Fructícola Empordà invertirà 12 MEUR en la construcció d’una nau de 10.000 metres quadrats

Sant Pere Pescador (ACN).- L’empresa Fructícola Empordà ha anunciat que invertirà 12 milions d’euros en la construcció d’una nova nau de 10.000 metres quadrats equipada amb l’última tecnologia.

L’empresa, que té seu a Sant Pere Pescador, detalla que instal·larà una precalibradora pensada per treballar amb 200 tones de fruita i una línia robotitzada de classificació de pomes o un moll de càrrega i expedició. Aquest anunci s’ha fet aquest dissabte en un acte a la seu de l’empresa en l’acte per celebrar els 50 anys de la fructícola. A més, l’empresa ha detallat que la nova nau permetrà incrementar la producció amb l’objectiu d’arribar a les 400 tones de pomes en els propers anys.
Fructícola Empordà ha comprat uns terrenys de 30.000 metres quadrats que estan al costat de la seu central de l’empresa. En aquesta finca hi construiran la nova nau que comptarà amb l’última tecnologia. Hi haurà una precalibradora similar a la que ja tenen a la planta actual, però amb la capacitat de treballar amb 200 tones de fruita a l’any. Es tracta d’un aparell que permet classificar les pomes i presentar-les de la manera més homogènia possible en funció del color, la mida o el calibre.
A la nova nau també hi haurà una línia robotitzada de classificació de les pomes que permetrà col·locar tota la fruita en caixes de manera automàtica. A dia d’avui, aquest procés encara es fa manual, però a la nova nau hi haurà setze robots que agafaran les pomes d’una cinta gràcies a un braç articulat acabat amb una ventosa i les posaran en caixes, totes encarades de la mateixa manera.

12 MEUR d’inversió
El projecte també construirà un moll de càrrega i d’expedició per a camions que transporten les caixes de pomes. Les oficines també es renovaran i se substituiran les actuals. El cost total del projecte és de 12 milions d’euros. Fructícola Empordà disposa ara de 550 hectàrees de camps de fruiters.
Actualment, l’empresa compta amb 72 cambres frigorífiques amb una capacitat d’emmagatzematge de 23.000 tones de pomes. De totes elles, 41 compten amb la tecnologia ACR (Control Avançat de la Respiració de la fruita). Es tracta d’un sistema únic a l’Estat que permet conservar intactes les propietats de la poma durant un any perquè arribin als consumidors en les millors condicions. La resta treballen amb altres tècniques com ara l’atmosfera controla en condicions d’oxigen ultra baix i la conservació en fred.
Aquest any, s’han invertit 6,5 milions d’euros en la construcció d’una nau de 3.700 metres quadrats i 17 cambres amb una capacitat de 60 tones de pomes.

Acte de presentació
A la presentació del projecte aquest dissabte al migdia hi han assistit el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; el subdelegat del Govern a Girona, Albert Bramon; la diputada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Míriam Lanero, l’alcalde de Sant Pere Pescador (Alt Empordà), Agustí Badosa; el president de Fructícola Empordà, Agustí Heras i el president de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona, Jaume Armengol.
El Conseller d’Empresa i Treball ha destacat que el sector agroalimentari és “estratègic i vital per l’economia, especialment per la vertebració de l’espai rural i l’equilibri territorial” i que aquesta “és una de les prioritats” del Govern. Per la seva banda, el subdelegat a Girona, ha ressaltat “l’interès del Govern espanyol per fer política industrial i la voluntat d’ajudar les empreses que impulsen la innovació, la inversió i la cooperació amb altres empreses del sector amb la intenció d’obrir-se a nous mercats i d’aquesta manera reforçar el consum de qualitat i proximitat“.
La diputada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Míriam Lanero, celebrat el nou projecte perquè “permetrà a Fructícola Empordà fer un pas endavant empresarialment i afrontar els nous reptes que es planteja per als anys que venen“. A més, a dit que, “inversions com aquesta afavoreixen la competitivitat del territori, el projecten a l’exterior i ajuden a dinamitzar l’activitat en un sector que està clarament a l’alça perquè cada cop es valora més el producte de proximitat“. Sobre el 50è aniversari, ha dit que “assolir mig segle de vida és tota una fita” i que “l’empresa ha sabut créixer i adaptar-se als nous temps“.
L’alcalde de Sant Pere Pescador, Agustí Badosa, ha destacat “la importància” que té Fructícola Empordà per al municipi, del qual n’és “una de les empreses més importants juntament amb el sector turístic“. Ha parlat del “bon treball” que durant aquests 50 anys ha dut a terme, passant de ser “un pur productor de pomes” fins al que s’ha convertit per “la voluntat per buscar l’excel·lència del seu producte“.
Per últim, el president de Fructícola Empordà, Agustí Heras, ha definit aquesta propera ampliació de les instal·lacions com una obra “considerable, bastant potent i necessària” i l’ha justificat explicant que “les línies d’encaixat i classificació han quedat petites” perquè han crescut molt. A més, ha subratllat que “aquesta última inversió és un clar reflex de la situació actual del sector de la poma” que és un producte “molt valorat“. Del 50è aniversari ha dit que van “començar sent una petita cooperativa i ha crescut molt” gràcies al fet que “cada cop es valora molt més el producte de proximitat i en això hi té molt a dir la poma“.

Tags: Agroalimentació, Alt Empordà, ampliació, fruita, inversions, modernització, poma de girona, Sant Pere Pescador, societat, tecnologia
Notícia anterior
Campanya informativa “No siguis trasto, i fes-ho com toca!” a Palafrugell
Notícia següent
El cristinenc Ivan Mulà representarà Espanya al Tour Music Fest

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes