L’ACA licita les obres de restauració i millora ambiental del meandre de Colomers

Colomers

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat a licitació les obres de restauració i millora ambiental del meandre de Colomers, a la comarca del Baix Empordà. L’actuació se centra en la recuperacióde la terrassa al·luvial del meandre i compta amb el finançament de la Unió Europea en el marc dels Next Generation EU.

El Pla de gestió de les conques internes vigent contempla l’actuació dins l’Annex I del Programa de mesures.
L’import de licitació de les obres és superior als 212.000 euros i, a banda dels treballs previstos, s’inclou el manteniment de les actuacions dutes a terme durant el període que dura la garantia (1 any). Es poden presentar ofertes fins el 25 de juny d’enguany.

L’estat actual del meandre de Colomers
L’àmbit de l’actuació s’emmarca en el marge dret del riu Ter, en el meandre de Colomers, dins dels termes municipals de Colomers i Foixà a la província de Girona. L’abast longitudinal de l’actuació és de 2,5 quilòmetres, amb una superfície associada de 8 hectàrees.
Des d’un punt de vista morfològic, les terrasses al·luvials queden separades del curs principal del riu mitjançant una mota longitudinal d’uns 1.200 metres que arriba fins a l’assut de Colomers i que obstaculitza el flux del riu.

La recuperació de l’espai fluvial
Un dels principals reptes a què l’Agència s’ha enfrontat a l’hora d’escollir la millor solució per a la recuperació del meandre de Colomers, ha estat garantir els criteris de mínima actuació, de restauració passiva i evolució natural adaptativa, tot això per oferir una solució el menys invasiva possible per al medi.
La solució consensuada ha estat la més adequada amb aquests objectius ambientals, que venen marcats per la pròpia planificació hidrològica i consisteix en fer la mota permeable per facilitar el flux de l’aigua mitjançant drenatges. Es tracta d’una solució innovadora i que no genera afectació a altres usos consumptius de l’aigua com el reg. En aquest sentit, es facilitaran tres punts de permeabilització per a cabals alts —dos sobreeixidors i un col·lector, amb les connexions derivades entre si—, per tal de millorar el drenatge del meandre mitjançant canals laterals. Aquests canals , al mateix temps, diversificaran diferents hàbitats de ribera amb l’excavació de zones més baixes que funcionin com a basses.
Aquesta intervenció suposarà, alhora, una millora directa per a la conservació dels hàbitats, ja que entrarà més aigua al meandre, afavorint, així, la recàrrega de l’aqüífer.
També es faran actuacions d’eliminació de les espècies al·lòctones presents en el meandre (canya americana, negundo i robínia) i se substituiran, en alguns punts, per plantacions autòctones.

Tags: Agència Catalana de l’Aigua (ACA), aigua, Baix Ter, Colomers, licitació, medi ambient, millores, restauració, riu Ter, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
La fira “Manga i Còmic” de Calonge i Sant Antoni torna els dies 28, 29 i 30 de juny
Notícia següent
Palamós acull per vuitena vegada el Festival “Amb So de Cobla, Festival de Cobla de Catalunya”

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes