La XIII Biennal Xavier Miserachs de Palafrugell oferirà la primera retrospectiva dedicada a Lee Miller i una exposició de Léonard

Palafrugell

La XIII Biennal de Fotografia Xavier Miserachs de Palafrugell oferirà la primera retrospectiva –amb més de 60 fotografies– dedicada a fotoperiodista, fotògrada i model, Lee Miller, sota el títol “’El desig de llibertat”.

La XIII edició també inclou una mostra dedicada a Jacques Léonard, que va retratar la comunitat gitana a Barcelona dels anys 50. L’exposició “Petites lectures” comptarà amb una selecció d’imatges mai vistes a l’estat espanyol d’infants llegint i jugant als carrers de la ciutat comtal. La Biennal se celebrarà del 4 d’agost al 13 d’octubre organitza una desena d’exposicions a Palafrugell i una a Llafranc.
Es tracta d’un dels festivals més antics de fotografia de Catalunya, ret homenatge a Xavier Miserachs i té com a objectiu apropar la fotografia al gran públic. Amb aquestes premisses, la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs arribarà aquest 4 d’agost a la seva XIII edició a Palafrugell amb un total de deu exposicions repartides per diferents espais de Palafrugell i una a la Torre de Guaita de Sant Sebastia, a Llafranc.
Entre els punts on es podran veure les exposicions, hi ha el Museu del Suro de Catalunya, a l’espai cultural La Bòbila, al Teatre Municipal de Palafrugell, a la Fundació Josep Pla, a la Fundació Vila Casas. Can Mario, a la Biblioteca pública, a la Llibreria Nollegiu Mediterrània i el Mercat de la carn de Palafrugell.
En aquesta edició, la biennal comissaria i produeix, en col·laboració amb Lee Miller Archives, la primera gran retrospectiva de Lee Miller a Catalunya. L’exposició, titulada “El desig de llibertat”, fa un viatge a través de més de 60 imatges per cadascun dels àmbits que va abordar Miller, una de les fotògrafes imprescindibles del segle XX: la moda, el surrealisme, el retrat i la guerra.
La mostra incideix especialment en l’àmbit de la guerra, així com en la mirada privilegiada que atorga en la seva obra a les dones i a les que van participar-hi. Miller va fer de model d’importants fotògrafs, va conviure i aprendre amb els representants dels corrents intel·lectuals i artístics europeus més avantguardistes, com Man Ray, André Breton, Jean Cocteau, Paul Éluard, Dalí o Picasso, i va esdevenir una de les primeres dones fotògrafes i corresponsals de guerra que va documentar, entre altres episodis bèl·lics, els bombardejos de l’exèrcit nazi sobre Londres, el desembarcament de Normandia i l’alliberament dels camps de concentració de Buchenwald i Dachau.
“El desig de llibertat” es podrà veure a La Bòbila, antiga fàbrica de suro negre amb els forns més antics de l’estat espanyol, convertida avui en un centre cultural.
La Biennal també acollirà “Petites lectures”, del fotògraf Jacques Léonard, una exposició de fotografies que capten el dia a dia dels nens i nenes i la seva vida al carrers de la Barcelona dels anys seixanta. Amb una mirada que l’apropa a la fotografia documental i humanista, la mostra inclou una selecció de fotografies d’escenes d’infants llegint i jugant, imatges mai vistes a l’estat espanyol.
Nascut l’any 1909 a París, Léonard va ser un fotògraf desconegut fins fa poc, encara que el seu fons, dipositat a l’Arxiu Històric de l’Escala i representat per la Fundació Photographic Social Vision, conté un gran nombre de negatius i còpies d’època dels anys cinquanta i seixanta.
Entre les instantànies que va captar, hi ha el retrat que va fer de la comunitat gitana de Barcelona dels anys 50. Un retrat que va poder realitzar gràcies al seu casament amb Rosario Amaya. “Petites lectures” es podrà veure a la Llibreria Nollegiu Mediterrània.

Activitats complementàries
D’altra banda, la Biennal compta amb un programa d’activitats complementàries obertes a tothom, així com visites guiades per a públic general i per a escoles i instituts –aquestes últimes a partir de setembre–. A més, en cada edició descobreix un arxiu fotogràfic desconegut de la comarca, gairebé sempre amateur, que sovint sense saber-ho ha documentat la història recent del país.

Tags: art contemporani, Biennal Xavier Miserachs, cultura patrimoni, exposicions, fotografia, Palafrugell, societat

1 comentari. Leave new

  • No he pogut accedir: El premi de fotografia.
    M’ha agradaria rebre informació de les exposicions, concurso,… fotografiques que feu.

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
L’Associació Clau de Volta commemora el 350è aniversari de la mort del músic i compositor palamosí Josep Reig
Notícia següent
Localitzen a Mont-ras un cotxe calcinat propietat del sospitós del tiroteig mortal a Girona

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes