Palafrugell s’incorpora al repte “21 dies. D’entrada en català”

Palafrugell.- El Centre Municipal d’Educació de Palafrugell va acollir la presentació de la campanya “21 dies. D’entrada en català”, impulsada pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL).

Aquesta proposta recupera la iniciativa de conscienciar la població catalanoparlant que, durant almenys 21 dies, mantingui el català i el faci servir d’entrada, en iniciar qualsevol conversa i independentment de l’origen de l’interlocutor. Aquesta campanya té lloc a vuit localitats gironines des del mes d’octubre fins al desembre.
Aquesta proposta, impulsada pel CNL de Girona, respon a la demanda dels alumnes del CPNL que estan aprenent català i que, fora de l’aula, troben dificultats per practicar-lo en altres espais. L’objectiu és oferir-los l’oportunitat de parlar la llengua en un context real per tal de millorar-ne l’aprenentatge. La campanya ha passat, a finals de l’any passat i a principis d’aquest, per Santa Coloma de Farners, Breda, Llagostera, Caldes de Malavella i Salt.
El repte per als catalanoparlants és que, després dels 21 dies inicials, es consolidi l’hàbit de mantenir la llengua i s’eviti l’automatisme d’abandonar-la, sovint per prejudici cap a persones que no tenen el català com a llengua primera, tot i que l’entenen i la saben parlar. La campanya es mantindrà durant tot l’any 2024.
Segons Maria Lluïsa Teixidor, regidora d’Educació de Palafrugell “ens cal una major sensibilitat cap al català en el moment social que vivim, i parlar en català amb tothom implica mantenir la llengua viva i ajudar les persones que es troben en procés d’aprenentatge, gent que massa sovint no troben amb qui posar-la en pràctica, ni quan ho demanen explícitament”.
Aquesta iniciativa, que es va reprendre a Besalú el passat mes d’octubre finalitzarà al mes de desembre. Entremig, passarà per Blanes, Lloret de Mar, la Bisbal, Olot, Arbúcies, Figueres i Girona. A cada municipi es desenvoluparà durant unes tres setmanes, que es considera el temps que cal per incorporar un hàbit, però es pretén que la població no deixi d’utilitzar el català de manera quotidiana passats els 21 dies. En algunes localitats anirà acompanyada de tallers de sensibilització lingüística per a treballadors de l’Administració que fan atenció al públic per sensibilitzar-los de la importància de parlar, d’entrada en català, i no canviar de llengua en funció de l’aparença de l’usuari.
En el web de la campanya “21 dies. D’entrada, en català” es poden consultar els testimonis de diverses persones compromeses amb l’ús del català, com ara Kameron Taylor, exjugador del Bàsquet Girona, i Alejandro Rodríguez, estudiant de català al Servei de Català de la Selva i Santa Coloma de Farners. També s’hi poden trobar experiències de participants en els reptes de 21 dies que han tingut lloc fins ara i se n’afegiran més a mesura que la iniciativa arribi a les localitats previstes.
La campanya ha estat presentada a diversos municipis per personatges públics com Maria Mercè Roca, Neus Rossell, Carme Sansa, Matthew Tree, Laia Palau, Josep M. Fonalleras.

Tags: Català, conscienciació, cultura, educacio, llengua catalana, Normalització lingüística, Palafrugell, societat
Notícia anterior
La DO Empordà elabora un estudi per posar en valor el paisatge vinícola empordanès
Notícia següent
El jovent de Palamós demostra les seves habilitats culinàries amb el concurs “Focs creuats!”

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes