Dues empreses gironines creen el primer aiguardent de poma doblement envellit a l’estil “Calvados”

Baix Empordà.- Les empreses gironines Mooma i Spirits & Plus s’han unit per crear el primer aiguardent de poma destil·lat i doblement envellit.

Batejat com a Spirit de poma Mooma, està inspirat en el Calvados, una prestigiosa beguda amb denominació d’origen de la Normandia que es fabrica des del segle XVI amb pomes autòctones d’aquesta regió del nord de França. El projecte neix de la innovació entre Mooma, empresa de Fontanilles, al Baix Empordà, especialista en pomes, i Spirits & Plus, productor artesanal de begudes espirituoses i destil·lats gourmets de Les Preses, a la Zona Volcànica de la Garrotxa. La diferència principal respecte a altres licors d’aquest tipus és el doble envelliment que se li aplica a través de dues barriques de roure blanc americà amb rom i vins Sherry (Jerez).
L’Spirit de poma Mooma es va presentar el 13 de novembre a la seu a Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Llorenç Frigola, director de Mooma, ha explicat que “hem aplicat la innovació i l’economia circular en l’aprofitament de pomes de segona categoria per crear un nou producte a l’Estat. Ens hem unit amb Spirits & Plus per innovar, millorar i competir en el difícil món dels digestius”. Mooma continua traient-li suc a la poma ja que abans de crear aquest licor havia posat en marxa la sidra, el vinagre de sidra, i la compota, confitura, deshidratats i sucs de poma.
Juan Alberto Álvarez, director tècnic d’Spirits & Plus, ha afirmat que aquest nou licor gironí “és el resultat de la unió de dues empreses que hem aprofitat les nostres fortaleses per crear aquesta beguda espirituosa definida com un aiguardent de poma”. L’especialista en destil·lacions i assessor en licors d’empreses multinacionals de begudes espirituoses ha afegit que “hi hem aportat mètodes tradicionals d’elaboració propis d’altres begudes com el Calvados de la regió de la Bretanya francesa, vins Sherry de la zona de Jerez, whisky americà, brandy i roms del Carib, entre d’altres”.
Agustí Gómez, cofundador d’Spirits & Plus, ha subratllat que “el projecte de Mooma era interessant i a nosaltres ens agradava la idea de poder fer un producte nou. És innovador i creiem que serà un producte que tindrà molt futur, és artesanal des dels seus inicis fins al final i té una qualitat molt bona”.
Per a innovar aquest producte de Mooma i Spirits & Plus s’ha seguit un acurat procés de selecció, fermentació, destil·lació i envelliment. Les varietats de pomes que s’hi utilitzen són cultivades a l’Empordà. A través d’una destil·lació tradicional i discontinua (doble destil·lació) s’obtenen els millors compostos aromàtics, als quals s’utilitza alambí de coure connectat al coll de cigne. És a dir, s’utilitza un tipus d’alambí clàssic tradicional, construït en coure, on els vapors es condensen per un tub amb curvatures que semblen un coll de cigne.
En aquest aiguardent de poma se li suma una etapa d’elaboració més de les que es realitzen habitualment. L’envelliment en botes de roure per un espai de temps permet als destil·lats arrodonir les seves característiques i els seus atributs a l’hora de ser degustat. L’envelliment té lloc a les instal·lacions d’Spirits & Plus, al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, mitjançant dues fases: amb una barrica de roure blanc americà de 220 litres de rom i amb una altra de 500 litres de Sherry.

Característiques
Segons els seus impulsors, en la seva nota de tast l’Spirit de poma Mooma “deixa tota la sensació i el plaer d’aquests aromes, omplint per complet el paladar amb una sensació de viscositat i dolçor que recorda la poma, la fusta ben transformada en l’envelliment i tot l’art de la paciència, la dedicació i l’experiència dels seus creadors”.
L’Spirit de poma Mooma té un grau alcohòlic del 40% i té un aspecte de tons groguencs. La seva aroma és “molt equilibrada mitjançant les pomes dolces amb un lleuger toc de panses, fruits secs i regust de fusta i, la sensació en empassar, és de dolçor amb un retrogust de fruites i roure”.

Sobre Mooma
Mooma està encapçalada per la tercera generació de la família que es dedica al cultiu de pomes a l’Empordà. El 2016, després de quatre anys de recerca, van començar a comercialitzar Mooma (Montgrí + Poma), la primera sidra catalana. Es tracta d’una beguda fresca, completament natural, de circuit curt, baixa en alcohol i saludable que s’elabora seguint un procés acurat de selecció de pomes, barreja segons les característiques, maceració, premsa i fermentació. Mooma, que compta amb una sidreria-restaurant a Palau-sator (Baix Empordà), també elabora sucs monovarietals de poma de quatre tipus diferents (Gala, Pink Rosée, Fuji i Granny Smith), vinagre de sidra, i compota, confitura i deshidratats de poma.
Els productes Mooma són km 0 ja que la totalitat de la matèria prima prové de les pròpies plantacions situades a Palau-sator. Són socis de Girona Fruits, cooperativa que va iniciar la seva activitat al 1966 a Bordils i que és pionera a l’Estat Espanyol en l’aplicació de tècniques de producció integrada. A més, a l’agroalimentària Mas Saulot, amb més de 20 hectàrees de pomeres, és on elaboren la sidra i els sucs, i a Mas la Resclosa, de Gualta, hi tenen la finca experimental de noves varietats de pomes.

Sobre Spirits & Plus
Spirits & Plus S.R.L. és una empresa de producció artesanal de begudes espirituoses i destil·lats gourmet per mètodes tradicionals. Al 2015 va ser creada per Juan Alberto Álvarez, reconegut com un dels Maestros del Ron Cubano, i per Agustí Gómez, economista i financer amb una àmplia experiència al sector de les begudes espirituoses. Álvarez, enginyer químic de professió, ha adquirit una àmplia experiència de tres dècades en el món de les begudes espirituoses.
L’empresa amb seu a Les Preses compleix amb tots els requisits per desenvolupar productes totalment artesanals, científicament controlats, garantint la qualitat, traçabilitat i compliment legislatiu dels seus productes. Disposen de laboratori propi, tancs de guarda, formulació i barreja, així com una bodega d’envelliment amb barriques de 225 i 500 litres de capacitat.

Tags: Baix Empordà, Comarques gironines, destil·lats, empreses, gastronomia, licors, poma

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
La Taverna del Mar ret un homenatge als Banys de S’Agaró amb un menú especial per al seu centenari el 2020
Notícia següent
Inauguració del museu dedicat a la pel·lícula “Petra” al Mas Cals de Fitor

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes