Els preus s’apugen tres punts a Girona i l’IPC s’enfila fins al 10,4% assolint un nou màxim històric

Girona (ACN).- Els preus s’han apujat tres punts a les comarques gironines al març i la demarcació ha assolit un nou màxim històric.

I és que la taxa interanual de l’Índex de Preus al Consum (IPC) ha arribat fins al 10,4%. Una dada que mai abans s’havia registrat a la sèrie històrica (que es remunta al desembre del 1993) i que, fins i tot, supera la taxa interanual de l’IPC de tot Catalunya, que se situa en un 9,5%. A la demarcació, la puja de preus del març es deu, sobretot, a l’escalada de l’energia i dels carburants, que durant aquest mes s’han incrementat un 21,3%. Però si mirem un any enrere, la dada és encara més esfereïdora: l’electricitat, el gas i els carburants són un 74,1% més cars.
Nova sacsejada de preus a la demarcació de Girona. El cost de la vida continua pujant i sembla que sense fre. Durant el darrer mes de març, l’IPC s’ha enfilat tres punts i la taxa interanual ha assolit un nou rècord històric: un 10,4%. Segons les dades que ha fet públiques l’Institut Nacional d’Estadística (INE), els preus a les comarques gironines han superat, fins i tot, els registrats a nivell de tot Catalunya.

Tot i que l’any havia començat amb preus més o menys sostinguts, l’increment dels productes que formen part de la cistella de la compra i dels serveis han deixat un escenari ben diferent. I aquí hi juguen un paper clau tant el conflicte d’Ucraïna (que va començar el 24 de febrer) com la crisi del preus dels carburants i de l’energia.
Si s’analitzen els diferents grups, entre els que durant el darrer mes s’han apujat més de preu hi ha els de l’energia i els carburants (+21,3%). I això, de retruc, ha afectat també, per exemple, al lloguer de vehicles (+9,4%), al transport (+7%) o als serveis d’allotjament (+4,9%).
També s’ha apujat el vestit (+2%), els mobles (+1,3%) o els aliments (+0,3%). Per contra, els paquets turístics van baixar al març un 3,8%, amb la mirada posada en la Setmana Santa i la temporada d’estiu.

Batent tots els rècords
Si mirem un any enrere, però, les xifres són encara més impactants. I és que si comparem amb el mateix mes del 2021, els serveis basics com la llum, el gas o els carburants a les comarques gironines s’han encarit més d’un 74%.
I tot plegat manté la inflació interanual disparada. De fet, la dada bat rècords històrics. Perquè aquest març l’IPC interanual s’ha catapultat fins a superar el 10%. En tota la sèrie històrica, mai abans s’havia assolit una xifra similar. La més semblant es va registrar just el mes passat quan va arribar al 8%.
Apart de l’energia i els carburants, aquells productes que s’han encarit més durant el darrer any a la demarcació són els aliments (+6%), la roba i el calçat (+6,7%), el transport (+18,4%) i els restaurants i els hotels (+4,6%).

Tags: alimentació, augment, balanç, Comarques gironines, comerç, economia, estadística, hidrocarburs, hostaleria, IPC, preus, societat, transport
Notícia anterior
Els càmpings gironins demanen al Govern que parli amb el Ministeri per fer arribar la preocupació amb el parc eòlic marí
Notícia següent
El Ple de la Bisbal aprova inicialment per unanimitat el projecte de construcció d’un nou dipòsit al puig Negre

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes