La sequera podria avançar l’inici de la campanya d’incendis a l’abril i ser la més complicada dels últims 30 anys

Catalunya (ACN).- La directora general de Boscos i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, ha alertat aquest dimecres que “l’extensa i intensa” sequera que pateix Catalunya està portant al límit grans masses forestals a bona part del país.

De fet, es calcula que unes 10.000 hectàrees de vegetació estan en una situació “extrema” i que grans masses de bosc estan entrant en col·lapse, el que suposa un perill per a la seguretat de les persones i pel risc d’incendi. “Mai la vegetació havia estat tant seca en un mes de febrer”, ha assenyalat Sanitjas. Amb l’actual situació, Acció Climàtica calcula que la campanya d’incendis es podria posar en marxa a l’abril i ser la més complicada dels últims 30 anys.
Efectius del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) han treballat aquest dimecres en un terreny boscós a tocar del cementiri de Sant Climent de Llobregat afectat per la sequera i que s’ha perimetrat com a zona de protecció prioritària pel risc que pugui cremar de forma contínua.
L’actuació ha consistit en talar els arbres morts, per garantir la seguretat dels usuaris del bosc, i esmicolar-ne les branques per minimitzar el risc d’incendis. Sanitjas ha explicat que aquests treballs s’estan fent en molts punts del país i que s’emmarquen en el conjunt d’accions que s’han posat en marxa per minimitzar els efectes de la sequera als boscos del país. “Amb la sequera estem actuant com en qualsevol altra emergència que es pugui donar“, ha reblat.
La directora general de Boscos i Gestió del Medi ha explicat que l’any passat ja van detectar que van començar a morir els arbres més dèbils, però que enguany són grans masses forestals, especialment al Garraf, que estan col·lapsant per falta d’aigua. Aquí, per exemple, ha afegit que en els últims mesos ja han detectat que exemplars de pi blanc, espècie molt resistent a la sequera, també estan morint.
Sanitjas ha explicat que després de tres anys pràcticament sense pluges els boscos catalans, exceptuant els de les Terres de l’Ebre, estan en una situació crítica amb molts arbres al límit i grans masses forestals col·lapsant. Segons les comprovacions setmanals que fa el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals, a dia d’avui hi ha unes 10.000 hectàrees de vegetació en situació molt crítica al nord de la demarcació de Girona, el Barcelonès (600 al Baix Llobregat) i a la Catalunya Central. “Aquestes àrees són les que estan pitjor, però a la resta del país la situació no és molt millor”, ha puntualitzat.
En les actuals condicions, i comparant els mapes de perill dels mesos de febrer dels últims tres anys, des del Departament d’Acció Climàtica alerten que Catalunya afrontarà una campanya d’incendis “desconeguda i molt complexa” que, de no ploure, podria començar el més d’abril, més aviat que mai, i ser la més difícil dels últims 30 anys.

Tags: Acció Climàtica, boscos, campanya, Catalunya, medi ambient, prevenció incendis, sequera, serveis, societat, vegetació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
L’Any Montserrat Vayreda s’inicia amb un acte institucional a Figueres
Notícia següent
El VOC-Festival Òmnium de Curtmetratges arriba a Torroella de Montgrí

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes