La situació de crisi sanitària afecta la data límit per a l’arrencada de presseguers, nectariners i paraguaians

Catalunya.- La declaració d’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID19 ha suposat la suspensió del termini administratiu previst per a l’ajuda a l’arrencada de presseguers, nectariners i paraguaians.

En aquesta situació d’excepció, els terminis es reprendran en el moment en què no sigui vigent l’estat d’alarma o les seves pròrrogues. En el cas de l’ajut a l’arrencada d’arbres de fruita dolça, les bases reguladores preveien com a data límit per executar les operacions d’arrencada el 15 de maig de 2020.
En conseqüència, el nou termini per executar les operacions d’arrencada serà el que resulti d’afegir al 15 de maig el nombre de dies naturals que hagi estat vigent l’estat d’alarma. A tall d’exemple, si la nova pròrroga fins al 24 de maig fos l’última, serien 72 dies d’estat d’alarma; consegüentment, el termini d’arrencada seria fins al 26 de juliol.

El Pla d’arrencades de fruita de pinyol per al període 2019-2020
Els ajuts del Pla d’arrencades de fruita de pinyol, impulsat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, es van convocar el maig de 2019. Es podien acollir a aquests ajuts els productors de préssec, nectarina, paraguaià i platerina que haguessin fet arrencades de parcel·les plantades d’aquestes espècies des de l’1 de juliol de 2018 fins a la data de publicació de la convocatòria o tinguessin previst fer-les fins al 15 de maig de 2020. La dotació màxima d’aquesta convocatòria d’ajuts és de 10 milions d’euros per al període 2019-2020; la màxima superfície subvencionable per a cada titular d’explotació és de 3 hectàrees, i l’import màxim a rebre serà de 5.000 euros per hectàrea, sempre d’acord amb les hectàrees totals sol·licitades en el Pla.
Aquest Pla d’arrencades té com a objectiu treure del mercat 2.000 hectàrees de préssec, nectarina, paraguaià i platerina; fet que ha de contribuir a eliminar varietats obsoletes i a afavorir la viabilitat futura de les explotacions. La previsió és que això permeti que surtin del mercat 80.000 tones de fruita de pinyol, volum que és el que es va deixar d’exportar arran del veto rus. Es tracta d’una mesura estructural i menys costosa que si s’hagués de recórrer a una retirada extraordinària, que tindria un cost anual estimat entre 35 i 55 milions d’euros.
La posada en marxa de l’ajuda a l’arrencada de plantacions de fruita de pinyol per reduir el volum d’oferta és una de les mesures més destacades del Pla d’acció de la fruita dolça que el Departament d’Agricultura està impulsant des de fa més d’un any a petició de les organitzacions agràries davant de la situació de crisi estructural que afecta el sector del préssec i la nectarina.

Tags: alimentació, campanya, Catalunya, coronavirus, fruita, recollida, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Dues morts més al sociosanitari de Palafrugell eleven a 32 les víctimes de la pandèmia al centre
Notícia següent
La Diputació de Girona impulsa la transformació digital de les empreses a través del programa d’emprenedoria “Co-Creix”

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes