Calonge i Sant Antoni compta amb quinze varietats desconegudes de vinya

Calonge i Sant Antoni

L’Àrea de Biologia de la Vinya del grup de recerca TECNENOL de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona ha catalogat quinze noves varietats entre els ceps de les vinyes de Calonge i Sant Antoni, set de les quals havien estat detectades per investigadors de la Universitat de La Rioja.

Aquestes varietats, desconegudes fins ara, enriquiran els catàlegs de biodiversitat vitivinícola amb cinc varietats vitícoles, nou fruit del mestissatge amb varietats d’altres espècies del gènere Vitis i una de totalment salvatge. Pels autors de la recerca, ha quedat demostrat que la població de vinya de Calonge i Sant Antoni, ja sigui per les seves condicions climàtiques i geològiques o per la selecció humana, presenta una singularitat encomiable. Aquest descobriment s’ha realitzat mitjançant la tècnica dels SSR (Simple Sequence Repeats), també coneguda per tècnica de microsatèl·lits, que permet conèixer el perfil genètic de diferents ceps i diferenciar-los entre ells.
En aquesta nova recerca, l’equip investigador liderat per Francesca Fort, amb la col·laboració dels pagesos de Calonge units sota la Fundació Remença XXI, ha estudiat el perfil genètic de noranta-dos ceps de les vinyes de Calonge i Sant Antoni. La transmissió de costums i maneres de fer de pares a fills durant generacions ha fet que en les plantacions d’aquest poble del Baix Empordà s’hi trobi “un paradís de biodiversitat” pel que fa a les varietats de vinya, que els experts consideren “una autèntica Arca de Noè de la viticultura catalana”. L’anàlisi genètica va detectar cinquanta-dues varietats diferents, de les quals quinze no estaven identificades. Es tracta de varietats no catalogades a cap de les bases de dades a les quals té accés la comunitat científica.
En un estudi previ al mateix terme municipal, investigadors de la Universitat de La Rioja varen detectar onze varietats desconegudes, set de les quals han pogut ser confirmades per l’equip de Francesca Fort, entre les quinze varietats identificades en aquesta recerca.
Es pot hipotetitzar que, d’entre totes les noves varietats trobades, n’hi ha cinc de viníferes, nou fruit del mestissatge amb varietats d’altres espècies del gènere Vitis i una de totalment silvestre. Les viníferes s’han batejat com Picapolla moscatella, Caïm 6, Cargol, Roseta i Colló de gall negre; les mestisses com Moscat negre, Mullí, Abeller, Caïm 3 10, Molla 3 T, Roig de la costa, Carinyena roja, Híbrid de maduixa i Grech 2; i la varietat silvestre, Grech 1. L’estudi demostra que la població de vinya de Calonge i Sant Antoni, ja sigui per les seves condicions climàtiques i geològiques o per la selecció humana, és d’una gran singularitat.
Més enllà del valor biològic i botànic d’aquesta recerca, gràcies als seus resultats la cultura i les tradicions calongines aportaran a la lexicografia catalana –i mundial– quinze nous noms propis per a les varietats de nou descobriment, quaranta-nou nous sinònims i tretze noms per individus mutats.
L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha finançat aquest projecte, sorgit de la voluntat de replantar vinyes amb varietats tradicionals, només presents al terme d’aquesta localitat empordanesa.
L’estudi ha estat presentat al nou Centre d’Interpretació del Vi de Calonge. Aquest dissabte 1 de juny a la tarda, l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha organitzat una jornada per conèixer aquestes instal·lacions, així com presentar a la ciutadania el projecte de la URV.

Tags: biologia, Calonge i Sant Antoni, centre d'interpretació, cultura, estudi, gastronomia, medi ambient, patrimoni, societat, universitat rovira i virgili, varietats, vi de pagès, vinya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El Consell Comarcal del Baix Empordà reconeix a les empreses i serveis turístics que promouen un turisme inclusiu amb el segell Turisme per a tothom al Baix Empordà
Notícia següent
Denuncien penalment un conductor que circulava a 192 km/h per la C-260 a Castelló d’Empúries

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes