La Bisbal d’Empordà.- Des del dia 11 d’octubre la Sala d’Exposicions Temporals del Terracotta Museu acull l’edició 2019 de “Parant Taula”, l’exposició col·lectiva de vaixelles de Ceràmica de la Bisbal que cerca promoure i intensificar els esforços per a donar a conèixer la qualitat de la ceràmica fabricada a casa nostra. La mostra es va inaugurar oficialment ahir al vespre en un acte ple de gom a gom en el qual també es van poder degustar tastets de tots els plats creats pels restaurants participants.
Es van reunir en un únic espai dues de les tradicions més emblemàtiques de l’Empordanet: una gastronomia nostrada i de qualitat creada amb els excel·lents productes del territori; i un ofici tradicional i emblemàtic com el del ceramista, en constant renovació. Fruit d’aquesta col·laboració, la inauguració de la mostra d’aquest divendres va consistir en un acte doble: presentar la vintena de vaixelles realitzades pels ceramistes locals i, a la vegada, mostrar les diverses propostes culinàries elaborades per xefs locals inspirades en aquestes noves vaixelles.
El resultat és una proposta sense precedents: 20 vaixelles de 20 ceramistes diferents per a 20 cuiners/es amb 20 propostes culinàries, cadascuna pensada i adaptada al seu recipient. Continent i contingut, plegats, formant un tot indestriable tot cercant l’excel·lència. Les persones assistents a l’acte també van tenir l’oportunitat de tastar aquestes propostes gastronòmiques en el claustre d’entrada del museu, mentre gaudien de l’actuació musical del grup bisbalenc FoGem. Es van preparar un total de 400 racions al preu de 3 euros cadascuna, incloent el menjar, la beguda i un plat de ceràmica elaborat expressament per aquesta degustació i que reprodueixen les diverses vaixelles exposades.
I per tal de donar més protagonisme a la marca “Ceràmica de la Bisbal”, l’exposició restarà oberta al públic durant tres mesos: fins el 26 de gener. A banda de la mostra, també cal destacar la creació d’una publicació que mostrarà totes les vaixelles de l’exposició i els plats creats expressament per l’ocasió. La publicació formarà part de la col·lecció “Catàlegs del Terracotta Museu” i es presentarà a finals d’any.
Les parelles de tallers de ceràmica i restaurants d’aquesta edició
· Annick Galimont (La Bisbal) & Mas dels Arcs (Palamós)
· ArtLisette (Esclanyà, Begur) & Aquamare (Platja de Pals, Pals)
· Bussoga (Sant Jordi Desvalls) & El Roser 2 (L’Escala)
· Ceràmica Artesanal LB (Corçà) & Terrassa Terramar (Llafranc)
· Ceràmica Planas Marquès (Corçà) & Sa Cova (Platja d’Aro)
· Ceràmica La Ponderosa (Corçà) & Aradi (Platja d’Aro)
· Martin Ley (Peratallada) & La Blanca (Llafranc)
· Ceràmica Yuma (La Bisbal) & Aigua Blava (Fornells, Begur)
· Ceràmiques Aparicio (Vulpellac) & La Plaça (Madremanya)
· Ceràmica Lluís Puigdemont (La Bisbal) & Godard (S’Agaró)
· Ceràmica Pantaleu (Palau-Sator) & La Calèndula (Regencós)
· Estudi Ceràmic ba_Ro (Vulpellac) & Vicus (Pals)
· Estudi Raventós (Vulpellac) & Es Portal (Pals)
· Ferran Gallo (La Bisbal) & 1751 (Torrent)
· Ceràmica Art. La Mufla (La Bisbal) & Bo.TiC (Corçà)
· LUR Ceràmica (La Bisbal) & Sa Punta (Platja de Pals, Begur)
· Marta M. Hortet (Canapost) & La Xicra (Palafrugell)
· Rulduà Ceràmica (La Bisbal) & Els Tinars (Llagostera)
· Sampere (La Bisbal) & Casamar (Llafranc)
· Vilà Clara Ceramistes (La Bisbal) & Aurum (Platja d’Aro)
Origen del projecte “Parant taula”
Una de les activitats celebrades durant el ‘Tastaolletes’ de l’any 2014 va ser l’exposició col·lectiva de vaixelles de la marca de qualitat ‘Ceràmica de la Bisbal’. Amb el pas dels anys, i gràcies a la sintonia entre l’Ajuntament i l’Associació de Ceramistes de la Bisbal, aquella exposició es va convertir en un dels grans atractius de la mostra. Quatre anys més tard, el Terracotta Museu es va sumar a la iniciativa i va ser aleshores quan es va anomenar “Parant taula”. El fet que la mostra es pogués veure al Terracotta Museu va suposar un punt d’inflexió, ja que es va produir un augment del nombre de participants -tots ells productors de ceràmica adherits a la marca ‘Ceràmica de la Bisbal’ o a l’Associació de Ceramistes de la Bisbal-, de públic (més de 1.300 persones) i també dels dies d’obertura.
Promoció de la cuina empordanesa
La Cuina de l’Empordanet és un col·lectiu gastronòmic que aplega 20 professionals de la cuina i de la restauració, i que fa molts anys que treballa en la difusió de la cuina del Baix Empordà i dels productes de proximitat i de temporada. L’any 1995 quan el grup de restauradors, que des del 1983 organitzava les mostres gastronòmiques de La Cuina de l’Empordanet, va decidir convertir-se en una associació sense ànim de lucre, per treballar des d’aleshores en la millora i la difusió de la cuina d’aquest petit rodal, cada dia i a tota hora, individual i col·lectivament.
Deixa un comentari