Baix Empordà.- La cuinera, escriptora i gastrònoma Georgina Regàs i Pagès ha mort avui als 89 anys. Nascuda a Barcelona però instal·lada des de fa dècades a Torrent, Regàs és autora de més de vint llibres de cuina i una figura clau en la divulgació de la cuina tradicional catalana.
Filla del dramatrug Xavier Regàs, que va ser cap de serveis de la Generalitat de Catalunya durant la República, la família es va exiliar a l’inici del franquisme. Va estar en un camp de concentració a França i va estar internada als Països Baixos. En esclatar la Segona Guerra Mundial va tornar a Barcelona. Al llarg de la seva vida va viure a Anglaterra, on va ser secretària del doctor Josep Trueta a Oxford, i també a Salzburg, on es va casar. Va tornar a Barcelona el 1968 per treballar amb el seu germà i promotor cultural Oriol Regàs, fundador de Bocaccio. A partir dels anys 80 inicia una prolífica carrera com a autora de llibres de receptes, on recupera i difon plats tradicionals de la cuina catalana.
Després de treballar un temps a l’Institut Amatller d’Art Hispànic, als 21 anys va decidir anar a Anglaterra, on va treballar com a secretària del doctor Trueta a Oxford durant tres anys. També va viure un temps a Salzburg, on es va casar, i retornà a Barcelona l’any 1968, on començà a treballar al despatx del seu germà, Oriol Regàs, promotor cultural i fundador de locals tan mítics com el Bocaccio de Barcelona. Anys més tard, va decidir compaginar aquesta feina amb la posada en marxa d’una cuina a Torrent i en la confecció de confitures. Posteriorment va muntar una botiga de menjars preparats a Palafrugell, que va tancar al cap de tres anys.
L’any 2004 va fundar el Museu de la Confitura, únic a Catalunya, a la plaça Major de Torrent, començant a elaborar confitures, melmelades i gelees de més de 140 sabors. El 2010 va rebre la medalla d’or al Dalemain Marmalada Festival a Cùmbria amb una creació seva a base de cumquat.
Ha escrit més d’una vintena de llibres tots relacionats amb el món de la cuina, entre els que destaquen Els millors menús de l’àvia (1985), La cuina de festa major i altres plats de la Lola de Foixà (1986) o La cuina de festa major (2000). Ha venut deu mil exemplars de 70 confitures, que va publicar el 2002 per celebrar els setanta anys i va merèixer una menció especial als premis Gourmand que guardonen els millors llibres de cuina del món.
Un dels seus últims projectes, amb més de 80 anys, va ser la creació d’una cooperativa que ensenyava a les mares de Ziguinchor (Senegal) a fer i comercialitzar confitures per a millorar les seves condicions de vida.
Deixa un comentari