Pals.- Una vuitantena de persones han assistit aquest diumenge al migdia al Mas Geli de Pals a la presentació dels nous números de Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic, “Llocs abandonats” i “Cuina vegana i vegetariana”.
L’acte, el primer d’aquestes característiques organitzat després de l’esclat de la pandèmia de la Covid-19, ha començat a les dotze del migdia i ha comptat amb la participació de Gerard Xarles, editor, Pau Roig (escriptor, periodista i cap de redacció d’ambdues publicacions), Esther Reig (informadora, guia turística i cercadora de llegendes) i Iolanda Bustos (xef experta en flora comestible i autora gastronòmica). Seguidament s’ha ofert un tast de vi de la DO Empordà del celler Mas Geli de Pals maridat amb alguns platets de cuina vegetariana.
Revista del Baix Empordà dedica un extens monogràfic als llocs abandonats de la comarca: edificis, masies, fàbriques o fonts, però també càmpings, hotels, esglésies, antigues discoteques… Són testimonis d’un passat brillant però no massa llunyà que ara l’oblit i en molts casos la negligència o la inacció amenacen d’esborrar per sempre, indrets que desperten en les persones que s’hi apropen una indescriptible barreja de tristesa i temor, segurament perquè són la representació per excel·lència de l’inexorable pas del temps i del pes terrible de l’evolució econòmica i social. Alguns dels exemples protagonistes de la publicació parlen per sí sols. És el cas, per exemple, de l’ermita de Sant Baldiri a l’Ardenya, protagonista menys de cent anys enrere d’un dels aplecs més concorreguts de les comarques gironines –les seves almoines, sense anar més lluny, van permetre la construcció de l’actual església de Santa Agnès de Solius a finals del segle XVIII–, però que resta actualment en un deplorable estat d’abandó. O de testimonis imprescindibles per entendre la Guerra Freda, però també les relacions del general Franco amb el govern dels Estats Units, com Ràdio Liberty o la Base Loran C de l’Estartit, que resisteixen més malament que bé la seva trista sort, víctimes des de fa anys de robatoris i actes vandàlics sense que les diferents administracions implicades en la seva preservació es posin d’acord en el seu futur. Equipaments i fins i tot locals de moda encara no vint anys enrere, com les discoteques Paladium (l’antiga “Casa Vella”) i Pachá de Castell-Platja d’Aro es mantenen també en un oblit ignominiós, per no parlar dels cada dia menys masos, masies i torres de guaita medievals, testimonis muts però plorosos dels passats anys d’esplendor.
La revista, com és habitual, es complementa amb articles independents sobre la cultura, la història, el patrimoni cultural i natural i les tradicions de casa nostra, entre els que destaquen “La tisana, un combinat de cava genuí de Palamós”, de Gabriel Martín Roig, “L’indià Josep Torres Jonama”, d’Evarist Puig, “Salvador Dalí en les medalles de Ferran”, de Rossend Casanova, o “Narcís d’Ametller i Cabrera, militar d’arrels empordaneses” de Narcís Subirana, entre d’altres.
Empordà Gastronòmic, per la seva banda, centra el seu interès en la cuina vegetariana i vegana, convertida en els últims anys, especialment a través dels mitjans de comunicació i d’infinitat de llibres i de vegades de forma massa exagerada, en el súmmum de la salut aplicada a la cuina i al menjar, reflex d’una preocupació creixent tant pel benestar animal com per la salut del planeta en general. Amb extensos articles de l’historiador i gastrònom Jaume Fàbrega, l’activista de la cuina tradicional Abraham Simon-Ferré i la xef experta en botànica i biodinàmica Iolanda Bustos, la publicació parla de plats i begudes d’orígens sovint ben diferents però amb un principal punt d’unió: la utilització d’ingredients que no són el resultat de la mort d’un animal. El monogràfic es completa amb receptes expressament dissenyades per a l’ocasió per Tomàs Brull (xef de La Cala Taverna de Palamós), Quim Casellas (xef del Restaurant Casamar de Llafranc) o el Museu de la Pesca de Palamós, que enceta amb “L’or blau dels nostres mars” una col·laboració amb la revista que es preveu molt interessant.
Empordà Gastronòmic es completa amb tota l’actualitat de la gastronomia de casa nostra i amb nombroses receptes no estrictament vegetarianes de cuiners tan reputats com Jordi Vallespí (xef del Restaurant La Pahissa del Mas… de Pals) o Adrià Rubio (xef del Restaurant L’Eixida de Peratallada), així com amb l’habitual espai dedicat als vins de la Denominació d’Origen Empordà, amb un article d’Agustí Ensesa sobre el Celler Passe Partout de Mont-ras o les imprescindibles recomanacions de Jordi Grau, enòleg de Vins i Licors Grau.
Va ser un acte esplèndid amb una excel·lent combinació de gotes de patrimoni material i inmaterial. El tast gastronòmic amb els vins excelsos del Mas Geli i els platets de guacamole i hummus van posar la cirereta a l’acte en el paratge fantàstic de les Serres de Pals , des de la balconada de Mas Geli. La simpatia dels ponents i de l’amfitrio, en Lluís, van arrodonir un acte inoblidable. Gràcies a tots!