i futura d’aquesta disciplina. Aquest ha estat un dels camps més oblidats de la nostra cultura per part de les administracions públiques, i gairebé sempre ha estat la iniciativa privada qui s’ha interessat en conservar aquest patrimoni artístic, i qui majors esforços ha fet per a donar-la a conèixer a través d’exposicions i/o publicacions especialitzades, com són les revistes, els llibres i els catàlegs d’exposicions.
Es tracta d’una exposició en la que ha primat una tria molt selecta entre les millors peces de pisa i terrissa d’arreu de Catalunya, oferint un conjunt del que mai abans s’havia pogut gaudir en un mateix espai. La mostra és trencadora en molts aspectes, i exhibeix tant la producció de pisa com la terrissa i altres realitats ceràmiques que permeten resseguir l’evolució històrica d’aquesta disciplina. Les sales de la Casa Galibern inicien un recorregut històric amb les produccions ceràmiques altmedievals –elaborades als territoris comtals–, que passen pels primers gremis, la gran producció ceràmica i les pises blaves, daurades i policromes catalanes, fins que s’arriba al modernisme, juntament amb les innovacions dels segles XIX i XX, concloent, així, l’àmbit cronològic dels mil anys.
L’Associació Catalana de Ceràmica té com a objectiu principal l’estudi de la ceràmica medieval i moderna, principalment catalana, així com la conservació i la divulgació del seu patrimoni ceràmic. És editora de la reconeguda revista Butlletí Informatiu de Ceràmica, que té una difusió global i que compta amb gairebé quatre-cents subscriptors, entre els quals s’hi troben els museus més prestigiosos. En aquesta ocasió, l’edició del catàleg de la mostra que exhibeix la Fundació Mascort, és el número doble (121-122) i monogràfic d’aquesta publicació.
L’exposició, de caràcter gratuït, es podrà veure a la Casa Galibern, seu de la Fundació Mascort, del 12 de juny al 12 d’octubre de 2021, amb possibilitat de pròrroga.

Alfons Romero Vidal és Doctor en Ciències Biològiques, especialitzat en toxicologia i patologia, però sempre ha sabut combinar la seva tasca com a professor de la Facultat de Medicina de Barcelona i com a director de recerca preclínica del Centre d’Investigació del Grup Ferrer amb la seva afició per a l’estudi de la ceràmica antiga, principalment d’Època Moderna. A part de ser un gran col·leccionista de la ceràmica d’aquests segles, l’interès pel seu estudi el va portar a desenvolupant nombrosos estudis de camp, de forma sistemàtica, per centres ceràmics tant actius com extingits. És un gran interessat en conservar el màxim patrimoni ceràmic català possible, fet que li portar a col·leccionar terrissa antiga, especialitzant-se en les gerres. És soci de l’Associació Catalana de Ceràmica des dels seus inicis (1980), on també ha sigut vocal de la seva junta de govern i, des de l’any 2004, n’és president.
Entre les seves publicacions, destaquen nombrosos articles dins el Butlletí Informatiu de Ceràmica, així com també la trilogia “Tinajería tradicional espanyola”, “La terrissa a Catalunya” i el “Catálogo de marcas y cuños de la cerámica espanyola”, entre altres. Com a membre i actiu col·laborador de la Asociación de Ceramología, d’àmbit estatal, ha participat en diversos congressos i conferències, i també ha format part del comitè científic de diversos congressos nacionals i internacionals.
És membre del comitè d’experts del Museu de Ceràmica de l’Ametlla de Mar, de la Taula de Patrimoni de Sant Cugat del Vallès, i ha actuat com a expert per a la classificació de les col·leccions ceràmiques de diversos museus, com el Museu Cau Ferrat de Sitges, el Museu Municipal de Molins de Rei o el Museu Basilio Sobrecueva (Astúries). És reconegut dins del Diccionari d’historiadors de l’art català, valencià i balear.

Josep Antoni Cerdà i Mellado és Doctor en Història (Universitat Autònoma de Barcelona) especialitzat en història medieval (Universitat de Barcelona). La seva tesi doctoral porta el títol “Els escudellers i la producció de pisa a Barcelona. Segles XV i XIX”. Combina la seva feina de professor a l’Institut Miquel Biada (Mataró) amb la seva especialització acadèmica, formant part del Centre d’Estudis d’Arqueologia i d’Història de Mataró (CEAHM), de la Junta Directiva de l’Associació Catalana de Ceràmica, de l’Asociación Española de Ceramología, i de l’Associació Catalana per a la Recerca en Arqueologia Medieval (ACRAM). A més, és director de la revista Butlletí Informatiu de Ceràmica, que edita l’Associació Catalana de Ceràmica, a part de ser-ne l’autor de nombrosos articles. També ha participat com a ponent en diversos congressos i conferències especialitzats en aquesta disciplina.
La seva excel·lent relació amb la Fundació Mascort es fa palesa en haver comissariat totes les seves exposicions sobre ceràmica i haver-ne sigut l’autor dels seus catàlegs titulats “La loza dorada de la Colección Mascort”, “La cerámica catalana de la Colección Mascort”, “Ceràmica heràldica de la Col·lecció Mascort i del Museu de Ceràmica de Barcelona” i “Azulejos, paneles y socarrats de la Colección Mascort”. A més, també ha publicat “La ceràmica catalana del segle XVII trobada a la plaça Gran (Mataró)”. És reconegut dins del Diccionari d’historiadors de l’art català, valencià i balear.

Arxivat com a: Baix Empordà, Cultura, Història, Patrimoni, Societat Etiquetat com a: ceràmica, cultura patrimoni, exposició temporal, Fundació Mascort, historia, societat, Torroella de Montgrí

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calo Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calongesantantoni a la dècada de 1930. Autor desconegut, fons Josep Fort. És una de les imatges que il·lustren l'article "Visió històrica de la fàbrica de suro de can Conrado Vilar" de Víctor Pou, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#suro #calongeisantantoni #fabrica #historia #industria #seglexx #fotosantigues #costabrava #gavarres #premsacomarcal
El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'A El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'Alfons Garrido (@museudelapesca de @visitpalamos). Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pesca #congre #cuinamarinera #cuinatradicional #cuinadepescadors #peix #palamós #costabrava #premsacomarcal
La barraca de les Rabioses és un dels 554 element La barraca de les Rabioses és un dels 554 elements patrimonials que recull fins ara l'inventari de patrimoni cultural del Parc natural del Montgrí @pnmmbt realitzat per l'arqueòleg Ferran Codina. Tota la informació al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#montgri #parcnaturaldelmontgrí #torroellademontgri #ullà #bellcairedemporda #lescala #patrimoni #patrimonicultural #pedraseca #cultura #historia #costabrava #premsacomarcal
"Cocotxes de bacallà amb pil-pil, all, bitxo i tòfona", de Dovarly Muñoz i Miguel Garcia (xefs del restaurant @kaospalamos a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #cuinacatalana #receptes #bacalla#cocotxas #palamos #costabrava #premsacomarcal
Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de la dècada de 1940 feta des de Salom. És una de les imatges que il·lustren l’article “Santa Cristina d’Aro a finals del segle XIX” de @gloriajaraalberti, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles"
#santacristinadaro #seglexx #historia #territori #fotosantigues #queboniceslempordà #costabrava #premsacomarcal
"Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.cas "Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.casamar (xef del restaurant @casamarllafranc a @visitapalafrugell). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #musclos #cuinamarinera #receptes #costabrava #premsacomarcal
El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @v El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @visitpalamos (1967). Imatge del Fons Collell que il·lustra l'article "Creuers turístics a Palamós (1928-2022)", de @joaquimserrabech (Associació Gironina d'Amics de la Mar). El trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#palamós #passeigdemar #turisme #creuers #historia #costabrava #fotosantigues #premsacomarcal
"Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, roma "Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, romaní i xocolata", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pals #arrosdepals #cuinacatalana #cuinaempordanesa #receptes #costabrava #premsacomarcal
"Vestint la Mort: evolució històrica del vestuar "Vestint la Mort: evolució històrica del vestuari de la Dansa de la Mort de la @processo_verges", de @francesc.bosch.torrent (Professor d'història i cronista). Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#verges #setmanasanta #dansadelamort #processo #cultura #historia #tradició #vestuari #costabrava #premsacomarcal
"Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fre "Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fresca i cargols", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuinatradicional#menjardecollons #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #receptes #conill #carxofes #cargols #costabrava #premsacomarcal
"Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig "Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#artromanic #romàniccatalà #esglesiesdecatalunya⛪️ #cultura #patrimoni #patrimonicultural #costabrava #queboniceslempordà #premsacomarcal
"Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge "Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge", de @iolandabustos (xef biodinàmica especialitzada en flora comestible). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#empordagastronomic #gastronomia #cuinaambflors #flors #cuinacatalana #cuinatradicional #receptes #truita #esparrecsdemarge #costabrava #premsacomarcal
"Natura i territori: Els espies de la nit", de @ra "Natura i territori: Els espies de la nit", de @ramotgarcia (President del @grupnaturasterna) i fotografies de @rosamatesanz. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #fauna #ocells #ocellscatalans #gamarus #natura #naturasterna #patrimoninatural #costabrava #valldaro #premsacomarcal
"En aquesta equació màgica de la cuina empordane "En aquesta equació màgica de la cuina empordanesa del ‘mar i muntanya’ el mar per mi sempre hi té un pes més destacat”. Podeu llegir l’entrevista de Pau Roig amb el xef @enricherce, autor de “Deliciós mar” (@cossetaniaedicions), al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#gastronomia #cuinamarinera#pesca #pescadors #cuinamarimuntanya #cuinaempordanesa #xef #llibres #receptes #premsacomarcal
#primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselle #primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselles #colza #baixemporda #costabrava
Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Fel Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Feliu de Guíxols. És una de les imatges que il·lustren l'article "Nazis a S'Agaró i Sant Feliu de Guíxols", d'@enigma_jorgerios, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #1940s #santfeliudeguixols #sagaro #historia #memoriahistorica #costabrava
"AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l "AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l'activista de la #cuinatradicional @abrahamsimon7932 analitza les bajanades sobre les anxoves confitades que circulen per les xarxes socials i Internet. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuina #cuinaempordanesa #pesca #pescadors #anxoves #xarxessocials #internet
La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #d La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #dijoussant a #verges 
#dansadelamort #setmanasanta #processo #cultura #patrimoni #tradicions #baixemporda #lotempsesbreu #neminiparco
Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto" a la platja de Tamariu. És una de les imatges que il·lustren l'article "Un espia alemany a Tamariu" de Ramir Lacasa, que trobareu al número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #segonaguerramundial #fotosantigues #piragüisme #costabrava #espiesalacostabrava #historia #premsacomarcal
"Les societats gastronòmiques catalanes i basques "Les societats gastronòmiques catalanes i basques", de @marti.sabria. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#xefles #empordagastronomic #societatgastronòmica#cuinatradicional #gastronomia #menjardecollons #fotosantigues #seglexx #costabrava #premsacomarcal #20anys
This error message is only visible to WordPress admins

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa