La Patronal FOEG reconeix l’empresa empordanesa el Delfín Verde com a cas d’èxit

Palafrugell.- La FOEG, com a patronal gironina, té com a un dels objectius principals aportar informació i solucions sobre els temes que més preocupen a les empreses que representa, així com ser interlocutor amb les administracions públiques defensant les necessitats empresarials en bé del seu creixement i competitivitat.

Una de les problemàtiques que més preocupa al sector actualment és l’energia. En aquest marc s’ha volgut dedicar l’acte institucional a aquesta temàtica i posar sobre la taula les conclusions del Fòrum de Debat Energètic que la patronal ha organitzat per a la ocasió.
L’acte, que va tenir lloc a l’auditori CaixaBank de Cap Roig la tarda de dilluns, va comptar amb la presència de Teresa Jordà, consellera d’acció climàtica, alimentació i agenda rural.
Els responsables de la comissió energètica de la FOEG, Jordi Fabrellas i Tomàs Feliu, que van presentar les conclusions i reivindicacions que la Patronal fa a les administracions públiques:
Molts d’aquests canvis tindran efecte a mig-llarg termini, mentre, les empreses necessiten resoldre el curt termini. La FOEG reclama mesures al govern espanyol per reduir el preu de l’energia, com: separar l’electricitat generada amb gas del mercat; treure del mercat elèctric l’energia produïda per centrals amortitzades i les energies no gestionables; donar entrada al mercat a la Gestió del consum; que hi hagi ajudes reals, ràpides i fàcils de gestionar per a la implantació de noves instal·lacions.
És necessari i imprescindible agilitzar els tràmits per la implantació de les EERR, i obrir el camí cap a la valorització de l’energia que s’aboqui a la xarxa.
No podem avançar en el nombre de vehicles elèctrics sinó s’impulsen xarxes de càrrega.
Cal facilitar la implantació de plantes de generació de biogàs i de biomassa.
Tenir en compte la renovació d’edificis i de la maquinària industrial en El Pla d’Acció d’Eficiència Energètica a la Indústria de Catalunya. En general hi ha poca eficiència i es podria aplicar-hi un “Pla RENOVE” amb un disseny de mesures adequades per facilitar-lo.
El document executiu que resumeix el debat del fòrum energètic celebrat el 22 i 27 de setembre també parla de la crisi com a oportunitat. En aquest aspecte s’ha presentat la proposta de l’administració catalana centrada sobretot en els canvis estructurals i els terminis temporals per avançar. Pel que fa la situació energètica gironina, s’han posat sobre la taula idees com que Girona produeix només l’1% de l’energia elèctrica que consumeix, l’existència d’un trilema energètic (reducció d’emissions –preu competitiu– suficiència i qualitat de subministrament), que la transició implica ampliar les interconnexions, necessitat que xoca amb les dificultat en la tramitació que proposa el Govern de la Generalitat.
Per millorar l’eficiència i reduir el consum d’energia s’han fet propostes com fer un anàlisi dels diferents consums energètics i de les instal·lacions abans de decidir quina tecnologia és la més adequada; considerar la flexibilitat com una eina per millorar el preu de l’energia utilitzant sistemes d’emmagatzematge i adequant els horaris de l’empresa; o la necessitat d’impulsar sistemes de biogàs. També es denuncien la manca d’inversions en rodalies i busos, així com la manca d’una xarxa de punts de càrrega elèctrica per a vehicles.
És impossible per a les empreses donar compliment als objectius europeus. Al 2050, suposadament tots els vehicles de combustió deixaran de circular. Actualment l’edat mitjana dels vehicles a Espanya és de 13 anys, i tant és imprescindible renovar el parc. Actualment es venen 850.000 cotxes/any a l’estat espanyol, a aquest ritme es necessitarien quasi 30 anys per substituir-los tots, comptant que tots els que es vénen fossin vehicles elèctrics, que no ho són. Per tant l’objectiu serà impossible de complir”, exposa el sr. Jordi Solà, president de CORVE.
També s’ha posat sobre la taula que Girona només produeix un 1% del seu consum pel que totes les energies que es poden obtenir del territori són necessàries; així com la necessitat de tenir un assessor energètic que ajudi a les empreses a realitzar auditories a cada territori, per tal que els afectacions al medi ambient, paisatge i activitats econòmiques siguin el mínim possible, tal i com reclama el sector turístic.

El Fòrum de Debat Energètic
En el Fòrum de debat energètic s’han debatut durant dues jornades qüestions com què implica la llei de la transició energètica a les empreses, quin tipus d’energia convé a Girona, els problemes que suposa la transformació de les empreses en un moment complicat pels elevats preus de l’energia, o l’eficiència com a reducció de consum i flexibilitat com a gestió energètica.
En aquestes jornades hi han intervingut Marta Morera, directora de l’ICAEN; experts en el tema energètic com Josep M. Salas, conseller de la CNMC o Jaume Morron, gerent d’EolicCat; juntament amb els responsables de les patronals sectorials, i tècnics en energies sostenibles de Prenergy; Bassols Energia i AgriEnergia. Les dues jornades han estar moderades per Jordi Fabrellas, degà del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de i Tomàs Feliu, responsable d’energia a la Junta de la FOEG.
Aquest fòrum tenia per objectiu fer una radiografia general sobre el model energètic de les nostres comarques des de tots els punts de vista; institucional, empresarial i tècnic, per així poder prendre les decisions amb coneixement de causa, i també fer arribar als estaments públics totes les reflexions, conclusions, idees i problemàtiques que en sorgissin.
El president de la Foeg, el Sr. Plana, en el seu discurs ha explicat que: “Ens enfrontem a grans problemes i tensions mundials, la crisi climàtica, una inflació incontrolada, manca de subministraments bàsics, estarem d’acord que no sembla el millor moment per generar més inestabilitat amb una situació política complicada”.
Amb tot afegeix que “quan el país ens necessita davant d’una crisi les petites empreses no fallem, treballem, innovem i ens esforcem per tirar endavant amb la responsabilitat dels llocs de treball que representem i la riquesa que generem pel país”.
A banda en l’acte es van lliurar els reconeixements a una empresa de llarg recorregut i a dos casos d’èxit.
L’empresa de llarg reconegut homenatjada va ser TEISA, que amb 122 anys d’història ofereix ocupació a més de 200 persones. Els casos d’èxit que s’han destacat han estat el Delfín Verde, de Torroella de Montgrí, i la Clínica Girona. Els reconeixements consideren empresa d’èxit aquella que durant els anys 2021-2022 ha experimentat un creixement important, ampliat plantilla o instal·lacions, obert nous mercats o han destacat per un projecte o producte innovador.

Tags: acte institucional, activitats econòmiques, Comarques gironines, debat, eficiència energètica, empreses, energia, FOEG, patronal, reconeixement, societat, sostenibilitat, Teresa jordà

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
20 anys del Centre Cívic Vicenç Bou de Platja d’Aro
Notícia següent
Aproven el pla de gestió de la pesca artesanal a cap de Creus que fixa un cens de 27 barques professionals autoritzades

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes