Projecció del documental “Picant Pedra” d’Antoni Martí al Museu del Suro

Aquest dissabte, 14 de desembre a les 19 hores tindrà lloc a l’auditori del Museu del Suro, la projecció del documental “Picant Pedra” d’Antoni Martí, en el marc del primer cicle de xerrades sobre la societat industrial: “L’inici de la industrialització a les comarques gironines” organitzada pel Museu del Suro de Catalunya, a Palafrugell.

Cinquanta anys després de la darrera cuita tradicional, al Forn Gran de Fonteta s’ha tornat a picar pedra calcària, a enfornar i a fer una cuita de calç com en l’època romana. Fonteta i Sant Climent de Peralta eren un dels centres calciners més importants de Catalunya, ja que hi ha inventariats 23 forns de calç. “Picant pedra” narra el treball de restauració del “Forn Gran d’en Turró de Fonteta”, un antic forn de calç declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2011, i que el maig de 2018 es va tornar a encendre de manera excepcional per a apropar la memòria i el testimoni d’un ofici que va marcar una època.
Antoni Martí, documentalista, cineasta, productor i director. Va estudiar publicitat a l’Escola Massana de Barcelona entre els anys 1966 i 1972. A partir del 1977 es va professionalitzar i va realitzar noticiaris per a l’Institut del Cinema Català. El 1984 va crear al municipi de la Bisbal, juntament amb diversos socis com ara la seva dona, Dolors Fuster, entre d’altres, la productora de cinema i vídeo Video Play Serveis. D’aleshores ençà ha produït i realitzat, a través de la seva productora un gran nombre de reportatges, documentals i anuncis publicitaris i turístics i, sobretot, ha desenvolupat una important tasca de recuperació del patrimoni audiovisual de les comarques gironines. Com a reconeixement d’aquesta activitat, el 2005 va rebre el trofeu “Sant Nitrat de Cinema Rescat” que atorga l’Associació Catalana per a la Recerca i Recuperació del Patrimoni Cinematogràfic.
Josep Matés, ceramista i autor de nombroses exposicions i projectes artístics. Molt vinculat a la conservació del patrimoni natural i cultural de la zona de les Gavarres i en la recuperació d’espais d’interès etnològic (carbonera, forn de calç…). Terrisser de professió, experimenta amb tot el que la ceràmica i la terrissa li ofereixen, també en el vessant artístic. Si bé sempre hi ha participat per iniciativa d’altres, en gaudeix, i el que el mou és difondre els valors del seu ofici: destresa, respecte pels recursos naturals, sentiment a l’hora de produir una peça.
El Museu del Suro de Catalunya, amb el suport de la Càtedra d’Estudis del Suro, de la Universitat de Girona, ha organitzat aquest cicle de xerrades sobre la societat industrial amb la voluntat de posar en context l’època en què la indústria surera es va implantar a les comarques gironines i va transformar el territori i la societat. El coneixement d’aquesta època des de diferents punts de vista i disciplines ajuda a la comprensió de tota una època que va ser l’origen dels pobles i les viles tal com els coneixem avui dia.

Tags: Antoni Martí, cicle, cinema documental, cultura, forn de calç, Gavarres, Palafrugell, societat, suro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Detingudes dues persones per tenir més de 1.300 plantes de marihuana en dues cases de la Pera i Tordera
Notícia següent
La pesca marítima cau a la meitat en una dècada i les embarcacions se situen per primer cop per sota de les 600

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes