
Empordà.- (ACN) Els catalans menjaran 1,8 milions de coques artesanes per Sant Joan, un 3% més que l’any passat pel fet que el 24 de juny cau en dilluns i, al ser festiu, s’allarga el cap de setmana.
És la previsió del Gremi de Pastisseria de Barcelona, que creu que l’efecte del pont pot ser “més beneficiós” per les pastisseries de fora de la capital catalana. “Als de Barcelona pot ser que ens perjudiqui una mica però també pot ser que la gent que marxi de pont s’ho endugui abans”, ha reflexionat el vicepresident del Gremi, Pere Camps. Segons el Gremi, els preus es mantindran entre els 16 i els 35 euros, en funció de la mida i del farcit, tot i la pujada del preu del pinyó. La coca més venuda tornarà a ser la de brioix farcida de crema, seguida de la coca de llardons de full i la de brioix amb fruites. “És una festivitat bastant clàssica tot i que sempre hi ha qui fa alguna variació” de la recepta tradicional, ha explicat Camps.
Elaborar una coca de Sant Joan porta unes sis hores de feina, des que es comença a elaborar la massa fins que es cou. La meitat d’aquest temps es dedica a que la massa fermenti. Els ingredients que no poden faltar són el pinyó, ous frescos i llet fresca per fer la crema i la mantega extra.

Origen de Sant Joan
La festa de Sant Joan no té un origen definit, tot i que se sap que obeeix a ritus pagans. S’explica que en la nit més curta de l’any, el sol era el convidat d’excepció, i d’aquí l’arrodoniment originari de la coca, un cercle perfecte amb un forat al mig que emulava el gran astre.
En un primer moment, l’ingredient bàsic era la pasta de pa adobada amb oli, ous i sucre, una massa cuita i amb pinyons com a ornament essencial. Amb l’aparició dels mestres pastissers, les formes van anar variant fins a arribar a l’actual i es van introduir nous ingredients com a ara la cirera, el poncem i tota mena de fruites confitades.
Deixa un comentari