La cuina tradicional catalana, protagonista del segon Sopar-Tribut de l’Hotel Alga de Calella de Palafrugell

Palafrugell

L’única cuina que val la pena conservar és la nostra vella cuina familiar”, deia l’escriptor i gastrònom Josep Pla. És per això que, l’Hotel Alga 4, ubicat a dues passes de la platja de Port Bo de Calella de Palafrugell, i propietat de la família Nicolazzi des del 1960, organitza per segon any consecutiu un emotiu i suculent Sopar-Tribut a la Cuina Catalana.

En aquesta ocasió, els homenatjats seran els germans Josep i Jaume Font, del mític hotel Sa Punta, de Pals, i el manresà Benvi Aligué, del desaparegut restaurant Aligué (Manresa).
Aquest segon Sopar-Tribut se celebrarà aquest pròxim 13 de juliol –la primera edició, celebrada l’any passat, es va dedicar al xef catalano-alsacià Jean-Louis Neichel–, i pretén retre homenatge a les arrels de la cuina catalana, i posar en valor el paper d’aquelles figures i aquells professionals que durant anys també van marcar el camí essent “autèntics referents gastronòmics”, en paraules de Pere Malagelada, xef executiu del restaurant El Càntir, de l’Hotel Alga, i responsable i coordinador del sopar.
La veritat és que, per a mi, personalment, és un honor poder-los oferir aquest Sopar-Tribut. Sobretot, perquè els tres van ser cuiners que van marcar una pàgina de la història de la cuina catalana. Tothom volia aprendre d’ells. I cuinar els seus plats, tot i que una mica actualitzats, i tenir-los al costat ajudant, perquè segur que ho fan, serà emocionant”, afegeix Malagelada.
I res millor que un entorn idíl·lic, els jardins de l’Hotel Alga *4, per a albergar un sopar on afloraran moltes emocions. Un sopar en què es reconeixerà la trajectòria de tres figures que van marcar la cuina catalana empordanesa i del centre de Barcelona als anys 80 i principis dels 90: els germans Font i Benvi Aligué.
Per a l’ocasió, el xef ha ideat un menú molt complet que començarà amb un Còctel de gambes de Palamós, que Pere Malagelada reinterpretarà a l’estil 3.0. Li seguirà un Suquet de lluerna a l’estil de l’Empordà, en clara referència a la cuina que els germans Font oferien a Sa Punta; mentre que el principal serà una Espatlla de xai lletó de “Ramats de Foc” de l’Albera al forn amb peres i puré de coliflor i formatge Tou de Til·lers, un plat representatiu de la cuina de Benvi Aligué. La cirereta del menú les posaran unes postres molt emblemàtiques: Taps de Cadaqués flamejats estil Sa Punta, que el propi Jaume Font acabarà a taula, com es feia fa més de quatre dècades. Un menú maridat amb vins de la DO Empordà del Celler Arché Pagès, Vinyes dels Aspres i Celler Hugas de Batlle, de Colera. També es podran tastar caves d’AT Roca i aigües de Vichy Catalan.
La idea és retre cada any un homenatge a aquests mestres autèntics de la cuina del territori, uns xefs que van marcar una època i que van ser autèntics precursors d’una generació que més tard va ser estel·lar, com els Adrià o els Roca”, afegeix Malagelada.

Un any sense els germans Font en actiu
Tot just fa un any que els germans Jaume i Josep Font es van retirar de la primera línia, després de quasi cinc dècades al capdavant del mític Sa Punta de Pals, que va obrir les seves portes el 1976. Amb Jaume a la cuina i Josep a la sala, el Sa Punta es va erigir en un tòtem dels grans restaurants del país, gràcies a oferir una cuina sincera amb el territori, en què la temporada i el mercat marcaven les pautes dels plats, amb coccions controlades, perfectes execucions i un servei que malauradament es trobava en pocs restaurants.
Per fer front a la creativitat que per aquells anys ja robava primeres planes, Jaume Font s’aferrava al producte de qualitat ben tractat, amb una cuina d’arrels clàssiques, amb plats saborosos en què el bon gust era la marca de la casa i, sobretot, culminat amb un servei a sala exclusiu, a càrrec de Josep Font, un dels grans caps de sala del país.

Tags: Calella de Palafrugell, cuina, gastronomia, homenatge, reconeixement, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El 27è festival “Nits de jazz a Platja d’Aro” renova la seva imatge i programa set concerts aquest estiu
Notícia següent
El projecte de restauració i millora del camí de ronda de Palamós és candidat a rebre el Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà 2024

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes