Supermercats i estancs de la Jonquera que depenien del client francès abaixen persianes pel tancament de la frontera

Pla general d’un establiment proper a l’N-II a la Jonquera tancat.
La Jonquera .- (ACN) Un poble, dues realitats. L’estat d’alarma per la covid-19 i el tancament de fronteres han deixat la Jonquera amb multitud de persianes abaixades. No només les dels comerços, restaurants i grans superfícies, sinó també les d’aquells supermercats i estancs que depenien del client francès i que han vist com les vendes queien en picat.

Al llarg de l’N-II, tan sols n’hi ha un d’obert, i els clients que hi entren ho fan amb comptagotes. Reflex també d’uns ERO que ja han arribat o no trigaran a fer-ho. La situació és diferent, però, a dins del nucli urbà. Aquí es veu més gent pel carrer Major que compra als supermercats, botigues o a la farmàcia. Això sí, els comerços han optat per reduir horari i alguns han prescindit de personal.
El constant anar i venir de tràilers és l’única imatge que es manté a la Jonquera. Perquè tota la resta ha canviat. Al llarg de l’N-II, la fotografia de cotxes aparcats i de compradors amb carros plens –la immensa majoria, francesos- ha donat pas a la de persianes abaixades. Pràcticament tot el comerç està tancat, fins i tot aquell que encara podria continuar obert tot i l’estat d’alarma.
Al peu de la carretera que creua el poble, hi ha una benzinera que atén els clients per finestreta i un supermercat obert, el de l’ensenya Escudero. De clients, però, pocs. Per no dir gairebé cap. La forta dependència del comprador francès es deixa notar. “D’ençà que van tancar la frontera, es van acabar les cues als supermercats i estancs; ara és només la població de la Jonquera la que compra”, diu l’alcaldessa Sònia Martínez.
I la imatge de l’N-II es repeteix uns quilòmetres més amunt, ja més enllà de la duana. A la zona d’Els Límits i el Portús, de la quinzena llarga de supermercats que hi ha, tan sols en queda d’un d’obert (que també disposa d’estanc). Tota la resta de negocis, porten més d’una setmana tancats. Aquí, en especial, fins al 95% de la clientela provenia de França.
“Tothom és a casa, què hi vols fer; ens trobem davant una situació fora de lloc”, diu amb resignació el president dels comerciants d’Els Límits, Bruno Comas. La seva botiga porta 77 anys oberta i ara, tot i estar tancada, ell hi continua pujant. Entre la multitud d’articles que venia, també hi ha animals i els ha de donar menjar o bé obrir el llum (en el cas dels camaleons).
Un dels supermercats del carrer Major de la Jonquera atenent clients.

“Serà un desastre”
Comas explica que si l’alarma sanitària pel coronavirus dura un mes, econòmicament encara es podrà aguantar l’envestida. Però si s’allarga més, ja serà un problema. “No entraran diners per pagar sous, s’acosta Pasqua i estiu; serà un desastre”, subratlla el president dels comerciants.
I a tot això –explica Comas- s’hi suma el fet que “fins al 80% dels veïns” de La Jonquera treballen en negocis de la zona (botigues, bars, restaurants, supermercats…). “Serà dur, perquè la gent no té sous de milers d’euros, sinó que els té normals; i el tancament els causarà un gran problema”, diu el president.

Pla mitjà del peatge de l’AP-7 a la Jonquera, per on quasi només passen tràilers.

Més de 400 afectats per ERO
La situació al comerç i a la restauració de la Jonquera, de retruc, ja s’ha traduït en ERO temporals. N’han presentat els dos grans grups que operen al municipi, el Tramuntana i l’Escudero. Gestionen botigues de moda, perfumeries, supermercats, restaurants, hotels…
En el cas del Grup Tramuntana, l’expedient afecta 215 treballadors i ja d’entrada s’ha plantejat amb una vigència de quatre mesos. I pel que fa al Grup Escudero, que també gestiona l’outlet de la Jonquera, l’ERO temporal ha suspès contractes a 250 treballadors.
El propietari de la companyia, l’empresari Antoni Escudero, explica que l’expedient afecta totes les empreses del seu grup, i que tan sols continua treballant el 20% de la plantilla. “Hem patit una baixada del 95% de les vendes”, diu en referència a les afectacions pel coronavirus i el tancament de fronteres.

Tags: bar, Bruno Comas, centre, coronavirus, covid-19, El Pertús, El Portús, ERO, estanc, La Jonquera, N-II, restaurant, Sònia Martínez, supermercat
Notícia anterior
Anul·lada la XXII campanya del Peix de Roca de Begur
Notícia següent
El sector turístic dona per perduda la Setmana Santa i mira amb preocupació la temporada estival

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes