La Tallada d’Empordà.- Els productors de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona inicien la collita aquest agost i fins a l’octubre en una temporada que ha vingut marcada pels temporals, però que ha comportat una millor qualitat de la fruita.
La collita de poma d’aquesta temporada es preveu un 14% inferior a la província de Girona, collint un total de 74.760 tones. El descens de producció també afecta l’arribada de temporers ja que n’hi hauran prop de 1.000, un miler menys que anys anteriors, que provenen “majoritàriament de les comarques gironines”.
Poma de Girona està formada per les empreses Girona Fruits, de Bordils; Giropoma Costa Brava, d’Ullà; i Fructícola Empordà, de Sant Pere Pescador i està prenent “mesures estrictes i formacions als treballadors” de les tres centrals per a la prevenció de la COVID-19, tot disposant d’un protocol de seguretat. Defensen que, com passa a altres països, el personal del camp pugui viure en habitatges de les mateixes finques i poder estar integrats a l’entorn productiu.
L’acte simbòlic de la collita de la primera poma ha tingut lloc dimarts a l’IRTA-Mas Badia, a Canet de la Tallada, i ha comptat amb les intervencions de Llorenç Frigola, president de Poma de Girona; Joan Bonany, director de l’IRTA-Mas Badia; i Elisabet Sánchez, directora dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) a Girona. Per vincular “poma, salut i esport”, en aquesta edició s’ha comptat amb Sergi Güell i Ariadna Trias, president i corredora del Massi-Tactic UCI Women’s Team, equip femení del Club Ciclista Baix Ter (Torroella de Montgrí) i únic conjunt català a la màxima categoria internacional.
Els productors de poma de les comarques gironines preveuen aquest any una collita de 74.760 tones, inferior a la de l’any passat pel temporal Glòria i per les inundacions als camps de pomeres. Un hivern i una primavera més plujosa que la mitjana, amb dues inundacions, una d’elles en ple cicle vegetatiu, ha afectat la floració resultant en una producció menor i ha augmentat el risc de malalties com ara el motejat.
Joan Bonany explica que “malgrat aquesta pressió alta de malalties, des de les centrals s’ha intervingut adequadament i es podrà oferir una poma sana i d’alta qualitat. Les condicions suaus durant la primavera i la primera part d’estiu han ajudat a assolir uns bons calibres i una coloració de les varietats bicolors millors que en anys anteriors”.
La disminució de la producció es produeix en totes les varietats si be és més acusada en les varietats Granny Smith (26%), Cripps Pink (20%) i Vermelles (19%). En canvi la disminució es més moderada en Golden (10%) i Gala (5%) segons les dades recollides a través de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat). Les dades mostren una vegada més la reestructuració varietal que segueix el seu curs, amb una proporció cada cop més important de la varietat Gala, que va en camí de ser la varietat més cultivada. També es destaca la creixent importància relativa de les varietats Granny Smith i Fuji davant de les varietats de tipus Vermelles.
Elisabet Sánchez, directora dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) a Girona, ha apuntat que en l’àmbit català la collita es preveu un 16% inferior. “La superfície del conreu de la poma és estable, amb 1.800 hectàrees. Girona compta amb un terç de la producció de Catalunya, no és una quantitat menor i l’hem de reivindicar”. “Girona treballa tot l’any quasi amb el mateix equip i la majoria de temporers són de la província”.
El descens de producció també comportarà que hi hagi menys temporers. A partir d’aquest agost arriben, de manera esglaonada, prop de 1.000 temporers per iniciar la collita de la poma, que s’allargarà fins a finals d’octubre. Es tracta d’una quantitat menor respecte anys anteriors, que com a màxim, n’havien tingut 2.500. Poma de Girona remarca que “nosaltres som 80 famílies de productores i tenim tot l’any gairebé el mateix equip de treballadors”. Els temporers que incorporen –originaris de països subsaharians com Senegal i Gàmbia, Romania i Colòmbia, principalment– “la majoria ja són de la província de Girona”. Llorenç Frigola, el president, admet que els treballadors passen, als seus llocs de treball, totes les mesures de control per la prevenció de la Covid-19.
A Poma de Girona tenen els mateixos equips de treballadors tot l’any, uns 1.500, que fan la poda, obren i tanquen malles, l’aclarida, collita, i vetllen per les plantacions noves i velles. En el moment de la collita sí que necessiten reforços: “La majoria de temporers que venen ja estan establerts aquí a la província. De fora, no en venen gaires”, diu Frigola. Poma de Girona està prenent “mesures estrictes a les tres centrals. Podem arribar a tenir 2.500 treballadors quan s’adjuntin els temporers amb els que tenim fixos”. El president de Poma de Girona subratlla que les empreses de Girona intenten comptar amb els mateixos treballadors tot l’any perquè “així coneixen les finques, les eines i les maneres de treballar”.
Entre les mesures que han pres per a la prevenció, a més de netejar les mans amb gel hidroalcòholic i portar la mascareta, es pren la temperatura diàriament, treballen amb la distància reglamentària i eviten que els camioners que recullen el producte baixin del vehicle. També s’han creat grups de treball tenint en compte la forma de desplaçament dels temporers, la convivència i amb els contactes que tenen fora dels lloc de treball. Des de Poma de Girona es reuneixen periòdicament i es coordinen amb la DARP i el Departament de Salut i el Treball, Afers Socials i Famílies. S’ha establert una formació per conscienciar el personal i un protocol en cas que es detectessin casos, com la creació d’àrees de refugi o d’aïllament preventiu. Des de Poma de Girona consideren que, com han comprovat en països com Polònia, Estats Units, Nova Zelanda o Brasil, els temporers haurien de poder viure en habitatges de les mateixes finques i poder estar integrats a l’entorn productiu.
La poma com a antioxidant
El convidat d’aquest any en la presentació de la primera Poma de Girona ha estat el Massi-Tactic UCI Women’s Team, conjunt que forma part del Club Ciclista Baix Ter, entitat de Torroella de Montgrí amb 30 anys de vida i que al 2019 va crear per primer cop un equip femení en categoria professional. El president és Sergi Güell i una de les corredores l’equip és Ariadna Trias, alhora nutricionista. La ciclista de Mont-ras ha subratllat que “un dels potencials que té la poma és que és antioxidant, per recuperar-te després de l’entrenament o la competició és molt interessant perquè té aigua i fibra soluble que ajuda a rehidratar i minerals com potassi i fòsfor”. Trias també ha destacat “la importància de tenir una alimentació equilibrada, rica en fruita i verdures, per les vitamines i els minerals que aporten», i que eviten, en el cas dels esportistes, per exemple, “haver de prendre un suplement”.
Aquesta és la segona temporada del club gironí en el màxim esglaó i han participat en proves de la UCI World Tour com el Tour of Chongming Island a la Xina, la Madrid Challenge by La Vuelta i la Emakumeen Euskal Bira (Biscaia), i en d’altres internacionals com el Lotto Belgium Tour (Bèlgica) i el Giro delle Marche in Rosa (Itàlia). Tot i competir en categoria professional, l’equip és amateur i aquest any compta per primera vegada amb corredores estrangeres (Canadà, Paraguai, Polònia, Regne Unit i França), que s’uneixen a les de Girona, Barcelona, Tarragona, València, Cadis, Valladolid i Astúries.
Sobre la IGP Poma de Girona
Poma de Girona és una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) en la qual s’agrupen tres empreses que produeixen i comercialitzen la poma: Girona Fruits (Bordils), Giropoma Costa Brava (Ullà) i Fructícola Empordà (Sant Pere Pescador). La IGP Poma de Girona compta amb gairebé 80 socis productors que representen un total de 1.700 hectàrees productives distribuïdes entre les comarques del Baix Empordà, l‘Alt Empordà, la Selva i el Gironès.
La proximitat del mar Mediterrani i dels Pirineus fa que les plantacions gaudeixin d’un clima privilegiat. A més, la Poma de Girona està internacionalment reconeguda com un producte de qualitat, segur, de confiança i sostenible. Els productors són fructicultors molt qualificats que usen tècniques de producció integrada respectuoses amb el medi ambient, responsables i sostenibles. Alhora fan controls de qualitat estrictes i implanten sistemes de traçabilitat.
Deixa un comentari