• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

Poma de Girona inicia la collita amb més qualitat que quantitat i “amb mesures estrictes” de prevenció

11 d'Agost de 2020

La Tallada d’Empordà.- Els productors de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona inicien la collita aquest agost i fins a l’octubre en una temporada que ha vingut marcada pels temporals, però que ha comportat una millor qualitat de la fruita.

La collita de poma d’aquesta temporada es preveu un 14% inferior a la província de Girona, collint un total de 74.760 tones. El descens de producció també afecta l’arribada de temporers ja que n’hi hauran prop de 1.000, un miler menys que anys anteriors, que provenen “majoritàriament de les comarques gironines”.
Poma de Girona està formada per les empreses Girona Fruits, de Bordils; Giropoma Costa Brava, d’Ullà; i Fructícola Empordà, de Sant Pere Pescador i està prenent “mesures estrictes i formacions als treballadors” de les tres centrals per a la prevenció de la COVID-19, tot disposant d’un protocol de seguretat. Defensen que, com passa a altres països, el personal del camp pugui viure en habitatges de les mateixes finques i poder estar integrats a l’entorn productiu.
L’acte simbòlic de la collita de la primera poma ha tingut lloc dimarts a l’IRTA-Mas Badia, a Canet de la Tallada, i ha comptat amb les intervencions de Llorenç Frigola, president de Poma de Girona; Joan Bonany, director de l’IRTA-Mas Badia; i Elisabet Sánchez, directora dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) a Girona. Per vincular “poma, salut i esport”, en aquesta edició s’ha comptat amb Sergi Güell i Ariadna Trias, president i corredora del Massi-Tactic UCI Women’s Team, equip femení del Club Ciclista Baix Ter (Torroella de Montgrí) i únic conjunt català a la màxima categoria internacional.
Els productors de poma de les comarques gironines preveuen aquest any una collita de 74.760 tones, inferior a la de l’any passat pel temporal Glòria i per les inundacions als camps de pomeres. Un hivern i una primavera més plujosa que la mitjana, amb dues inundacions, una d’elles en ple cicle vegetatiu, ha afectat la floració resultant en una producció menor i ha augmentat el risc de malalties com ara el motejat.
Joan Bonany explica que “malgrat aquesta pressió alta de malalties, des de les centrals s’ha intervingut adequadament i es podrà oferir una poma sana i d’alta qualitat. Les condicions suaus durant la primavera i la primera part d’estiu han ajudat a assolir uns bons calibres i una coloració de les varietats bicolors millors que en anys anteriors”.
La disminució de la producció es produeix en totes les varietats si be és més acusada en les varietats Granny Smith (26%), Cripps Pink (20%) i Vermelles (19%). En canvi la disminució es més moderada en Golden (10%) i Gala (5%) segons les dades recollides a través de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat). Les dades mostren una vegada més la reestructuració varietal que segueix el seu curs, amb una proporció cada cop més important de la varietat Gala, que va en camí  de ser la varietat més cultivada. També es destaca la creixent importància relativa de les varietats Granny Smith i Fuji davant de les varietats de tipus Vermelles.
Elisabet Sánchez, directora dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) a Girona, ha apuntat que en l’àmbit català la collita es preveu un 16% inferior. “La superfície del conreu de la poma és estable, amb 1.800 hectàrees. Girona compta amb un terç de la producció de Catalunya, no és una quantitat menor i l’hem de reivindicar”. “Girona treballa tot l’any quasi amb el mateix equip i la majoria de temporers són de la província”.
El descens de producció també comportarà que hi hagi menys temporers. A partir d’aquest agost arriben, de manera esglaonada, prop de 1.000 temporers per iniciar la collita de la poma, que s’allargarà fins a finals d’octubre. Es tracta d’una quantitat menor respecte anys anteriors, que com a màxim, n’havien tingut 2.500. Poma de Girona remarca que “nosaltres som 80 famílies de productores i tenim tot l’any gairebé el mateix equip de treballadors”. Els temporers que incorporen –originaris de països subsaharians com Senegal i Gàmbia, Romania i Colòmbia, principalment– “la majoria ja són de la província de Girona”. Llorenç Frigola, el president, admet que els treballadors passen, als seus llocs de treball, totes les mesures de control per la prevenció de la Covid-19.
A Poma de Girona tenen els mateixos equips de treballadors tot l’any, uns 1.500, que fan la poda, obren i tanquen malles, l’aclarida, collita, i vetllen per les plantacions noves i velles. En el moment de la collita sí que necessiten reforços: “La majoria de temporers que venen ja estan establerts aquí a la província. De fora, no en venen gaires”, diu Frigola. Poma de Girona està prenent “mesures estrictes a les tres centrals. Podem arribar a tenir 2.500 treballadors quan s’adjuntin els temporers amb els que tenim fixos”. El president de Poma de Girona subratlla que les empreses de Girona intenten comptar amb els mateixos treballadors tot l’any perquè “així coneixen les finques, les eines i les maneres de treballar”.
Entre les mesures que han pres per a la prevenció, a més de netejar les mans amb gel hidroalcòholic i portar la mascareta, es pren la temperatura diàriament, treballen amb la distància reglamentària i eviten que els camioners que recullen el producte baixin del vehicle. També s’han creat grups de treball tenint en compte la forma de desplaçament dels temporers, la convivència i amb els contactes que tenen fora dels lloc de treball. Des de Poma de Girona es reuneixen periòdicament i es coordinen amb la DARP i el Departament de Salut i el Treball, Afers Socials i Famílies. S’ha establert una formació per conscienciar el personal i un protocol en cas que es detectessin casos, com la creació d’àrees de refugi o d’aïllament preventiu. Des de Poma de Girona consideren que, com han comprovat en països com Polònia, Estats Units, Nova Zelanda o Brasil, els temporers haurien de poder viure en habitatges de les mateixes finques i poder estar integrats a l’entorn productiu.

La poma com a antioxidant
El convidat d’aquest any en la presentació de la primera Poma de Girona ha estat el Massi-Tactic UCI Women’s Team, conjunt que forma part del Club Ciclista Baix Ter, entitat de Torroella de Montgrí amb 30 anys de vida i que al 2019 va crear per primer cop un equip femení en categoria professional. El president és Sergi Güell i una de les corredores l’equip és Ariadna Trias, alhora nutricionista. La ciclista de Mont-ras ha subratllat que “un dels potencials que té la poma és que és antioxidant, per recuperar-te després de l’entrenament o la competició és molt interessant perquè té aigua i fibra soluble que ajuda a rehidratar i minerals com potassi i fòsfor”. Trias també ha destacat “la importància de tenir una alimentació equilibrada, rica en fruita i verdures, per les vitamines i els minerals que aporten», i que eviten, en el cas dels esportistes, per exemple, “haver de prendre un suplement”.
Aquesta és la segona temporada del club gironí en el màxim esglaó i han participat en proves de la UCI World Tour com el Tour of Chongming Island a la Xina, la Madrid Challenge by La Vuelta i la Emakumeen Euskal Bira (Biscaia), i en d’altres internacionals com el Lotto Belgium Tour (Bèlgica) i el Giro delle Marche in Rosa (Itàlia). Tot i competir en categoria professional, l’equip és amateur i aquest any compta per primera vegada amb corredores estrangeres (Canadà, Paraguai, Polònia, Regne Unit i França), que s’uneixen a les de Girona, Barcelona, Tarragona, València, Cadis, Valladolid i Astúries.

Sobre la IGP Poma de Girona
Poma de Girona és una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) en la qual s’agrupen tres empreses que produeixen i comercialitzen la poma: Girona Fruits (Bordils), Giropoma Costa Brava (Ullà) i Fructícola Empordà (Sant Pere Pescador). La IGP Poma de Girona compta amb gairebé 80 socis productors que representen un total de 1.700 hectàrees productives distribuïdes entre les comarques del Baix Empordà, l‘Alt Empordà, la Selva i el Gironès.
La proximitat del mar Mediterrani i dels Pirineus fa que les plantacions gaudeixin d’un clima privilegiat. A més, la Poma de Girona està internacionalment reconeguda com un producte de qualitat, segur, de confiança i sostenible. Els productors són fructicultors molt qualificats que usen tècniques de producció integrada respectuoses amb el medi ambient, responsables i sostenibles. Alhora fan controls de qualitat estrictes i implanten sistemes de traçabilitat.

Arxivat com a: Baix Empordà, Comerç, Gastronomia, Salut, Societat Etiquetat com a: alimentació, coronavirus, fruita, gastronomia, La Tallada d'Empordà, Massi-Tactic, nutrició, poma de girona, prevenció, recollida, Salut, societat, temporers

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Parella de bernats pescaires (Ardea cinerea) feste Parella de bernats pescaires (Ardea cinerea) festejant al voltant del seu niu. Una de les imatges de @rosamatesanz que il·lustren l'article "Els gens de la vida. Una història de sexe (o no...)" de @ramotgarcia (president del @grupnaturasterna). El trobareu al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #ocells #ocellscatalans #naturasterna #natura #bernatpescaire #fauna #fotografia #costabrava #premsacomarcal
Molt contents i orgullosos de rebre del @ccaltempo Molt contents i orgullosos de rebre del @ccaltemporda i el @ccbaixemporda el diploma de reconeixement per l'adhesió a la #marcaemporda i pel compromís amb els seus valors #altemporda #baixemporda #cultura #historia #patrimoni #mediambient #tradició #gastronomia #cuinaempordanesa
"Art romànic: Sant Sadurní de Garrigoles i Sant "Art romànic: Sant Sadurní de Garrigoles i Sant Vicenç de les Olives", de Pau Roig. Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #garrigoles #lesolives #artmedieval #artromanic #romàniccatalà #patrimoni #patrimonicultural #historia #espaismedievals #costabrava #queboniceslempordà #paisatgesdecataluya #premsacomarcal
Presentació aquest matí al @clubnauticestartit d Presentació aquest matí al @clubnauticestartit de les de les XXVI Jornades Gastronòmiques Sèpia i Clova de l'@ajtorroella i l'@emdlestartit. Del 15 de maig al 15 de juny a @torroellaestartitillesmedes, molt bona feina @enestartit @visitemporda #baixemporda #costabrava #gastronomia #cuinamarinera #sepia #clova #jornadesgastronòmiques #pesca #premsacomarcal
"Pals, vila de pubilles i princeses", de @narcissu "Pals, vila de pubilles i princeses", de @narcissubirana (Membre del Cercle Català d'Història). Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #pals #historia #historiamedieval #pubilles #princeses #ermessenda #dones #donesambhistòria #costabrava #premsacomarcal
"Històries d'un boletaire" i "Cargols amb escamar "Històries d'un boletaire" i "Cargols amb escamarlans i ceps", d'@antequera_cuiner. Podeu llegir l'article i la recepta al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #gastronomia #cuina #cuinacatalana #boletscatalans #boletscatalunya #lacuinadelsbolets #cargols #lacuinadelcargol #cultura #marimuntanya #receptes #premsacomarcal
"Teresa Juvé Acero", de @dpagesicassu. Podeu lleg "Teresa Juvé Acero", de @dpagesicassu. Podeu llegir l'entrevista completa al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #dones #donesambhistòria #donesambempenta #cultura #historia #literatura #lletrescatalanes #llenguacatalana #premsacomarcal
"33 anys del @grupdedoneslabisbal". Podeu llegir l "33 anys del @grupdedoneslabisbal". Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #labisbaldempordà #grupdedonesdelabisbal #dones #donesambhistòria #donesambempenta #cultura #historia #feminisme #premsacomarcal
"El restaurant Mas dels Arcs de @visitpalamos es r "El restaurant Mas dels Arcs de @visitpalamos es reiventa amb @antoniizquierdogourmet". Podeu llegir l'entrevista completa amb @izquierdo_toni al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #palamós #costabrava #empordanet #gironaexcellent #sofregit #gastronomia #cuinacatalana #cuinaempordanesa #menjardecollons #premsacomarcal
Inici de les visites guiades a la Torre de l'Homen Inici de les visites guiades a la Torre de l'Homenatge, l'únic edifici que resta dempeus de l'antic castell de Cruïlles (segles XI-XII). Una cita imprescindible per conèixer els orígens i la història del municipi, que es repetirà els propers 21 de maig i 18 de juny #cruillesmonellsisantsadurnidelheura #cruïlles #baixemporda #cultura #patrimoni #patrimonicultural #romanic #romàniccatalà #espaismedievals#raconsemporda #raconscomarquesgironines #queboniceslempordà #artmedieval #costabrava #visitesguiades #premsacomarcal
"Sònia Pujol. Una vida sobre rodes", de Jazmina C "Sònia Pujol. Una vida sobre rodes", de Jazmina Caballero (poetessa i periodista). Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #santfeliudeguixols #dones #donesambhistòria #donesvalentes #donesfortes #costabrava #premsacomarcal
La doctora Conxa Aviñó Farret, la doctora Àngel La doctora Conxa Aviñó Farret, la doctora Àngels Masabeu Urrutia i la infermera Mª Teresa Aliu Bou són "Dones que han deixat petjada a l'Hospital de Palamós". Podeu llegir l'article complet de @rosamariamasana al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #palamos #hospitaldepalamos #ssibe #salut #dones #donesambhistòria #medicina #infermeria #premsacomarcal
Namelaka de carbassa kabocha i espècies, d'@adria Namelaka de carbassa kabocha i espècies, d'@adria.rubio.ruart (xef de l'@leixidarestaurant de @visita_peratallada). És una de la receptes que trobareu al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #eixidarestaurant #peratallada #forallac #empordanet #cuinacatalana #cuina #gastronomia #receptes #carbassa #premsacomarcal
La Nati de can Reixac (o de can Geli) amb els seus La Nati de can Reixac (o de can Geli) amb els seus dos germans, Pitu i Àngel, i la seva mare. Una de les imatges que il·lustren l'article "Cristinenques amb empremta" de @gloriajaraalberti, que trobareu al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #santacristinadaro #costabrava #cultura #historia #dones #donesambhistòria #premsacomarcal
"Ceviche de sèpia amb llet de tigre i esponja de "Ceviche de sèpia amb llet de tigre i esponja de blat de moro i pols de quicos", de Quim Casellas (xef del Restaurant @casamarllafranc). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #casamar #llafranc #costabrava #gastronomia #cuinaempordanesa #cuinacatalana #cuinaempordanet #receptes #ceviche #sepia #premsacomarcal
Família remendant un tremall a la porta de casa ( Família remendant un tremall a la porta de casa (Fons Rosa M. Massagué, @museudelapesca). És una de les imatges que il·lustren l'article "L'ofici de remendar xarxes de pesca" d'Alfons Garrido @documare, que trobareu al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #palamós #costabrava #dones #donesambhistòria #pesca #pescadors #museudelapesca #cultura #historia #patrimoniimmaterial #patrimoni #premsacomarcal
"Flam de cargols", d'@enricherce, xef del Restaura "Flam de cargols", d'@enricherce, xef del Restaurant Aurum al l'Hotel @caladelpi de @salleshotels a @platjaroturisme i membre de la @cuinaempordanet. Trobareu aquesta i moltes altres receptes de #cargols al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #cuinacatalana #cuinaempordanet #lacuinadelcargol #receptes #gastronomia #costabrava #premsacomarcal #empordagastronomic
Família de terrissers i llurs treballadors al pat Família de terrissers i llurs treballadors al pati de l’obrador “El Nuevo Mundo”, popularment “cals Americanos” (La Bisbal,1900 ca., col. Jordi Frigola i Arpa). És una de les imatges que il·lustren l'article "La dona a la ceràmica de la Bisbal. Dels orígens fins als anys vint del segle XX" de Xavier Rocas (director del @terracottamuseu de l'@ajuntament_labisbaldemporda). El trobareu al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #labisbaldempordà #cultura #historia #dones #donesambhistòria #ceramicadelabisbal #ceramica #costabrava #premsacomarcal #seglexx #fotosantigues
El @terracottamuseu de l'@ajuntament_labisbaldempo El @terracottamuseu de l'@ajuntament_labisbaldemporda acull la presentació de “Dones amb Do Major” i “La cuina del cargol”, les noves propostes de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic. Moltíssimes gràcies per acompanyar-nos! #premsacomarcal #labisbaldempordà #cultura #historia #dones #donesambhistòria #gastronomia #lacuinadelcargol #arrosdepals #doemporda #sofregit #cuinacatalana
Aquest dissabte 9 d'abril a les set del vespre us Aquest dissabte 9 d'abril a les set del vespre us esperem al @terracottamuseu per a la presentació dels nous números de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic, "Dones amb Do Major" i "La cuina del cargol": ens acompanyaran Dolors Bassa i @fabregajaume i l'alcalde de l'@ajuntament_labisbaldemporda @marquesenric. En acabar l'acte hi haurà un tastet maridat amb vins @do_emporda del Celler @masgelipals #baixemporda#labisbaldempordà #costabrava #cultura #historia #patrimoni #dones #donesambhistòria #gastronomia #cargols #lacuinadelcargol

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa