Pals.- Quermany Gastronòmic ha anticipat la possibilitat que l’any vinent hi hagi tòfona empordanesa en la presentació de les VII Jornades Gastronòmiques de la Tòfona a Pals.
Les jornades s’inicien aquest divendres i està previst que durin fins el proper 14 de febrer. En aquesta ocasió hi participen els restaurants La Pahissa del Mas…, Sa Punta i Sol Blanc i es compta amb la col·laboració dels caves de Gleva Estates i dels vins de Mas Geli. Els xefs dels tres restaurants, Jordi Vallespí, Ivan Beumala i Jordi Ribas han remarcat l’excepcionalitat de trobar en un entorn geogràfic com el de Pals propostes gastronòmiques d’alta qualitat relacionades amb la tòfona. ‘Les Jornades de la tòfona són les primeres que es van organitzar i són les que van iniciar la relació entre aquest grup de restaurants de Regencós i de Pals que s’agrupen sota el paraigua de la marca Quermany Gastronòmic’, segons que ha destacat Joan Carles Sànchez, que ha estat present a la presentació, que ha comptat, també, amb la presència de l’alcalde de Pals, Carles Pi. ‘La tòfona és un ingredient que combina gairebé amb tot’ i amb un suplement es pot tofonar qualsevol plat, ha explicat Ivan Beumala, del Restaurant Sa Punta. Jordi Ribas ha afegit que ‘hi ha diferents opcions per afegir tòfona, de forma laminada per contraposició a la tòfona ratllada’. Jordi Vallespí ha corroborat ‘la versatilitat de la tòfona per combinar amb diferents opcions i per això nosaltres també l’hem incorporat a unes postres. Les elaboracions que presenten els 3 restaurants que participen a les jornades permeten degustar productes d’alta qualitat gastronòmica a preus raonables. Però sobretot
permeten tastar un ventall variat d’elaboracions en un entorn geogràfic molt concret i realment excepcional. Així, les propostes que es podran tastar seran:
Sa Punta
Parmentier de patata trufada amb papada de porc ibèric, sopa de ceba i tòfona
Saltejat de xipirons i carxofes, ou ferrat ecològic i tòfona
Arròs de Pals cremós amb carbassó, angules del Ter i tòfona
Steak tartar amb tòfona
Soufflé de xocolata amb tòfona i gelat de tòfona
Pahissa del Mas
Mongetes de l’ull ros de Pals, cols de Brussel·les, navalles, tòfona i salsa verda
Castanya ,tòfona, codony i pera
Ous ben fregits, patata a la forquilla i tòfona
Llenguado, espinacs a la catalana, beixamel sense farina i tòfona
Arròs Carneroli de collita pròpia, ‘liquens’ d’anemones i tòfona
Filet de vedella de Girona, cremós de carbassó mantega de julivertada i tòfona
Recuit de la Nuri, pera caramel·litzada, botifarra dolça i tòfona
Sol Blanc
Ous ferrats amb tòfona.
Coca cruixent amb poma, encenalls de fetge fresc i tòfona
Brioix a la brasa amb sobrassada i tòfona
Patata, panxeta i tòfona
Pasta fresca amb tòfona a la crema
Arròs amb salsitxes fetge d ́ànec i tòfona
Xuixo amb crema de tòfona
La presentació de les jornades s’ha dut a terme al Mas Jofre, de Pals, que ha cedit les seves instal·lacions per a l’ocasió. Es tracta d’una masia reformada del segle XVI situada entre camps de conreu que permet acollir fins a 20 persones per estades
familiars, trobades amb amics o per a reunions d’empresa. Mas Jofre va ser la casa de Pere Jofra, que va representar a la vila de Pals durant les corts de Barcelona el 1537.
Amb aquestes jornades, tanquem el cicle de jornades gastronòmiques que promou Quermany Gastronòmic, que agrupa els restaurants Hotel Restaurant Sa Punta, Restaurant Sol Blanc, La Pahissa del Mas…, Vicus, La Calèndula i Es Portal Hotel Gastronòmic. El cicle es va iniciar a la tardor amb les jornades gastronòmiques del calamar de potera, del foie, de les angules del Ter i acaba amb les de la tòfona.