Presentació al Castell de Calonge de la miscel·lània d’homenatge a Montserrat Darnaculleta i Poch

Calonge i Sant Antoni.- Aquest divendres, 28 d’abril, el Centre d’Estudis Calongins Colònico presenta, amb el suport de Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, la miscel·lània d’homenatge a Montserrat Darnaculleta i Poch, que va ser una de les fundadores de l’entitat, l’any 1980, i durant una trentena d’anys va portar la secretaria.

L’acte de presentació del llibre es farà al Castell de Calonge, a partir de les cinc de la tarda. Posteriorment l’alcalde, Jordi Soler, farà entrega del distintiu de filla predilecta a títol pòstum a la família. Montserrat Darnaculleta és la primera dona en rebre aquesta distinció del municipi.

Montserrat Darnaculleta i Poch (1930-2023)
Filla d’Annita Poch i Gay i Octavi Darnaculleta i Valmanya, després de l’educació primària a Calonge a l’escola per a noies de les Vedrunes, va estudiar per a mestra a l’Escola Normal de Mestres de Girona. Va començar la docència el 1954 a Bellpuig, i després va ensenyar a l’escola de Bellcaire d’Empordà durant setze anys. Va tenir un paper important en mantenir l’escola quan el 1965 va ser amenaçada per la política centralitzadora i el recel envers les escoles rurals de la inspecció franquista.
Tot i continuar treballant, el 1969 va començar els estudis d’història al Col·legi Universitari de Girona, una dependència de la Universitat Autònoma de Barcelona i embrió del que el 1991 va esdevenir la Universitat de Girona. El 23 de juliol de 1972 va ser nomenada a l’Institut d’Educació Secundària de Castell d’Aro, que més tard esdevindria l’IES Ridaura. Hi va ensenyar història i, quan es va aixecar la prohibició a mitjan dels anys 1970, català. En va esdevenir directora de 1989 fins a la seva jubilació el 1995.
Com a historiadora va escriure articles d’història local sobre temes com ara l’ensenyament, Dolors Hubach, la indústria tapera o les carmelites. Va col·laborar amb el grup de l’entorn de Pere Caner per a crear el “Petit Museu” inaugurat el 1978 i l’abril 1980 va participar en la creació del Centre d’Estudis Calongins Colònico, una iniciativa de Pere Caner i Lluís Vilar. El març de 1981 va ser una dels membres fundadors a Sant Feliu de Guíxols de l’Institut d’Estudis del Baix Empordà juntament amb Lluís Esteva, qui en fou el primer president, Joan Badia i Homs, el mateix Pere Caner, Josep Escortell Cerqueda, Lluís Pallí Buxó, Néstor Sanchiz Guerrero i Jordi Cama Ribas. També va tenir un paper clau en la creació i l’organització del primer Festival de Música de Calonge el 1968.

Tags: Calonge i Sant Antoni, Colònico, cultura patrimoni, educacio, fill predilecte, historia, homenatge, llibres, presentacio, reconeixement, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Santa Cristina vol desenvolupar l’activitat comercial i industrial a partir del patrimoni històric
Notícia següent
Protecció Civil qualifica “d’èxit” la prova del sistema d’alertes i xifra en un 90% la recepció a Girona i Centrals

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes