Palamós inicia les obres de manteniment al castell de Sant Esteve de La Fosca

Palamós.- Durant aquesta setmana s’han iniciat obres de manteniment al castell de Sant Esteve de La Fosca, en unes tasques que tenen lloc de manera regular amb l’objectiu de preservar aquest element patrimonial del municipi en les millors condicions.

Aquests treballs són dirigits pels tècnics l’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós i executats per operaris d’una empresa especialitzada en aquest tipus de feines.
Amb la realització d’aquestes tasques es permetrà el sanejament i desbrossament de l’espai, amb l’objectiu de mantenir el castell de Sant Esteve de La Fosca, com a referent arquitectònic visitable i com un destacat actiu paisatgístic i patrimonial del municipi.

El castell de Sant Esteve
Les restes del castell de Sant Esteve de la Fosca es troben situades en un promontori estratègic just al caire d’un penya-segat, entre la platja de la Fosca i cala S’Alguer de Palamós. Aquest castell va ser construït damunt de restes romanes i, segurament aquestes, damunt d’antics assentaments ibèrics.
La primera referència escrita és de 1272. En una escriptura d’aquest any es desprèn que el senyor del castell cobrava el delme del peix que es pescava al lloc de la Fosca. La significació del castell comença quan el rei Pere II, el Gran, l’any 1277, encarrega la seva compra. A partir de l’adquisició d’aquestes terres, s’afavorí el poblament de Palamós amb privilegis que es consolidaren més tard en el document de la carta pobla 1279.
Els veïns de la Fosca i de Sant Joan hi celebraven actes religiosos ja abans de 1329. El 1394 el compra Berenguer de Cruïlles i és transformat com a mas el 1396.
Encara que el castell es convertís en un mas, a partir de finals del segle XIV, cal remarcar que en certes èpoques es va intentar convertir-lo altra vegada en baluard defensiu, especialment de cara a fer front a les incursions dels pirates turcs i algerians. Aquesta dualitat entre mas i baluard de guaita es prolongà molts anys.
Fins fa cinquanta anys el castell va romandre com a mas, després fou definitivament abandonat. En l’actualitat, l’entrada al recinte fortificat ha quedat desfigurada per la masia, avui enrunada, que s’hi aixecava recolzada en l’antiga construcció. Resta la part d’una torre baixa de planta rectangular, així com un mur i les restes d’una altra torre.
El seu estat de degradació progressiva, és el que va incentivar l’inici de les actuacions per a la seva definitiva restauració, fet que es va fer possible l’any 2012, una vegada aquest immoble va passar a ser de propietat municipal.

Visites guiades gratuïtes durant tot l’any
Aquest element patrimonial de Palamós és obert al públic, en unes visites guiades gratuïtes que organitza el Museu de la Pesca durant tot l’any, coincidint amb el darrer diumenge de cada mes, a les 12 hores; excepte els mesos de juliol i agost, que tenen lloc el darrer dissabte, i en aquest cas a les 18 hores.
Les persones interessades en la realització d’aquestes visites només cal que facin la reserva gratuïta de plaça al web: museudelapesca.org.

Tags: ajuntament de Palamós, castell, cultura patrimoni, espais medievals, historia, la Fosca, manteniment i conservació, palamós, societat
Notícia anterior
Guanyem Calonge expulsa la regidora Elena Montiel després d’anunciar la seva entrada al govern local
Notícia següent
L’institut oceanogràfic de Catalunya (ICATMAR) presenta les eines, serveis i recursos disponibles per la comunitat marítima

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes