Neixen els Roca Awards, uns premis per promoure la unió entre la gastronomia i la literatura

Girona

El restaurant El Celler de Can Roca va ser escenari aquest dimarts de la presentació oficial dels Roca Awards. Aquest esdeveniment marca el naixement d’un nou guardó que celebra la intersecció entre la gastronomia i la literatura, reconeixent la importància cultural de la cuina en la societat contemporània.

L’acte va reunir diferents personalitats del món gastronòmic, social i polític, en una jornada dedicada a ressaltar el paper de la gastronomia com a eix cultural imprescindible. La cuina, com a element transversal i bàsic de l’herència cultural, va ser el centre d’atenció, destacant com aquesta es transmet i es valora a través de la literatura gastronòmica.
Hi van assistir, entre d’altres autoritats, l’alcalde de Girona, Lluc Salellas; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el subdelegat del Govern espanyol a Girona, Pere Parramon; la vicealcaldessa de Girona, Gemma Geis, i el segon tinent d’alcaldia a l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats.
Estem emocionats de presentar els Roca Awards, un projecte que destaca la importància de la gastronomia com una forma d’art i un pilar cultural. Aquests premis busquen celebrar i reconèixer aquells que narren la riquesa de la nostra cuina a través de la literatura. I estem encantats de ser-ne part”, van comentar els germans Joan i Josep Roca, organitzadors dels guardons conjuntament amb Toni Garcia, Òscar Broc i Pep Prieto. La Diputació de Girona hi dona suport.
El propòsit dels Roca Awards és el de promoure i valorar la literatura gastronòmica, destacant la riquesa i diversitat de la narrativa culinària en un moment excepcional per al sector. Aquests premis aspiren a esdevenir el referent global en l’àmbit de la literatura gastronòmica, establint un estàndard d’excel·lència i qualitat reconegut mundialment.

Esdeveniments i activitats
Els premis s’estructuraran al voltant de diversos esdeveniments i activitats clau, incloent-hi un sopar temàtic anual a El Celler de Can Roca, on els germans Roca acolliran un grup de xefs seleccionats per marcar l’inici de cada convocatòria.
A més, s’organitzarà un Concurs Popular de Relats Curts en català en col·laboració amb l’Ajuntament de Girona, coincidint amb Sant Jordi, on el relat guanyador serà anunciat durant la gala. La culminació de l’esdeveniment serà la Gala d’Entrega de Premis, que tindrà lloc el 22 d’abril de 2025 a El Celler de Can Roca, on es reconeixeran els guanyadors en diferents categories de literatura gastronòmica.
Les categories són les següents:
Premi Nacional i Internacional Daniel Redondo: Fent honor al difunt cap de cuina de Can Roca, aquest premi reconeixerà obres publicades en català, espanyol i anglès, abastant biografies, assaigs, receptes i història.
Premi a Obra No Publicada: Per a manuscrits inèdits d’alta qualitat i originalitat, oferint publicació per part d’una gran editorial.
Premi al Millor Article o Treball Periodístic Publicat: Reconeixent l’excel·lència en el periodisme gastronòmic, tant imprès com digital.
Premi al Millor Relat Curt en Català: Lligat al concurs de relats curts, es premiarà el millor relat amb temàtica gastronòmica.

Reconeixement i exposició
Els guanyadors seran reconeguts públicament durant la gala, amb la presència de personalitats reconegudes en el món de la gastronomia, escriptors i  periodistes, proporcionant una exposició significativa tant a escala nacional com internacional.
Els premis en categories d’obres publicades inclouran una dotació econòmica, donant suport a futurs projectes, mentre que les obres no publicades rebran l’oportunitat de ser publicades per una gran editorial com és Penguin Random House, aportant visibilitat i reconeixement professional.

Tags: cultura, El Celler de Can Roca, gastronomia, girona, literatura, periodisme, Premis, presentacio, promoció, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
L’Escala considera “injust” que es demani tancar la platja del Rec del Molí i defensa les mesures adoptades
Notícia següent
Nova edició del cicle de Nits del Barri del Convent de la Bisbal d’Empordà amb tres dijous d’espectacles

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes