Sant Feliu de Guíxols acollirà una nova proposta impulsada des de l’Ajuntament, titulada “La Taula dels Artistes”, vinculada al marc de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
Es tracta d’un seguit de 12 tertúlies públiques mensuals, normalment els darrers dissabtes de mes, que es faran davant d’espectadors al voltant d’una taula parada i en un to molt distès amb un convidat, “l’artista”. S’entén com a artista les persones amb talent i passió per fer, amb excel·lència, allò que estimen, ja sigui una professió, un ofici, una afició o una disciplina artística.
Cada mes es faran les tertúlies vinculades a un element gastronòmic, sovint de temporada.
Per exemple, la primera de les sessions es fa el proper dissabte 25 de gener de 2025 a les 12 del migdia, a la platja gran de Sant Feliu, on es parlarà “d’uriços” (eriçons de mar, tal com es coneixen a Sant Feliu), amb Belén Caparrós. Es parlarà sobre quines espècies hi ha, per què són importants per l’ecosistema, entre altres. Per assistir a aquesta primera sessió, que inclou tast gratuït, cal reserva prèvia a l’Oficina de Turisme, 972 82 00 51 (turisme@guixols.cat).
A cada sessió es compartiran històries de vida i es parlarà sobre la tasca de les persones convidades, amb un enfocament que posarà en valor la tradició, l’orgull i el talent.
Aquestes tertúlies públiques són presentades i moderades per Clara Antúnez i Jaume Montanyà, de “La Gastronòmica”.
Cada sessió tindrà lloc en espais emblemàtics de Sant Feliu de Guíxols (la primera, a la platja) i seguirà una posada en escena única: una taula que es va parant per part dels dos presentadors, abans que arribi el convidat/da. La taula, com a element escènic que serveix per recrear un espai de trobada i intercanvi. Cada taula es pararà en funció del convidat o convidada i la seva professió. I a partir d’aquí en fluirà un debat, una conversa distesa, un relat, una història. Com a exemple, si el convidat/da és pescador, sortiran històries de mar. Si el convidat/da és del món del suro, sortiran històries dels surers. Es tracta de trobar evocacions i bons moments compartits amb el públic.
Cada sessió inclourà un tast, o una tapa, creada per un restaurador local, inspirada en la temàtica del mes, que d’alguna forma també va lligada a la cuina de cada temporada, i un vi adequat per a la sessió.
Amb aquest projecte, l’Ajuntament vol estimular la promoció de l’orgull i la pertinença locals, destacant les tradicions i el talent del territori, així com donar visibilitat als artistes i oficis del territori, oferint-los un espai per compartir les seves històries i coneixements, enfortir el vincle entre cultura i gastronomia, connectant productes i mestratge.