Surt a la llum el llibre que recull els alcaldes i regidors de Castell-Platja d’Aro entre 1906 i 2023

Glòria Jara i Albertí

Castell-Platja d’Aro.- No tots els municipis tenen estudiada i recollida la història política de casa seva com en el cas de Castell-Platja d’Aro.

Pere Barreda, que es defineix com a cronista, ho ha aconseguit després de molts anys de treball. Tot va començar quan va anar publicant a la revista El Carrilet les biografies dels alcaldes del municipi, des de començaments del segle XX fins a finals de la Guerra Civil. Un estudi que tot just començava a néixer perquè Pere Barreda va seguir aprofundint i al 2007 va treure a la llum el llibre Set segles de govern municipal a la Vall d’Aro. Una publicació que recull la història política de la Vall d’Aro fins a final del segle XX així com la relació dels representants municipals des de 1698, any en que es va constituir l’antiga Batllia Reial de la Vall d’Aro. I el passat mes d’octubre va tancar aquesta recerca publicant el llibre Memòria del govern municipal. Alcaldes i regidors de Castell-Platja d’Aro (1906-2023).
Aquesta darrera publicació, tal com especifica el títol, es centra en la relació de persones, majoritàriament homes, que durant algun període del segle passat o del començament de l’actual van destinar part del seu temps a treballar pel seu poble dins de la política municipal. Després de dedicar les primeres 25 pàgines del llibre a parlar de l’activitat municipal del segle passat, Pere Barreda parteix de la Restauració Borbònica (1874-1923) i tanca la relació de polítics locals amb el nou mil·lenni (2003-2023), tot fent parada a cada etapa política: la dictadura de Primo de Rivera, la Segona República, la dictadura del general Franco i la restauració de la democràcia. Cada capítol conté un preàmbul de context històric local i tot seguit hi ha la relació de fotografies dels d’alcaldes i de regidors que hi van prendre part. I a la pàgina 100 comença el Diccionari biogràfic de regidors on dedica unes línies a citar la professió i el càrrec que van ocupar els 198 alcaldes i regidors entre els anys 1906 i 2023.
Memòria del govern municipal. Alcaldes i regidors de Castell-Platja d’Aro (1906-2023) acosta a la ciutadania la cara amable de la política municipal a través de les fotografies, mida carnet, de moltes nissagues castellarenques, algunes d’elles ja inexistents. D’aquesta manera, el llibre té l’atractiu de recuperar la memòria visual de les persones que han representat als veïns de Castell d’Aro, Fanals o de Platja d’Aro i S’Agaró. Un segon atractiu del llibre és la voluntat a no voler fer sang entre veïns i famílies que van militar en etapes polítiques totalment oposades.
L’acte de presentació va tenir lloc el passat dissabte 27 de gener a l’antic Casino de Castell d’Aro. Maria Blanco, regidora de Cultura de l’actual Ajuntament de Castell-Platja d’Aro, va obrir l’acte i tot seguit va prendre part l’Àngel Madrià, director de la Revista Gavarres i editor del llibre. Madrià va parlar del procés editorial i va cedir el torn de paraula a Gerard Bussot, escriptor, historiador i prologuista de Memòria del govern municipal. Alcaldes i regidors de Castell-Platja d’Aro (1906-2023). Bussot va iniciar la presentació explicant que l’amistat amb l’autor del llibre, Pere Barreda, ve de l’any 1988 i que des de llavors fins al dia d’avui han col·laborat junts en diversos projectes. Va seguir la seva intervenció destacant la singularitat de la recerca pel fet de reunir les imatges de tots els consistoris del segle passat, com molt pocs municipis de la província tenen. I va acabar parlant d’anècdotes de diferents episodis històrics anecdòtics. Pere Barreda, amb una llarga trajectòria en l’àmbit de recerca, va explicar tot el procés que el va portar a publicar aquest llibre i va lliurar, a mans de l’Ajuntament, una capsa amb les fotografies de gairebé tots els polítics del municipi que ha recopilat, concretament 181. Pere Barreda va aportar la idea de fer un mural, a l’Ajuntament, amb totes elles. Maurici Jiménez, Alcalde de Castell-Platja d’Aro, va tancar l’acte.
El llibre, que és tot un homenatge gràfic a totes les persones que han dedicat part del seu temps a intentar ajudar al seu poble, es pot comprar a Llibreria Susana G 94. de Platja d’Aro; Estanc de Castell d’Aro; S’Agaró Premsa i a www.grupgavarres.cat.

Tags: Ajuntament, alcaldes, Castell-Platja d’Aro, cultura, historia, memòria, novetat editorial, polítics, presentacio, societat
Notícia anterior
La Festa de la Vela Catalana guardona Palamós amb el premi Vela Social
Notícia següent
La XII Setmana dels Rahola proposa quatre converses i una taula rodona per reflexionar sobre l’estat del periodisme actual

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes