Les exportacions catalanes de taps de suro van créixer durant el 2023 fins a arribar als 138,9 milions d’euros, un 3,49% més que l’any anterior. Segons l’últim estudi delaborat per l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK), les dades reflecteixen un augment significatiu en diverses categories de productes de suro, en què destaquen especialment els taps per a vins escumosos, que “consoliden” el sector com un “motor exportador”.
En el cas dels taps de vins escumosos, les exportacions han mantingut una tendència positiva.
L’any 2023, van arribar als 79,4 milions d’euros, un 56,7% més que els 50,7 milions d’euros exportats el 2016, fa set anys. Catalunya consolida així la seva posició, representant el 95,65% del total de les exportacions espanyoles en aquesta categoria. Itàlia i França es mantenen com els principals mercats importadors d’aquest tipus de taps.
Pel que fa als taps de suro naturals en general, han mantingut el seu valor de mercat amb variacions positives, especialment a partir del 2021, quan han vist una recuperació després de la crisi del 2020. Alhora, la seva taxa de cobertura (la diferència entre importacions i exportacions) va superar per primera vegada el 200%, arribant al 205%. Això indica que les exportacions de taps de suro natural de les empreses catalanes dupliquen les importacions, que des de l’associació atribueixen a un descens continuat de les importacions de tap natural a Catalunya vinculat a l’ús de tap natural fabricat a Catalunya per part dels cellers catalans.
El president de l’AECORK, Joan J.Puig, afirma que són “conscients” que “en els darrers 10 anys s’ha produït una disminució i una concentració d’empreses”. Malgrat això, afegeix, “les xifres corroboren que el volum i el valor del sector en quant a taps o exportacions es manté i fins i tot creix en alguns àmbits”.