Palafrugell.- La Càtedra d’Estudis del Suro farà la seva conferència inaugural de l’any 2023 el proper divendres dia 24 de febrer, a les 7 de la tarda, a l’auditori del Museu del Suro de Palafrugell.
La conferència, sota el títol “La Meva Història del Suro. Una història parcial i interessada de la biologia del suro en la transició del segle XX al XXI”, anirà a càrrec de Marissa Molinas, catedràtica emèrita de Biologia de la UdG.
La Càtedra d’Estudis del Suro respon a la voluntat d’impulsar la recerca multidisciplinària sobre allò que sovint s’anomena com “el món del suro” (que inclou des de la matèria a la cultura, passant per les suredes i les indústries), amb l’ànim de donar-la a conèixer dins i fora l’àmbit acadèmic, atorgant una atenció especial als territoris surers, tant de Catalunya com d’altres regions i països.
La Dra. Marisa Molinas va vincular-se amb els estudis universitaris a Girona des de finals dels anys seixanta a la secció de Ciències del Col·legi Universitari de Girona, embrió de la Universitat de Girona. Ella va ser impulsora dels estudis de Biologia a Girona, va ser pionera en liderar projectes de recerca europeus i va ser la primera dona catedràtica de la Facultat de Ciències l’any 1994. Durant la seva trajectòria a la UdG ha desenvolupat una intensa activitat docent i investigadora vinculada a la biologia cel·lular, amb entusiasme i solidesa, tal com reflecteixen els nombrosos deixebles que ha format, els projectes on ha participat i els articles publicats. Com a investigadora ha estat un dels membres destacats en la creació de línies pròpies de recerca a Girona. En aquest sentit, ha estat capdavantera en les investigacions en ecofisiologia i biologia cel·lular i molecular vegetal a l’estat espanyol amb la fundació del Laboratori del Suro, un dels grups de recerca més antics de la UdG, del qual en va ser la directora durant la seva trajectòria. L’any 2010 va rebre la Medalla i la Placa Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya per la seva contribució al progrés científic i tecnològic i pel seu treball en la biologia del suro.