Solius obre la festa major parlant de l’escassetat d’aliments durant la Guerra Civil

Glòria Jara i Albertí

Santa Cristina d’Aro.- Dins del cicle de conferències Salut i Societat 2021-2022, el Dr. Carles Hervàs, President del Patronat del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya, va parlar de “La crisi alimentària durant la guerra civil. El cas dels refugiats” a la trentena de persones que hi van assistir, entre elles hi havia presents alguns metges.

En el transcurs d’una hora llarga el conferenciant va exposar els motius de l’escassetat d’aliments tan bàsics al nostre país com el pa, l’arròs, els ous, la llet… perquè Catalunya no n’era un gran productor i perquè els homes eren a la guerra, entre altres factors.
L’escassetat d’aliments i la pujada desmesurada dels preus va causar una crisi alimentària que tots n’hem sentit a parlar. La qual va generar els menjadors econòmics, els racionaments, el carnet per família amb els cupons, etc.
Malauradament però la guerra, a Catalunya, a més a més de la crisi alimentària, va haver de fer front a una allau de refugiats provinents del nord d’Espanya i d’Andalusia. Un fet que encara va complicar més el dia a dia de cada poble i ciutat perquè els van haver de garantir allotjament, escolarització, serveis sanitaris…
Solius i la resta de Santa Cristina d’Aro, al tractar-se d’un municipi plenament rural, la crisi alimentària no es va patir tant com a les ciutats. Però, en quant als refugiats, sí que es va veure afectat, acollint gent de fora de Catalunya així com molts veïns i veïnes de Sant Feliu de Guíxols que fugien de les bombes del temut Canarias, tal com va exposar Jordi Gaitx, Historiador i tècnic de l’Arxiu Municipal de Santa Cristina d’Aro.

La conferència, que obria el programa de la Festa de Sant Baldiri de Solius, es va dur a terme el dissabte 21 de maig al mas Pla, un mas de l’època medieval i que durant la guerra civil va acollir a diverses famílies de Sant Feliu.
“La crisi alimentària durant la guerra civil. El cas dels refugiats” va estar organitzada pel Museu d’Història de Santa Feliu de Guíxols; la Universitat de Girona, Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural; i el Col·legi Oficial de Metges de Girona. Va comptar amb el suport i la col·laboració dels ajuntaments de Sant Feliu de Guíxols, de Castell-Platja d’Aro i de Santa Cristina d’Aro; de la Diputació de Girona; del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya; i de la Fundació Pascual i Prats.
La Festa de Sant Baldiri va continuar l’endemà diumenge 22 de maig amb una missa solemne al monestir de Solius, mitja audició de sardanes a càrrec de la cobla La Principal de Banyoles, aperitiu i una visita guiada al Castell de Solius i a la Cova dels Moros.

Tags: alimentació, cultura, Festa Major, Guerra Civil, historia, Medicina, memòria històrica, refugiats, Salut, Santa Cristina d'Aro, segle XX, societat, Solius

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Mural de grans dimensions a Palafrugell per commemorar els seixanta anys de les Festes de Primavera i els deu anys del Festival Ítaca
Notícia següent
El 10 de juny Begur i Esclanyà presentaran el seu nou projecte i marca cultural

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes