Baix Ter.- El treball “Adaptació de l’agricultura al canvi climàtic”, de Roger Cuscó Collelldemont, estudiant de l’institut Antoni Pous i Argila de Manlleu (Osona), ha estat el guanyador de la tercera edició del Premi de Treballs de Recerca de Batxillerat Jordi Montaner Roviras, que convoca la Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter.
D’altra banda, el dos accèssits del premi han recaigut en els treballs “Anàlisi fisicoquímica i microbiològica de les aigües dels Torrents de Valls”, de Isaac Novau Ferré, estudiant de l’Institut Narcís Oller de Valls (Alt Camp) i “Què són els polifenols?: Estudi dels polifenols en extractes de romaní i farigola”, de Salma Talhi, estudiant de l’Institut Baix Empordà de Palafrugell.
El premi consisteix en un diploma i 600 euros per a l’alumne i 400 euros per a l’institut on ha cursat els estudis. Per altra banda, el els dos accèssits rebran 100 euros cadascun. Dels treballs que hagin estat premiats en quedarà una còpia a l’arxiu de la Junta Central d’Usuaris d’Aigua del Baix Ter. El veredicte i lliurament de premis es va fer de manera telemàtica divendres 9 de juliol, en el marc de la reunió ordinària de la Junta de Govern.
Premi referent a Catalunya
Jordi Colomí, alcalde de Torroella de Montgrí i president de la Junta Central d’Aigües del Baix Ter, manifesta que aquesta tercera edició consolida el Premi com un referent en els projectes de recerca de batxillerat relacionats amb l’aigua, la geologia i el medi ambient, a Catalunya. La preparació acadèmica dels joves estudiants de batxillerat, l’enfoc metodològic i la singularitat alhora de desenvolupar el treball de recerca evidencien les inquietuds dels joves estudiants i l’esforç que hi destinen a la confecció del treball. Des de la Junta Central d’Usuaris ens sentim molt satisfets de contribuir a valorar i premiar aquest esforç.
La Junta Central d’Aigües del Baix Ter va convocar el premi l’any 2019 en memòria del geòleg Jordi Montaner Roviras (1964-2018), un dels grans experts en l’aqüífer del Baix Ter i tècnic de l’ens. El guardó vol contribuir a mantenir viu el seu llegat i la seva inquietud, que transcendia l’àmbit estrictament professional. També vol incentivar i potenciar l’esperit de recerca i la creativitat científica en alumnes de batxillerat en els àmbits de l’aigua, la geologia, el medi ambient i el desenvolupament territorial al Baix Ter.