“Pensar la tecnoètica, una eina de futur”, conferència de Ramon Alcoberro al Club Liber Cogitatio

Castell-Platja d’Aro

Ser protagonistes o ser espectadors. Aquesta és la cruïlla en la que el filòsof Ramon Alcoberro va situar la Catalunya i l’Europa del segle XXI davant l’aclaparadora revolució tecnològica que el món està experimentant.

La conferència del professor es va dur a terme el passat divendres 7 de febrer al Mas Dausà de Castell d’Aro en una xerrada organitzada pel Club Liber Cogitatio titulada “Pensar la tecnoètica, una eina de futur”.
O bé trobem la manera que les nostres universitats siguin capaces de crear un talent tecnològic que es quedi aquí per a què Europa pugui esdevenir un actor del progrés cientifico-tècnic, o bé ens mourem a remolc de les grans potències sense conèixer de primera mà l’abast dels nous avenços tecnològics i de la intel·ligència artificial. Si bé en el passat va ser a Europa on es van desenvolupar les grans revolucions industrials, ara el Vell Continent fa tard a la cursa del desenvolupament de la intel·ligència artificial. Segons va advertir Alcoberro, el perill de no ser actors en aquesta nova revolució rau en el no poder saber allò que no sabem, és a dir, en desconèixer la configuració i l’abast de les noves tecnologies i els algoritmes que comencen a ser presents arreu.
Avui en dia, degut al notable avanç i sofisticació de les intel·ligències artificials, algunes empreses tecnològiques utilitzen uns algoritmes tan sofisticats que són capaços de predir la nostra conducta, fent que el problema moral sobre la llibertat humana hagi d’examinar-se des d’una nova perspectiva. Correm el perill, com anunciava Nietzsche que l’home es quedi antiquat. Fins a quin punt l’elecció de l’home serà lliure? De quina manera l’home, que cada vegada està esdevenint un ésser més dependent de la tecnologia i la informàtica, establirà una relació amb sí mateix? De quina manera serà possible innovar en un món on, cada vegada més, els monopolis tecnològics aclaparen totes les novetats? Aquests són els apassionants interrogants que Ramon Alcoberro va posar sobre la taula i que, com va vaticinar, només podran respondre’s mitjançant la reflexió filosòfica, o tecnoètica.
La ponència d’Alcoberro va generar un interessant debat entre un públic d’una cinquantena de persones que va permetre intercanviar punts de vista i reflexions respecte els nous reptes que derivats de la irrupció d’un progrés tecnològic que avança a una velocitat vertiginosa. Finalment, l’acte va es va cloure amb un sopar fraternal on el ponent i els assistents varen poder intercanviar idees sobre aquestes i altres qüestions de manera més distesa.
El Club Liber Cogitatio és una associació nascuda al Baix Empordà que pretén ser un motor del lliurepensament a les comarques gironines. Aquest és un club obert a tothom i està enfocat a aquelles persones que volen desenvolupar el seu pensament crític a partir de la celebració de sopars col·loquis on es promouen la reflexió i l’anàlisi de qüestions d’actualitat.
El Club, que organitza conferències cada dos mesos, realitzarà el pròxim sopar col·loqui el proper mes d’abril.

Tags: Castell-Platja d’Aro, clubs, conferència, cultura, filosofia, intel·ligència artificial, reflexió, societat, tecnologia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Absolt l’acusat que s’enfrontava a 13 anys de presó per agredir sexualment una menor amb discapacitat a l’Alt Empordà
Notícia següent
S’amplia el termini per a la presentació de sol·licituds per als ajuts a la rehabilitació d’habitatges de Palafrugell destinats a lloguer social

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes