Glòria Jara i Albertí
Santa Cristina d’Aro.- El Ple Municipal de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, celebrat al 28 de març de 2023, va aprovar inicialment el Pla Director del Patrimoni Cultural de Santa Cristina d’Aro (2023-2027).
Aquest document, redactat per l’arqueòleg Xavier Niell, explica els objectius i les accions que l’Ajuntament de Santa Cristina té previst realitzar al municipi en quant a patrimoni fins a l’any 2027.
Tot i que des de 2015 l’Ajuntament ordena, revisa, comprova l’emplaçament, el grau de conservació i el nivell de protecció de tots els elements patrimonials que es coneixen, els objectius d’aquest Pla pretenen identificar i catalogar els elements patrimonials que es vagin descobrint; realitzar intervencions arqueològiques i estudis dels béns i elements que ja estan catalogats; garantir la protecció i conservació dels elements patrimonials, i museïtzar-los, visibilitzar-los i fer-los accessible; potenciar la difusió i el coneixement del patrimoni històric i cultural en llibres, llibrets, revistes… a partir de subvencions.
A dia d’avui, al municipi de Santa Cristina d’Aro, es coneixen 51 jaciments arqueològics, 14 Punts d’Expectativa Arqueològica, 71 elements arquitectònics i 75 elements etnològics. 2 D’aquests jaciments estan catalogats com a BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional), 121 com a BCIL (Bé Cultural d’Interès Local) i 69 com a BPU (Bé de Protecció Urbanística).
En els darrers anys, el consistori cristinenc ha excavat el jaciment de l’antic cementiri de Romanyà a través del Projecte de recerca “Omnia Mors Aequat” i s’han consolidat 25 tombes de l’antiga església paleocristiana. Amb la redacció del nou Pla Director de Patrimoni s’han prioritzat intervencions, per les quals es redactaran projectes, s’aprovaran pressupostos d’execució plurianuals, es signaran convenis de recerca amb universitats i centres d’estudis i es podran aconseguir subvencions de la Generalitat i de la Diputació. Entre els objectius del Pla, està previst que al 2024 es restauraran les cistes del Suro del Rei i de Finca d’en Güytó, i un any després la cista de Can Jan. També al 2025 es restauraran els ponts de Canyet i es construiran nous accessos i rampes per al dolmen de la Cova d’en Daina. Més endavant, concretament a l’any 2035, està previst que es restauri i es museïtzi l’església paleocristiana de Santa Cristina i entre els anys 2036-37 es restauri i es museïtzi el Castell de Solius, patrimoni que va rebre, a finals del passat mes de març, l’Ajuntament. Aquestes inversions, entre altres, es pagaran a partir de la Taxa Turística de Santa Cristina, de les subvencions la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Girona, i dels fons propis de l’Ajuntament de Santa Cristina.
L’actual equip de govern creu que amb aquestes inversions es fomentarà el turisme cultural, a partir de visites guiades i activitats de descoberta, adreçades a les escoles i a un públic familiar, i en conseqüència es desenvoluparà l’activitat comercial i empresarial del municipi.