Empordà.- La DOP Oli de l’Empordà, i els col·lectius de Cuina La Cuina del Vent i Girona Bons Fogons han presentat a Palau-saverdera la campanya “Tasta l’Oli de l’Empordà”, una activitat que farà que del 23 al 31 de juliol es puguin tastar els olis dels trulls Empordàlia, Masetplana, Ylla i Serraferran als restaurants d’aquests dos col·lectius de cuina.
A l’acte de presentació de la campanya hi han intervingut el diputat de Promoció i Desenvolupament Local de la Diputació de Girona, Jordi Camps, l’alcaldessa de Palau-saverdera, Isabel Maria Cortada; el president de la DOP Oli de l’Empordà, Simon Casanovas; el crític gastronòmic Salvador Garcia Arbós, i productors i cuiners que participen en la campanya.
Cada any la denominació d’origen presenta la nova collita el mes de desembre a Figueres i Girona, però com que l’any passat no es va poder fer per les restriccions de la pandèmia, ara es vol ajudar als restaurants amb aquesta iniciativa. Tanmateix el proper mes de desembre es tornarà a fer la presentació de la collita d’aquest any, que es comença a finals d’octubre i acabarà a mitjans del mes de gener de 2022. També es farà una donació de cent litres d’oli al Banc dels Aliments.
Els restaurants que participen al tast durant aquests quinze dies del col·lectiu Cuina del Vent són Empòrium, Amiel & Molins, Reina de Port-lligat, Voramar, Els Pescadors, Rom, Falconera, Duran Hotel & Restaurant, Castell de Peralada Restaurant, Norat, Can Jeroni, La Taverna del Barri Vell, Mas Falgarona, Sumac i El Corral de Sant Quirze. Els restaurants participants del col·lectiu de cuina Girona Bons Fogons són Àpats, Duc de l’obac, la Riera, Umai, Occi, Divinum, EGG, Massana, El Celler de Can Roca i Novara Hotels, que disposaran d’aquest oli a les seves taules.
L’acte de presentació ha tingut el suport del segell Girona Excel·lent i la Diputació de Girona i el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya.
La collita d’enguany
Simon Casanovas, president de la DOP Oli de l’Empordà, explica que la collita 2020-2021 ha estat normal en quant al volum, malgrat que baixa entre un 10 a 15% respecte la collita anterior, i se situa al voltant dels 500.000 quilos. L’oli obtingut és d’una qualitat excepcional.
La DOP Empordà
L’oli d’oliva verge extra protegit amb la DOP Oli de l’Empordà s’elabora a partir d’oliveres inscrites en el registre corresponent de les varietats endèmiques Argudell, Corivell, Llei de Cadaqués i la varietat tradicional Arbequina. Es considera com a varietat principal l’Argudell, que aporta la personalitat sensorial, i que hi és present en un percentatge mínim d’oli del 51% de la composició varietal.
Són olis verds que en boca presenten un sabor amarg i picant de tipus mitjà, amb aromes que recorden l’herba acabada de tallar, la carxofa, les nous verdes, el fonoll i les ametlles.
La zona de producció comprèn els terrenys situats en els municipis de les comarques de l’Alt Empordà i el Baix Empordà, principalment, i alguns municipis limítrofs de les comarques del Gironès (Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Jordi Desvalls, i Viladasens), i el Pla de l’Estany (Crespià, Esponellà i Vilademuls).