La DO Empordà elabora un estudi per posar en valor el paisatge vinícola empordanès

Empordà.- Gràcies a un ajut concedit per Girona Excel·lent i la Diputació de Girona, el Consell Regulador de la DO Empordà ha elaborat un estudi per posar en valor el paisatge vinícola empordanès.

L’informe, elaborat pel geògraf i tècnic en gestió territorial Óscar Borràs, identifica i proposa cinc itineraris a l’Alt i el Baix Empordà que permeten gaudir dels elements naturals i culturals vinculats a la vinicultura empordanesa.
– Del Pla als Aspres, que s’inicia a Perelada i finalitza a Camtallops.
– De l’Albera a la mar, amb Sant Climent Sescebes com a punt de partida i Roses com a punt final.
– Cap de Creus, amb un recorregut que va de Roses a Colera.
– Del Montgrí a les Gavarres, que va des de Bellcaire d’Empordà fins a la Bisbal d’Empordà.
– La Marina d’Empordà, amb un itinerari comprès entre Calonge i Palafrugell.
El principal objectiu de la proposta ha estat identificar i ordenar el potencial paisatgístic natural i cultural de l’Empordà en relació a la vitivinicultura, per tal de posar-lo en valor i donar-lo a conèixer amb l’objectiu de fer-ne difusió. “Amb aquest objectiu s’han dissenyat uns itineraris, a diferents característiques, oberts a qualsevol tipus de públic, que permetin poder entendre i conèixer les característiques paisatgístiques naturals i culturals que identifiquen la Denominació d’Origen Empordà , en detall i en persona, arribant específicament a les vinyes, als cellers i finalment als vins”, s’assegura a l’estudi.
L’informe també remarca la necessitat de coordinar l’acció de les diverses administracions per impedir que desapareguin del tot l’important nombre de vestigis relacionats amb l’activitat vitivinícola i agrícola de la zona. Un pla per evitar que “es perdi la seva essència i les característiques que el defineixen, i que pugui garantir que no hi hagi alteracions que el desmereixin o li facin perdre valor”, s’afegeix a l’estudi, que  proposa una catalogació del terreny segons les seves característiques o un catàleg d’elements agrícoles a conservar.
El treball està concebut com una eina pràctica  per difondre i apropar el territori vinícola empordanès al públic en general i alhora per impulsar accions  que permetin salvaguardar el medi on s’ubica la Denominació d’Origen Empordà. “Per tant, la conclusió més important és que existeix un potencial molt important, tant a nivell natural, com històric i arqueològic, i sobretot vitivinícola que cal ordenar i impulsar per una banda i per altra treballar perquè no es malmeti i pugui créixer i avançar d’una manera sostenible, per la qual cosa cal plantejar iniciatives coordinades per un agent territorial que pugui treballar amb les administracions per tal d’obtenir resultats pràctics i tangibles”, s’assegura a les conclusions de l’estudi.

Tags: Alt i Baix empordà, cellers, cultura patrimoni, DO Empordà, enogastronomia, estudi, historia, itineraris, paisatge, societat, territori

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El Govern impulsa un pla per garantir un turisme amb més sostenibilitat ambiental, social i econòmica
Notícia següent
Palafrugell s’incorpora al repte “21 dies. D’entrada en català”

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes