Palafrugell.- El passat divendres 13 la Sala Polivalent de la Biblioteca de Palafrugell es va omplir de gom a gom per la presentació del llibre “Pedres venerables. Passejades amb història pel Baix Empordà”, de Pau Roig, vuitè volum de la col·lecció Edicions de la Revista del Baix Empordà.
La presentació va anar a càrrec de l’activista cultural, escriptor i periodista palafrugellenc Lluís Molinas, que va fer una encesa defensa tant de la publicació de llibres en paper com del patrimoni amagat que encara s’amaga a la comarca, en alguns casos en un estat de conservació molt precari. L’acte va comptar també amb les intervencions de l’autor, Pau Roig, que va explica els orígens del llibre i les seves principals característiques, remarcant que el volum és complementari a la secció “A peu pel Baix Empordà” de la pàgina web de Revista del Baix Empordà, a la qual es pot accedir clicant en el següent enllaç. Va cloure la presentació l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, que va voler agrair especialment l’aposta de Revista del Baix Empordà per la defensa del patrimoni cultural i natural de la comarca.
Amb pròleg de l’historiador palamosí Gabriel Martín Roig i més de 100 fotografies a tot color realitzades per Gemma Espinet, el llibre proposa 16 rutes a peu repartides per més d’una vintena de municipis diferents.
Es tracta d’uns itineraris pensats per fer amb la família o amb els amics, sense presses i amb ganes de conèixer una mica més la història i el patrimoni natural i cultural del Baix Empordà, en un període de temps que abasta des de la prehistòria fins a mitjans del segle XX. L’objectiu principal és el de (re)descobrir i, sobretot, posar en valor espais coneguts i no tan coneguts de gran interès geològic, biològic o paisatgístic, posant una atenció especial en edificis històrics singulars –les “pedres venerables” del títol– que en alguns casos es troben actualment en un deplorable estat d’abandó amb el perill, cada vegada més gran, de caure en l’oblit. Cada ruta va acompanyada de la seva respectiva fitxa tècnica amb el temps efectiu de marxa, la seva dificultat i desnivell, així com de nombroses indicacions sobre l’itinerari, d’explicacions sobre els principals punts d’interès, i de diverses observacions i recomanacions, començant per una completa explicació històrica que permet posar el valor uns vestigis del passat que el temps i la vegetació a vegades proven d’amagar. Perquè, com escriu Gabriel Martín Roig en el pròleg, “una de les millors maneres de conèixer un territori és caminant-t’hi”.
Nascut a Tarragona l’any 1978, Pau Roig Ros és llicenciat en Comunicació Àudiovisual per la Universitat Autònoma de Barcelona. És coautor dels assajos sobre cinema Monstruos eléctricos. El cine de terror y ciencia ficción en la Universal (Arkadin Ediciones, 2011) i Crimen en la noche + Muertos y enterrados (Tyrannosaurus Books, 2013) i, juntament amb Xavier Niell, del llibre Dòlmens, coves i menhirs. Monuments megalítics del Baix Empordà, el Gironès i la Selva (Edicions de la Revista del Baix Empordà, 2017). També ha participat a l’assaig col·lectiu Historia de lo fantástico en la cultura española contemporánea (1900-2015) (Iberoamericana-Vervuert, 2017) i és autor en solitari de la novel·la Luna negra, de propera publicació. Actualment és cap de redacció de les publicacions comarcals Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic, per les quals ha escrit prop d’un centenar d’articles.
Deixa un comentari