La Bisbal d’Empordà.- Aquest dimarts 28 de novembre, el bisbalenc Enric Pacreu ha estat guardonat en la 31a edició dels Premis Bonaplata que atorga l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC) per la valoració del patrimoni industrial, tècnic i científic.
Concretament, ha estat distingit amb el Premi Col·laboració amb el Sistema Territorial del MNACTEC per la seva vinculació amb el Terracotta Museu de Ceràmica de la Bisbal. Aquest guardó s’entrega a una persona o col·lectiu que hagi contribuït i col·laborat a posar en valor el patrimoni industrial d’un dels membres del Sistema Territorial del MNACTEC.
En diferents moments de la seva vida laboral, l’Enric Pacreu ha treballat en diverses empreses ceràmiques (sempre en activitats comercials), com ara Pavicsa del grup Salvà, Ceràmiques Coromina o Ceràmica Ferrés, fet que l’hi ha permès disposar d’un coneixement directe i aprofundit sobre aquesta activitat i la seva evolució en els darrers cinquanta anys. Aquests coneixements han estat clau per convertir-se en una peça clau pel Terracotta Museu, procurant per la institució tot col·laborant des de diverses vessants:
D’una banda, pel seu patrocini generós i desinteressat com a adquiridor i donant de patrimoni. Així, el llistat de peces comprades per l’Enric localitzades en plataformes virtuals del mercat digital d’art i col·leccionisme i cedides gratuïtament al museu al llarg dels darrers anys s’apropa a gairebé quatre-centes peces diferents, des de peces de ceràmica (rajoleria, terrissa, ceràmica de revestiment, ceràmica decorada i de creació) a utillatge i maquinària diversa. Unes donacions fetes, a més, d’acord amb l’interès del museu, tenint en compte la seva rellevància respecte de la col·lecció ja existent, l’excepcionalitat o l’excel·lència de la peça, la capacitat d’ampliar i aprofundir els aspectes tractats a través de l’exposició permanent, o completar els buits detectats dins les nostres col·leccions.
De l’altra, com a facilitador de contactes amb persones vinculades amb la ceràmica de la Bisbal operaris, empresaris, artesans, comerciants, amb les quals sense la seva intervenció el Museu hauria tingut molt més difícil accedir-hi. Uns contactes que han propiciat des de noves donacions a exposicions temporals, o poder endegar el projecte de recuperació de la memòria oral: “Terra – territori – terrisser”, una proposta iniciada l’any 2017 i que al llarg d’aquests darrers anys ens ha permès crear un potent arxiu de memòria històrica oral sobre la ceràmica bisbalenca.
Tot i que la seva vessant de benefactor és recent, cal destacar que la seva vinculació amb el Terracotta Museu ve de lluny. Tant és així que fou el seu avi matern, Salvador Fuster Pagès, qui va fundar justament l’empresa Terracotta Fuster, l’edifici de la qual és l’actual seu del Museu.
Premis Bonaplata 2023
Organitzats per l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya, els premis Bonaplata tenen com a objectiu premiar aquelles persones, associacions, col·lectius o institucions que hagin dut a terme accions per recuperar, estudiar, difondre o posar en valor el patrimoni industrial, científic i tècnic de Catalunya, ja sigui moble, immoble o immaterial dels últims dos anys, amb l’excepcionalitat del Premi Paisatges Industrials que comprèn els últims deu anys.
S’atorguen premis agrupats en sis categories: Premis Estudis – Fundació Caixa d’Enginyers, Premi Rehabilitació i Restauració, Premi Nova Realització Industrial, Premi Paisatges Industrials, Premi Especial de Patrimoni i Premi Col·laboració amb el Sistema Territorial del MNACTEC. Tots els premis tenen un jurat específic format per persones destacades del món científic, tècnic i cultural a excepció del Premi Especial de Patrimoni, que té com a jurat la Junta Directiva de l’Associació, i el Premi de Col·laboració amb el Sistema Territorial del MNACTEC, amb un jurat format pels membres de la comissió de directors dels Museus del Sistema Territorial.