Catalunya (ACN).- La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es mostra preocupada davant l’anunci de la Comissió Europea de revisar la política de promoció dels productes europeus i deixar fora d’aquesta línia aliments com ara la carn vermella i el vi.
Segons la FCAC, aquesta exclusió “enviaria un missatge erroni a la societat, donant per fet que es tracta de productes no saludables ni sostenibles i posaria en risc la sostenibilitat econòmica i social d’aquests dos sectors“. Així mateix, adverteix que pot agreujar la situació d’uns sectors que, entre 2013 i 2019, a Catalunya han vist reduït el consum un 23% (carn de boví) i un 24% (vi i cava), segons dades del panell de consum a les llars elaborat pel Ministeri d’Agricultura.
La FCAC argumenta que tant la ramaderia com la vinya “són dos sectors estratègics i tradicionals de la indústria agroalimentària catalana, amb dinamisme en els mercats internacionals i un paper estratègic en el manteniment de l’activitat econòmica i l’arrelament de la població al territori“. A més, expressa “incomprensió” davant d’una mesura que considera desproporcionada i poc rigorosa amb unes pautes saludables.
Des de les cooperatives agràries defensen que “el consum moderat de vi i carn compleix una funció essencial com a part d’una dieta equilibrada“. La FCAC assenyala que “la producció de vi a Catalunya s’inicia fa més de 2.700 anys i està inclòs a la dieta mediterrània, considerada una de les més saludables del món“. En el cas de carn, “aporta determinats nutrients que no es poden obtenir d’aliments d’origen vegetal i la indústria càrnica és el principal sector agroalimentari de Catalunya, comunitat que representa el 51% en volum d’exportacions del conjunt de l’Estat“, afegeix l’entitat.
La política de promoció, que està establerta en el Reglament (UE) 1144/2014, té com a objectiu augmentar la competitivitat i el consum dels productes agraris de la Unió Europea millorant la seva visibilitat i està previst que es revisi com un dels elements dins l’estratègia “Del camp a la taula”.