“Patrimoni amagat a les Gavarres” i “La picada”, les propostes per aquesta tardor de Revista de Baix Empordà i Empordà Gastronòmic

Baix Empordà.- La presentació d’ambdues publicacions tindrà lloc el proper diumenge 6 d’octubre a les dotze del migdia al mas Salvà de Palamós i es tancarà amb un tast d’oli de les oliveres mil·lenàries del mateix mas Salvà i un mos sorpresa maridat amb vi del celler Brugarol.

Ja es poden trobar a tots els quioscos i llibreries del Baix Empordà els nous números de Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic, dedicats a “Patrimoni amagat” i “La picada”, respectivament.
El Santuari de la Mare de Déu dels Socors de Canapost, al terme municipal de Forallac, protagonitza la portada de Revista del Baix Empordà, amb un extens monogràfic dedicat a elements patrimonials i històrics poc coneguts de casa nostra: alguns d’ells ja han desaparegut, d’altres es troben en un deplorable estat d’abandó que fan témer per a la seva supervivència; alguns han estat descoberts recentment i encara s’han d’estudiar i catalogar o són pràcticament desconeguts, mentre que d’altres, com les fonts de Castell d’Aro, han estat recuperats després de molts esforços i treballs per diferents associacions i grups de voluntaris. Amb articles de Josep Falgueras, Glòria Jara, Esther Loaisa i Joan Molla, Gabriel Martín, Rosa M. Masana, Lluís Molinas, Jaume Ramot, Pau Roig, Narcís Subirana i Mª Àngels Suquet, la publicació proposa un itinerari pels principals municipis del Baix Empordà per descobrir i posar en valor construccions d’un passat llunyà però també recent que expliquen una part molt important de la història de la comarca, però també per alertar sobre el precari estat de conservació –i en alguns casos sobre la desaparició– de molts d’ells.

Revista del Baix Empordà, com és habitual, es complementa amb nombrosos articles independents sobre diferents aspectes de la cultura, la història, el patrimoni i les tradicions del Baix Empordà, entre els que destaca “La cara oculta de Ràdio Liberty” dels investigadors Daniel Ortega i Jorge Ríos, amb revelacions exclusives i inèdites fins ara de la història de l’emissora de ràdio de la platja de Pals. També destaquen, entre d’altres, els textos “Desxifrant Fitor”, de Joan Botey, primer article sobre la història d’aquesta parròquia mil·lenària de les Gavarres i els masos que l’envolten, “Esteve Albert i el setè centenari de Palamós”, d’Evarist Puig, el ja habitual repàs de les principals exposicions de l’estiu a la comarca (amb textos de Rossend Casanova i Marc Lemonche-Coll) o “La música i les festes a Sant Feliu de Guíxols a finals del segle XVII”, de Montserrat Moli.

Empordà Gastronòmic, per la seva banda, dedica el seu dotzè número a una de les salses i / o tècniques culinàries més representatives de la cuina catalana, d’una importància i un nivell de sofisticació inèdit en qualsevol altre cuina mediterrània: la picada. Amb un extens article de l’especialista Jaume Fàbrega i receptes d’alguns dels principals cuiners i xefs de casa nostra –Tomàs Brull, Iolanda Bustos, Quim Casellas, Enric Herce, Jordi Vallespir…–, la publicació proposa un recorregut històric per la picada que va des de l’època medieval fins als nostres dies, confirmant que segueix sent un dels elements més definitoris –i imprescindibles– de la nostra gastronomia, tant abans com ara. La publicació es completa amb entrevistes a Marc Gascons (xef dels restaurants Els Tinars i Bell-lloc) i Quim Matas i “Tat” Ferrer de la Carnisseria Quim Matas de Bisbal, així com amb extensos reportatges sobre l’oli i el vi del Grup Brugarol de Palamós, els bolets de tardor o la mítica cuinera Lola de Foixà, sense oblidar ni molt menys les més destacades notícies d’actualitat de la cuina de casa nostra.

La presentació dels nous números de Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic tindrà lloc el proper diumenge 6 d’octubre a les dotze del migdia
al mas Salvà del paratge de Balitrà de Palamós; anirà a càrrec de l’escriptor i periodista Pau Roig i del cuiner Tomàs Brull
i comptarà també amb la participació de Victoria Engelhorn, directora general del grup Brugarol.
Finalitzat l’acte, s’oferirà un tast d’oli de les oliveres mil·lenàries del mas Salvà i un mos sorpresa maridat amb vi del celler Brugarol.

 

Tags: Baix Empordà, cuina tradicional, cultura patrimoni, gastronomia, historia, oli de l'emporda, presentacio, Revista del Baix Empordà, Vins DO Empordà

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
7ª edició de la Nit Solidària del Sallés Hotel & SPA Cala del Pi de Platja d’Aro
Notícia següent
Presentació a Palafrugell de “Pedres venerables. Passejades amb història pel Baix Empordà”, de Pau Roig, vuitè llibre de la col·lecció Edicions de la Revista del Baix Empordà

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes