La Bisbal d’Empordà.- Diumenge al migdia més de 150 persones van assistir al Terracotta Museu de la Bisbal d’Empordà a la presentació del sisè volum de la col·lecció Catàlegs del Terracotta Museu, dedicat a l’exposició col·lectiva de vaixelles “Parant taula”, i dels nous números de Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic, “La Costa Brava en perill?” i “Cuina i terrissa”.
L’acte, dividit en dues parts, va comptar en un primer moment amb les intervencions de Xavier Rocas, conservador del Terracotta Museu, Pere Álvaro, dissenyador del catàleg, Joan Vilà-Clara, president de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal, i Joan Carles Sànchez, xef del restaurant Es Portal i vicepresident del col·lectiu La Cuina de l’Empordanet.
Per primer cop, l’exposició col·lectiva de vaixelles Ceràmica de la Bisbal “Parant taula”, que es realitza cada any de forma ininterrompuda des de l’any 2014 i que es pot visitar fins al 26 de gener, compta amb l’edició d’un catàleg que recull les 20 vaixelles dels 20 tallers de ceràmica que han participat en la mostra i les 20 propostes culinàries dels 20 cuiners integrants de La Cuina de l’Empordanet. Sisè volum de la col·lecció “Catàlegs del Terracotta Museu”, la publicació passa a ser el testimoni d’aquesta proposta sense precedents, on continent i contingut plegats formant un tot indestriable tot cercant l’excel·lència.
L’acte va continuar seguidament amb la presentació dels nous números de Revista del Baix Empordà, “La Costa Brava en perill?”, i Empordà Gastronòmic, que inclou el dossier “Cuina i terrissa”, i va comptar amb les intervencions de Gerard Xarles, editor de les publicacions, Jaume Ramot (president del Grup de Natura Sterna), Martí Sabrià (gerent de la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre) i Enric Marquès, alcalde de la Bisbal d’Empordà. Per acabar, els assistents van poder gaudir d’un tast d’arròs de Pals cuinat pel mateix Joan Carles Sànchez i maridat amb vins de la DO Empordà del celler Mas Geli de Pals.
Arran de l’exposició col·lectiva de vaixelles “Parant taula 2019”, l’últim número d’Empordà Gastronòmic centra el seu interès en la relació entre ceràmica i terrissa, fent un recorregut històric per la relació entre aquestes dues tradicions i per la importància de les cassoles i les olles en la cuina de casa nostra, amb textos, entre d’altres, de Jaume Fàbrega, Xavier Rocas i Martí Sabrià. Revista del Baix Empordà, per la seva banda, dedica el seu tema central a “La Costa Brava en perill?”, repassant la lluita que, des de finals de la dècada de 1970, entitats, organitzacions i plataformes no només de caire ecologista han desenvolupat en defensa del territori i el medi natural empordanès. Des de l’anomenada “primera manifestació ecologista” que va tenir lloc el 7 d’agost de 1976 a Torroella de Montgrí en defensa del riu Ter fins a la creació de la plataforma SOS Costa Brava el 4 d’agost de 2018, passant per la moratòria d’un any de noves construccions a la costa aprovada per la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona, la publicació analitza diferents aspectes de la pressió urbanística i turística sobre l’Alt i el Baix Empordà. Des de la història del referèndum que va salvar la platja de Castell de Palamós fins la candidatura que busca proclamar la Costa Brava Reserva de la Biosfera de la UNESCO, des dels llargs litigis dels aiguamolls de Pals o Solius fins a la preocupant regressió que estan patint moltes espècies animals i vegetals de casa nostra, Revista del Baix Empordà posa de manifest la fragilitat del territori i la necessitat d’estimar-lo i preservar-lo entre tots.
Bon dia Gerard, bona feina ahir a terracota !