Jornada de cloenda del projecte l’Art de Menjar Peix

Palamós.- El 13 de setembre l’Espai del Peix de Palamós va acollir la jornada de cloenda del projecte “L’art de menjar peix, divulgació i sensibilització del consum de peix a les escoles i famílies del Baix Empordà”.

La iniciativa impulsada per l’àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà, a través d’Arrelem (xarxa agroalimentària del Baix Empordà), s’emmarca dins els ajuts del GALP COSTA BRAVA 2023 amb el cofinançament del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i té l’objectiu de valoritzar la pesca, l’ofici de pescador i en definitiva, promoure el coneixement del peix i el seu consum.
Van participar a l’acte Enric Marquès, Conseller de Promoció Econòmica i Vicepresident Primer del Consell Comarcal del Baix Empordà, Elisabet Sánchez, Directora del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural als Serveis territorials a Girona i Maria Puig, regidora de Patrimoni, Arxiu i Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós i vicepresidenta de la Fundació Promediterrània.

El projecte ha dut a terme diferents accions:
Tallers creatius per als infants i les famílies que s’han inclòs dins les programacions de les campanyes gastronòmiques de la comarca. Aquesta activitat, amb l’art com a eix de referència ha anat adreçada a la mainada amb l’objectiu d’apropar-los al coneixement del peix i les seves virtuts nutricionals a partir d’un conte i un joc simbòlic de cuines.
Aquests tallers s’han realitzat, a través de la col·laboració amb els diferents municipis del Baix Empordà: Campanya del Peix Blau Ganxó a Sant Feliu de Guíxols (20 de maig); 61es Festes de Primavera a Palafrugell – vinculat al Mercat municipal del Peix (2 de juny); Jornades Gastronòmiques Sèpia i Clova a l’Estartit (10 de juny); Jornades gastronòmiques del Peix de Roca de Begur (21 de juliol).
Xerrades divulgatives: Un any més, s’han dut a terme accions de divulgació i sensibilització dins l’àmbit escolar a través de l’espai de menjador, duent a terme xerrades impartides per part de pescadors a través de la Confraria de Pescadors de Palamós i el suport de la tècnica del projecte, amb la voluntat d’apropar la mainada a aquest ofici, tan lligat al nostre territori i al seu entorn. Tot plegat, a través del treball conjunt amb el Projecte Educa 360 i els agents més rellevants del territori.
Aquestes xerrades s’han realitzat entre els mesos de maig i juny i han comptat amb la col·laboració dels equips de monitoratge i cuina de vint-i-dues escoles del Baix Empordà. Aquestes han estat dutes a terme per 3 pescadors que han explicat la seva experiència personal i professional en aquest àmbit, han mostrat diferents arts de pesca i han aprofundit en el coneixement d’algunes espècies del nostre litoral. A més, els nens i nenes participants, d’infantil i primària, han pogut compartir els seus dubtes i inquietuds.
Tallers de cuina dirigits a nens i nenes d’entre 8 i 12 anys, centrats en el valor del peix en la dieta dels infants, el seu valor nutricional i els beneficis del seu consum, des de la perspectiva de la sostenibilitat. Aquests s’han dut a terme, entre juny i juliol, a dos espais de referència de la comarca com son l’Aula Gastronomica de l’Empordà i l’Espai del Peix de Palamós. Dins els tallers s’han elaborat receptes, amb el peix com a protagonista, amb la voluntat d’introduir als infants en el món de la cuina i fomentar alhora aspectes com la seva autonomia.
L’activitat ha  permès, de manera pràctica i manipulativa, mostrar la varietat d’espècies del territori per aprofundir en el seu coneixement i apropar-los al seu consum.
Els tallers han tingut una molt bona acollida entre les famílies, fet que ha fet que s’esgotessin les places dels sis tallers.  Cuinant receptes com les mandonguilles de bròtola, la terrina de maire o l’hamburguesa de lluç la mainada han passat una bona estona i al acabar, tots ells s’han endut els seus plats cap a casa, per compartir-los amb la família.
App educativa: L’aplicació és un joc, pensat per nens i nenes de 6 a 12 anys que pretén estimular l’agilitat mental a través de la memorització de receptes autòctones i el reconeixement visual dels aliments i espècies marines que composen les mateixes.
L’app Gurmet del Mar vol aconseguir un equilibri entre la diversió i el coneixement, ja que des d’aquesta perspectiva és més fàcil captar l’interès dels usuaris. És un joc infantil, tot i que és apte per totes les edats. L’aplicació es podrà descarregar a la plataforma Google Play i a l’Apple Store. Les receptes que formen part de l’aplicació han estat cedides per l’Espai del Peix-Museu de la Pesca de Palamós.
El projecte ha englobat totes aquestes actuacions i ha arribat a les escoles de la comarca però també al global de la ciutadania amb una participació de més de 1.000 alumnes arreu del Baix Empordà.
La iniciativa “L’art de menjar peix” dona continuïtat a projectes ja portats a terme en els dos últims cursos escolars, “El peix a l’escola” i “De l’escola a casa” i té la voluntat de seguir potenciant el sector pesquer i el consum de peix de proximitat a la nostra comarca.

Tags: app, Baix Empordà, cloenda, conscienciació, Consell Comarcal, cuina marinera, escoles, famílies, GALP, gastronomia, medi ambient, peix, pesca, projecte educatiu, societat, tallers, xerrades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
La plataforma Albera Lliure de Molins recorre l’autorització prèvia del parc eòlic Galatea i avisa que anirà als jutjats
Notícia següent
Nova edició del Sanfefunk

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes