SSIBE inicia una campanya per a la desprescripció de benzodiazepines al Baix Empordà

Baix Empordà

Serveis de Salut Baix Empordà desplegarà a partir d’aquest maig una campanya reduir l’ús de les benzodiazepines entre la població del Baix Empordà que les pren de forma habitual i recurrent des de fa temps.

Què són les benzodiazepines?
Les benzodiazepines són fàrmacs que serveixen per al tractament de l’ansietat, o per millorar el descans quan es pateix insomni o estrès molt greu. Els més utilitzats són Lorazepam, Alprazolam, Lormetazepam, Bormazepam, Diazepam, entre altres.

Per què se n’ha de disminuir el consum?
El consum de benzodiazepines a Espanya s’ha convertit en un problema de salut degut a l’ús excessiu observat en els darrers anys. El seu ús prolongat suposa un risc significatiu per la salut: major risc d’accidents, morbimortalitat, efectes adversos durant l’embaràs, major risc de deteriorament cognitiu, disminució de les capacitats d’aprenentatge i d’atenció, dependència i tolerància al fàrmac, major risc de caigudes sobretot en persones d’edat avançada.

Quines accions es desenvoluparan?
La campanya es portarà a terme des d’aquest mes de maig fins finals d’any amb una campanya de conscienciació a la població que prenen aquest tipus de medicació amb cartes personalitzades al seu domicili per tal d’informar-los i assessorar-los sobre com reduir-ne l’ús. També s’ofereixen pautes i consells per a millorar la qualitat del son i la gestió de l’ansietat. Alhora, les persones usuàries que acudeixin al seu professional de referència se’ls lliurarà un pastiller o “blister” junt amb la nova pauta de reducció.
El circuit que se seguirà, sempre que un usuari/ària ho demani, és citar-lo amb el seu metge/ssa de capçalera per tal que l’ajudi amb la pauta de desprescripció i visita de reforç i seguiment amb la seva infermera de referència als tres i sis mesos, o abans si fos necessari.
També s’iniciarà una campanya informativa que inclourà un apartat específic al web, informació a totes les pantalles dels nostres centres i difusió en diferents suports publicitaris.
En els mesos previs, s’hi ha implicat també de forma proactiva els professionals sanitaris –tant de les Àrees Bàsiques de Salut com de l’Hospital de Palamós– amb diferents sessions informatives per tal d’abordar la desprescripció amb un enfocament integral i promoure altres alternatives de tractament, incloent consultes grupals i prescripció social.
Aquesta campanya s’emmarca dintre del projecte “Estrategia comunitaria para la prevención, diagnóstico y tratamiento de la FRAGILIDAD en las personas mayores”, finançat amb fons del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut a través del Departament de Salut. Ha estat coordinat externament pel Consorci Social i Salut de Catalunya i internament per l’Espai Pro-beta, la unitat d’innovació de SSIBE.

Tags: Baix Empordà, campanya, consum, medicaments, Salut, serveis, societat, SSIBE

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Pals, entre els finalistes de l’ONU per rebre el Best Tourism Villages 2024
Notícia següent
La policia local enceta dilluns una campanya de control de vehicles de mobilitat personal a la Bisbal d’Empordà

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes