• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

Només 1 de cada 4 llars catalanes compra habitualment als mercats municipals

8 de Novembre de 2021

Catalunya.- Una de cada quatre llars catalanes compra habitualment producte fresc als mercats municipals, el que representa un total d’1,9 milions de consumidors de productes de mercats.

Aquesta dada es desprèn de l’estudi sobre els Hàbits de Consum en els Mercats Municipals de Catalunya, impulsat pel Departament d’Empresa i Treball amb l’objectiu d’analitzar el comportament de la ciutadania en relació amb aquests equipaments comercials i donar eines que ajudin els mercats a atraure nou públic i a incrementar les vendes.
Els resultats de l’informe s’han donat a conèixer aquest dilluns en el marc del Congrés de Mercats Municipals, que ha reunit de forma virtual més de tres-cents professionals d’aquests equipaments comercials. Catalunya compta amb 167 mercats municipals, més de 6.000 parades i més de 260.000m² de superfície de venda, que generen prop de 12.000 llocs de treball.
En la inauguració, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha volgut agrair “la tasca dels mercats durant la pandèmia per garantir el subministrament de producte fresc” i ha destacat el rol capdavanter dels mercats en valors com “la qualitat, la sostenibilitat, la salut i el compromís social, uns atributs que treballen des de fa temps i que són un element diferenciador respecte a altres formats comercials”.
Elaborat per la consultora RBD Consulting Group, l’estudi parteix d’una radiografia de l’estat de salut dels mercats catalans i dels perfils tant dels seus compradors com de les persones que no hi compren, per analitzar les motivacions i detectar les principals palanques de creixement per al format comercial de proximitat per excel·lència.
El treball de camp ha constat de dues enquestes online dutes a terme el setembre d’enguany. En primer lloc, s’ha entrevistat a una mostra de 802 persones d’entre 18 i 75 anys que es declaren responsables de la compra de producte d’alimentació a les seves llars. En segon lloc, s’ha realitzat una altra enquesta adreçada específicament a 816 persones que compren al mercat com a mínim una vegada cada tres mesos.

Radiografia de la compra als mercats municipals
Una de les principals dades que aporta l’estudi és la quantificació dels compradors en relació amb les compres de producte fresc. El 25,6% de les llars catalanes compra habitualment producte fresc en els mercats municipals del país, el què suposa un total 775.224 compradors recurrents –almenys dos cops al mes– i engloba aproximadament 1,9 milions de consumidors.
L’edat mitjana d’aquests compradors és de 52 anys, nou anys per sobre de la mitjana catalana. En aquest sentit, l’estudi reflecteix com el percentatge de compradors fidels als mercats s’incrementa de manera proporcional a l’edat: si a la franja entre els 18 i els 24 anys, el 8,7% són compradors habituals, per sobre dels 65 anys aquest percentatge és del 43,8%.
Els resultats de l’informe també apunten que es manté una distribució per gènere molt propera a la paritat: entre els compradors recurrents, el 59% són dones i el 41% homes. No obstant això, s’observen diferències en el principal motiu per comprar al mercat. Mentre les dones destaquen el preu i la qualitat dels productes, i la possibilitat de realitzar tota la compra d’alimentació en el mateix lloc, els homes valoren més la professionalitat del venedor.
Pel que fa a les diferents estructures familiars, s’observa que les parelles sense fills tenen una tendència a anar la mercat lleugerament superior als nuclis familiars amb fills.
De la freqüència i moment de la compra, l’estudi assenyala que  6 de cada 10 compradors (61,1%) realitza compres setmanals al mercat: el 40,9% un cop a la setmana, el 17,3% més d’una vegada i el 2,9% tots o gairebé tots els dies.

Anàlisi de la despesa
El nombre de visites dels compradors a partir de la Covid-19 ha incrementat gràcies a la proposta dels mercats durant la crisi sanitària, el què també ha contribuït a atraure nous compradors. Durant els mesos de confinament, un 17% dels compradors a mercats van augmentar la freqüència de visita. I, d’aquests, el 88% afirma que hi segueix comprant.
En aquesta mateixa línia, l’informe conclou que la despesa que fan els compradors està augmentant, sobretot entre aquells consumidors que prioritzen la Responsabilitat Social Corporativa (RSC) i l’experiència, els joves i adults fins a 44 anys i les dones.

Atracció de nous compradors
Si bé entre els compradors als mercats s’està incrementant la freqüència de visita, l’atracció de no compradors es troba lluny del seu punt òptim. De fet, més de la meitat dels no compradors asseguren que no ho faran en els propers 12 mesos.
Els motius principals per no visitar els mercats d’aquestes persones són els relacionats amb la conveniència, com ara no comptar amb un mercat proper al domicili, els horaris, la impossibilitat de realitzar la compra completa, o bé no disposar de cap mercat al municipi.

Un format sostenible
El 93,6% dels enquestats compta amb un mercat en el mateix municipi, i normalment dedica un màxim de 10 minuts per desplaçar-s’hi. Aquesta proximitat converteix els mercats en un dels formats més respectuosos amb el medi ambient i que provoca menys emissions de gasos, com evidencia el fet que un 69,5% dels visitants hi vagi a peu i un 5,7% es desplaci en transport públic.

9 de cada 10 són usuaris de xarxes socials
L’informe també analitza el perfil digital dels compradors: 9 de cada 10 dels entrevistats són usuaris d’alguna xarxa social. Aquesta tendència confirma les xarxes com el canal més adequat per comunicar de forma segmentada als diferents públics.
Pel que fa a la compra de producte fresc a través d’un canal a distància, només l’utilitza el 19,6% dels compradors però, en el cas dels joves, supera el 30%.
El servei de compra a distància és un recurs amb potencial d’atracció de nou públic, tot i que no genera negoci a curt termini. En qualsevol cas, resulta imprescindible comunicar-ho molt bé, ja que la gran majoria de ciutadans desconeix si el seu mercat disposa d’aquest servei.

Prioritats a l’hora de comprar producte fresc
Pel que fa a la importància dels aspectes relacionats amb els productes, la qualitat és l’atribut més important (el 78% dels enquestats la consideren molt important), així com la informació de la procedència i presència de productes de proximitat o artesans, en un 50% i 49%, respectivament. La necessitat d’informació sobre el producte i que aquest sigui de proximitat són fonamentals sobretot per a les persones grans.
Respecte als que prioritzen els factors relacionats amb la Responsabilitat Social Corporativa (RSC) el 41% dels enquestats atorga molta importància a la creació d’ocupació local i dinamització de l’economia, sobretot en els més grans. També l’oferiment d’envasos sostenibles (36%) i el compromís de l’establiment amb el medi ambient (32%) i estigui implicat en projectes socials i comunitaris.
L’RSC és un factor molt rellevant per a les dones, per sobre dels homes, i també en els més joves. Ara bé, els joves valoren més els aspectes relacionats amb el respecte al medi ambient, mentre que les persones de més edat valoren la contribució a l’economia local i la generació d’ocupació.

Informació i comunicació
El boca-orella es confirma com la principal font d’informació dels mercats. Així, el 32,1% assegura assabentar-se de les notícies pel que li expliquen familiars i amics, o a través de fulletons (20%), a la web del mercat o ajuntament (15,2%) o a les xarxes socials (13%). Així mateix, la manera de descobrir noves botigues on realitzar la compra de producte fresc és principalment passejant (67%) i per recomanació de familiars o amics (58%).
L’estudi evidencia la necessitat de millorar la comunicació dels mercats. En el cas dels no compradors, el 85% afirma no estar informat de les novetat; però encara és més significatiu el fet que, entre els compradors habituals, un 41,5% assegura no estar informat de les notícies relacionades amb el seu mercat.
L’estudi identifica els aspectes que poden generar més recomanacions entre els usuaris. Així, producte i experiència són les categories més adequades per guanyar en recomanacions positives: en el 78% dels consumidors el producte/qualitat els fa recomanar en positiu o negatiu i, en el cas de l’experiència, és del 66%.

Arxivat com a: Gastronomia, Serveis, Societat Etiquetat com a: Catalunya, clients, compra, congrès, consum, equipaments, estudi, gastronomia, mercat, mercat municipal, productes de proximitat, promoció econòmica, vendes

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Parella de bernats pescaires (Ardea cinerea) feste Parella de bernats pescaires (Ardea cinerea) festejant al voltant del seu niu. Una de les imatges de @rosamatesanz que il·lustren l'article "Els gens de la vida. Una història de sexe (o no...)" de @ramotgarcia (president del @grupnaturasterna). El trobareu al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #ocells #ocellscatalans #naturasterna #natura #bernatpescaire #fauna #fotografia #costabrava #premsacomarcal
Molt contents i orgullosos de rebre del @ccaltempo Molt contents i orgullosos de rebre del @ccaltemporda i el @ccbaixemporda el diploma de reconeixement per l'adhesió a la #marcaemporda i pel compromís amb els seus valors #altemporda #baixemporda #cultura #historia #patrimoni #mediambient #tradició #gastronomia #cuinaempordanesa
"Art romànic: Sant Sadurní de Garrigoles i Sant "Art romànic: Sant Sadurní de Garrigoles i Sant Vicenç de les Olives", de Pau Roig. Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #garrigoles #lesolives #artmedieval #artromanic #romàniccatalà #patrimoni #patrimonicultural #historia #espaismedievals #costabrava #queboniceslempordà #paisatgesdecataluya #premsacomarcal
Presentació aquest matí al @clubnauticestartit d Presentació aquest matí al @clubnauticestartit de les de les XXVI Jornades Gastronòmiques Sèpia i Clova de l'@ajtorroella i l'@emdlestartit. Del 15 de maig al 15 de juny a @torroellaestartitillesmedes, molt bona feina @enestartit @visitemporda #baixemporda #costabrava #gastronomia #cuinamarinera #sepia #clova #jornadesgastronòmiques #pesca #premsacomarcal
"Pals, vila de pubilles i princeses", de @narcissu "Pals, vila de pubilles i princeses", de @narcissubirana (Membre del Cercle Català d'Història). Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #pals #historia #historiamedieval #pubilles #princeses #ermessenda #dones #donesambhistòria #costabrava #premsacomarcal
"Històries d'un boletaire" i "Cargols amb escamar "Històries d'un boletaire" i "Cargols amb escamarlans i ceps", d'@antequera_cuiner. Podeu llegir l'article i la recepta al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #gastronomia #cuina #cuinacatalana #boletscatalans #boletscatalunya #lacuinadelsbolets #cargols #lacuinadelcargol #cultura #marimuntanya #receptes #premsacomarcal
"Teresa Juvé Acero", de @dpagesicassu. Podeu lleg "Teresa Juvé Acero", de @dpagesicassu. Podeu llegir l'entrevista completa al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #dones #donesambhistòria #donesambempenta #cultura #historia #literatura #lletrescatalanes #llenguacatalana #premsacomarcal
"33 anys del @grupdedoneslabisbal". Podeu llegir l "33 anys del @grupdedoneslabisbal". Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #labisbaldempordà #grupdedonesdelabisbal #dones #donesambhistòria #donesambempenta #cultura #historia #feminisme #premsacomarcal
"El restaurant Mas dels Arcs de @visitpalamos es r "El restaurant Mas dels Arcs de @visitpalamos es reiventa amb @antoniizquierdogourmet". Podeu llegir l'entrevista completa amb @izquierdo_toni al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #palamós #costabrava #empordanet #gironaexcellent #sofregit #gastronomia #cuinacatalana #cuinaempordanesa #menjardecollons #premsacomarcal
Inici de les visites guiades a la Torre de l'Homen Inici de les visites guiades a la Torre de l'Homenatge, l'únic edifici que resta dempeus de l'antic castell de Cruïlles (segles XI-XII). Una cita imprescindible per conèixer els orígens i la història del municipi, que es repetirà els propers 21 de maig i 18 de juny #cruillesmonellsisantsadurnidelheura #cruïlles #baixemporda #cultura #patrimoni #patrimonicultural #romanic #romàniccatalà #espaismedievals#raconsemporda #raconscomarquesgironines #queboniceslempordà #artmedieval #costabrava #visitesguiades #premsacomarcal
"Sònia Pujol. Una vida sobre rodes", de Jazmina C "Sònia Pujol. Una vida sobre rodes", de Jazmina Caballero (poetessa i periodista). Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #santfeliudeguixols #dones #donesambhistòria #donesvalentes #donesfortes #costabrava #premsacomarcal
La doctora Conxa Aviñó Farret, la doctora Àngel La doctora Conxa Aviñó Farret, la doctora Àngels Masabeu Urrutia i la infermera Mª Teresa Aliu Bou són "Dones que han deixat petjada a l'Hospital de Palamós". Podeu llegir l'article complet de @rosamariamasana al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #palamos #hospitaldepalamos #ssibe #salut #dones #donesambhistòria #medicina #infermeria #premsacomarcal
Namelaka de carbassa kabocha i espècies, d'@adria Namelaka de carbassa kabocha i espècies, d'@adria.rubio.ruart (xef de l'@leixidarestaurant de @visita_peratallada). És una de la receptes que trobareu al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #eixidarestaurant #peratallada #forallac #empordanet #cuinacatalana #cuina #gastronomia #receptes #carbassa #premsacomarcal
La Nati de can Reixac (o de can Geli) amb els seus La Nati de can Reixac (o de can Geli) amb els seus dos germans, Pitu i Àngel, i la seva mare. Una de les imatges que il·lustren l'article "Cristinenques amb empremta" de @gloriajaraalberti, que trobareu al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #santacristinadaro #costabrava #cultura #historia #dones #donesambhistòria #premsacomarcal
"Ceviche de sèpia amb llet de tigre i esponja de "Ceviche de sèpia amb llet de tigre i esponja de blat de moro i pols de quicos", de Quim Casellas (xef del Restaurant @casamarllafranc). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #casamar #llafranc #costabrava #gastronomia #cuinaempordanesa #cuinacatalana #cuinaempordanet #receptes #ceviche #sepia #premsacomarcal
Família remendant un tremall a la porta de casa ( Família remendant un tremall a la porta de casa (Fons Rosa M. Massagué, @museudelapesca). És una de les imatges que il·lustren l'article "L'ofici de remendar xarxes de pesca" d'Alfons Garrido @documare, que trobareu al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #palamós #costabrava #dones #donesambhistòria #pesca #pescadors #museudelapesca #cultura #historia #patrimoniimmaterial #patrimoni #premsacomarcal
"Flam de cargols", d'@enricherce, xef del Restaura "Flam de cargols", d'@enricherce, xef del Restaurant Aurum al l'Hotel @caladelpi de @salleshotels a @platjaroturisme i membre de la @cuinaempordanet. Trobareu aquesta i moltes altres receptes de #cargols al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #cuinacatalana #cuinaempordanet #lacuinadelcargol #receptes #gastronomia #costabrava #premsacomarcal #empordagastronomic
Família de terrissers i llurs treballadors al pat Família de terrissers i llurs treballadors al pati de l’obrador “El Nuevo Mundo”, popularment “cals Americanos” (La Bisbal,1900 ca., col. Jordi Frigola i Arpa). És una de les imatges que il·lustren l'article "La dona a la ceràmica de la Bisbal. Dels orígens fins als anys vint del segle XX" de Xavier Rocas (director del @terracottamuseu de l'@ajuntament_labisbaldemporda). El trobareu al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #labisbaldempordà #cultura #historia #dones #donesambhistòria #ceramicadelabisbal #ceramica #costabrava #premsacomarcal #seglexx #fotosantigues
El @terracottamuseu de l'@ajuntament_labisbaldempo El @terracottamuseu de l'@ajuntament_labisbaldemporda acull la presentació de “Dones amb Do Major” i “La cuina del cargol”, les noves propostes de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic. Moltíssimes gràcies per acompanyar-nos! #premsacomarcal #labisbaldempordà #cultura #historia #dones #donesambhistòria #gastronomia #lacuinadelcargol #arrosdepals #doemporda #sofregit #cuinacatalana
Aquest dissabte 9 d'abril a les set del vespre us Aquest dissabte 9 d'abril a les set del vespre us esperem al @terracottamuseu per a la presentació dels nous números de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic, "Dones amb Do Major" i "La cuina del cargol": ens acompanyaran Dolors Bassa i @fabregajaume i l'alcalde de l'@ajuntament_labisbaldemporda @marquesenric. En acabar l'acte hi haurà un tastet maridat amb vins @do_emporda del Celler @masgelipals #baixemporda#labisbaldempordà #costabrava #cultura #historia #patrimoni #dones #donesambhistòria #gastronomia #cargols #lacuinadelcargol

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa