Investigadors catalans alerten que un 30% de les fake news a les xarxes estan relacionades amb l’alimentació

Figueres (ACN)

L’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) avisa que al voltant d’un 30% de les notícies falses que es publiquen a les xarxes estan relacionades amb l’alimentació.

El president de l’entitat, Carlos Sopuerta, recorda que “les xarxes socials tenen un gran impacte sobretot entre joves i adolescents” i per això els “preocupa” que hi hagi comptes de “persones que es fa passar per experts” amb molts seguidors. En aquests comptes es parla d’alimentació saludable i de receptes “miraculoses” per baixar de pes, tot i que no tinguin formació en aquest àmbit. L’associació ho ha explicat en la 9a edició de les jornades “Science Needs You!” de Figueres aquest cap de setmana on hi han participat unes 200 persones.
Durant la pandèmia el consum de xarxes socials va incrementar exponencialment, sobretot entre joves i adolescents. Aquesta tendència, conjuntament amb la pressió estètica que pateix aquest col·lectiu, ha fet que les trastorns alimentaris augmenti de forma preocupant per als investigadors.
Aquest ha estat un dels temes centrals que s’han tractat en la 9a edició de les jornades “Science Needs You!” de Figueres, on s’han reunit científics per reflexionar des del rigor científic la manera d’arribar a tothom amb els reptes que hi ha al voltant de l’alimentació. Els investigadors han parlat sobre la importància de la dieta mediterrània per prevenir malalties i els problemes que té la població per accedir a aliments saludables en funció de la seva classe social i del gènere. També s’ha parlat de l’impacte que té el sistema alimentari en el canvi climàtic.
El doctor en Economia Xavier Cussó ha detallat que l’evolució de l’alimentació a Catalunya des dels anys 50 fins a l’actualitat no ha millorat com hauria d’haver-ho fet. Malgrat que ara hi ha més varietat d’aliments no s’ha reflectit suficientment en una dieta més saludable.
Per la seva banda, l’especialista en Anàlisis Clíniques, Montserrat Fitó, ha recordat que un 17% de la població catalana pateix obesitat. Aquest és un índex que es pot capgirar, segons Fitó, adoptant hàbits alimentaris saludables i combinar-ho amb activitat física.
La jornada de ponències i posterior debat s’ha complementat amb una visita al celler La Vinyeta de Mollet de Peralada, guardonat per la seva política de medi ambient i el seu compromís social, per descobrir l’agricultura regenerativa i aprofitament circular. Aquest acte s’ha dut a terme en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Empordanesos.

Tags: alimentació, ciència, divulgació, fake news, Figueres, jornades, Salut, societat, xarxes socials

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Ullastret i Palamós celebren el 24è Cap de Setmana Ibèric
Notícia següent
El 19è Dia Mundial del Turisme reuneix al castell de Biart els agents turístics públics i privats de la demarcació de Girona

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes